NordicOpera presenterar DrömDöden Folkoperan 19.5

NordicOpera presenterar DrömDöden Folkoperan 19.5 Fotograf: Jacob Stage

Den nyskrivna kammaroperan DrömDöden är ett unikt nordiskt konstnärligt samarbete mellan en av Danmarks mest framstående prosaister Merete Pryds Helle, den prisbelönade kompositören Josefine Opsahl och den hyllade regissören och dramaturgen Michaela Granit. Sverigepremiären äger rum på Folkoperan den 19 maj.

NordicOpera presenterar DrömDöden Folkoperan 19.5

Med en blick på vår gemensamma historia porträtterar DrömDöden nationsgränser och Nordens genom tiderna största projekt, Kalmarunionen. Det nyskrivna allkonstverket speglar mäktiga kvinnoporträtt – deras inflytande och gärningar flätas samman i ett sinnligt samspel mellan ett universum av klingande mynt, sång, konsonanter och talande dialog.

För att förverkliga det nordiska projektet har NordicOpera bjudit in tre starka konstnärer: Librettisten Merete Pryds Helle är en av Danmarks mest betydande prosaister. Hennes författarskap präglas av