Nixon in China 1987 synopsis

Nixon in China 1987 synopsis Nixon in China - foto Camilla Winther
84 / 100

Nixon in China handlar om president Richard Nixons besök i Kina, 21-27 februari 1972. Den amerikanske operaregissören Peter Sellars (som föredrar att arbeta med nyskrivna operor framför en redan existerande)  föreslog 1985 för John Adams att denna historiska händelse kunde bli ett bra ämne för en opera. Sellars kom även med förslaget på Alice Goodman som librettist. Nixon in China var Adams andra stora textkomposition, den första var Harmonium (1981). Både Adams och Goodman var från början överens om att inte göra operan som en satir, istället ville de berätta hur mytiska arketyper kan existera i nutiden. Inte heller skulle upphovsmakarna göra narr av vare sig Nixon eller Mao, utan framställa dem heroiskt.

Nixon in China 1987 synopsis

METROPOLITAN OPERA

Handlingen utspelar sig i Peking(Beijing), Kina, i februari 1972.

Akt I

Flygfältet utanför Peking: det är en kall, klar och torr morgon måndagen den 21 februari 1972.Grupper från armén, marinen och flygvapnet kantar fältet och sjunger “The Three Main Rules of Discipline and ‘The Eight points of Attention”. Premiärministern Chou En-lai och en liten grupp tjänstemän kliver inpå landningsbanan precis när planet”Spirit of ’76” taxar in. President Nixon stiger av planet. De skakar hand och presidenten sjunger om sina förväntningar och farhågor. En timme senare träffar han ordförande Mao.

Maos konversationskonst består av filosofiska visdomsord, oväntade politiska iakttagelser och aforistiska skämt, och allt han sjunger förstärks av hans sekreterare och premiärministern. Det är inte lätt för en västerlänning att stå på sig i en sådan dialog. Efter audiensen hos Mao är alla euforiska på den första kvällens bankett. Presidenten och mrs Nixon lyckas växla ett par ord innan premiärminister Chou ställer sig uppför att hålla kvällens första tal, en hyllning till brödraskapet. Presidenten replikerar och skålar för det kinesiska folket och hoppet om fred. Skålarna avlöser varandra under kvällen, i alltmindre formell ton.

Akt II

Det har fallit snö under natten. På morgonen föses mrs Nixon upp på scenen av sitt följe av guider och journalister. Hon förklarar lite om hur det känns för en kvinna som hon att vara USA:s första dam och tar emot en glaselefant av arbetarna på Pekings glasfabrik. Hon besöker folkkommunen Evergreen och Sommarpalatset, där hon tar en paus i Det långa livets park för att sjunga “This is prophetic!” Sedan åker hon vidare till Ming-gravarna innan solen gar ner.

På kvällen ser paret Nixon ett framträdande av The Red Detachment of Women, en revolutionär balett som Maos hustru Chiang Ch’ing har satt ihop. Baletten väver samman ideologisk rättrådighet med Holyvood-sentimentalitet. Paret Nixon uppskattar det senare de sympatiserar med den förtryckta bondflickan. Det är handlingens enkla dygdighet som lockar dem mest. Detta var inte direkt vad Chiang Chíng hade tänkt sig. Hon sjunger “I am the wife of Mao Tse-tung”, till slut ackompanjerad av kören.

Akt III

Sista kvällen i Peking. All pompa och ståt runt presidentparets besök är över, och huvudaktörerna återvänder till sina respektive sovrum. Nu pratar man om minnen från det förflutna.Mao och hans fru dansar, och paret Nixon återupplever sin första tid som gifta under andra världskriget, när han är stationerad som sjöofficer i Stilla havet. Chou avslutar operan med frågan om något gott har kommit av allt de har gjort.

Bearbetad version av ett synopsis av Alice Goodman

Nixon in China på Metropolitan Opera i New York Foto: Ken Howard, Metropolitan Opera

KUNGLIGA OPERAN

FÖRSTA AKTEN

Scen 1: Kinesisk militär har samlats på Pekings flygplats för att välkomna presidentens plan, The Spirit of ’76, efter den långa flygresan. Premiärminister Chou En-lai välkomnar Richard och Pat Nixon som högtidligt lämnar planet. Medan Nixon beskriver flygresan och lägger ut orden om nyhetsmediernas inflytande och obegripliga agerande så presenterar Chou En-lai honom för olika kinesiska makthavare. Henry Kissinger avbryter honom för att meddela Nixon att ordförande Mao Zedong tar emot omedelbart.

Scen 2: Nixon, Chou och Kissinger har samlats i Maos arbetsrum. Maos tre kvinnliga sekreterare assisterar Mao när han gör sin entré och under hela intervjun. Nixon lägger fram sin syn på hur Amerika och Kina skulle kunna leva i fred med varandra, men Mao talar i gåtor och förbryllar sina gäster med obegripliga monologer. Chou Enlai har lyssnat ingående till samtalet och ställer sig till sist upp för att meddela att mötet är över.

Scen 3: Vid en överdådig bankett i Folkets stora sal njuter paret Nixon och Chou En-lai av god mat och starka drycker. Chou utbringar en skål under vilken han prisar amerikanarnas goda egenskaper och utrycker sitt hopp om fred mellan länderna. Nixon svarar med att berömma sina värdar och han tar tillbaka sin tidigare kritiska hållning gentemot Kina. Man fortsätter att skåla och dricka, alla slappnar av och festen börja anta kaotiska former.

PAUS

ANDRA AKTEN

Scen 1: Följande morgon bjuds Pat Nixon på en officiell guidad tur. Hon besöker en glasfabrik, en gård med grisuppfödning och en grundskola, hela tiden med en svans av journalister och nyfikna efter sig. Man reser sedan vidare till Sommarpalatset. Under en paus vid porten ”långt liv och samförstånd” reflekterar hon över ett framtida fruktbart samarbete mellan USA och Kina. Turen fortsätter till Ming-gravarna där flera av Kinas tidiga kejsare ligger begravna.

Scen 2: Paret Nixon och Maos hustru Chiang Ch’ing besöker operan i Peking där de ser en föreställning av baletten The Red Detachment of Women, en parad på temat gott och ont som Chiang Ch’ing själv tänkt ut i form av en metafor över Kinas revolutionshistoria. I baletten rymmer hjältinnan, en bondflicka som förtryckts av en elak godsägare. Men hon fångas snart in av hans underhuggare Lao Szu.

Gränsen mellan publiken och aktörerna börjar suddas ut när Kissinger verkar ta på sig Lao Szus roll, och händelserna kompliceras ytterligare när även paret Nixon dyker upp i handlingen. Plötsligt avbryter Chiang Ch’ing händelserna för att befästa sin makt – liksom hon gjorde under Kulturrevolutionen.

PAUS

TREDJE AKTEN

Det är amerikanarnas sista natt i Beijing. Paret Nixon, Mao och Chiang Ch’ing, Kissinger och Chou En-lai reflekterar över veckans händelser. Alla är utmattade och ansatta av tvivel. Det har visat sig att trots alla yttre vänskapsbevis är relationerna mellan Kina och USA lika osäkra och vacklande som tidigare. De sex personerna ser tillbaka på sina liv i en serie reflektioner och omgestaltningar. Till sist är Chou En-lai ensam kvar. Han undrar om Nixons uppseendeväckande resa egentligen var värd besväret. Han tänker på framtiden och beslutar sig för att fortsätta som vanligt.

Nixon in China - Vancouver Opera

Nixon in China – Vancouver Opera

UPPHOVSPERSONER

Musik: John Adams|Libretto:  Alice Goodman

Premiär

Världspremiär: Houston Grand Opera, October 22, 1987.

Roll och rösttyp

Roll Rösttyp
Chiang Ch’ing sopran
Pat Nixon sopran
Mao Tse-tung tenor
Chou En-lai baryton
Richard Nixon baryton
Henry Kissinger baryton

Libretto

Mer att läsa

Om John Adams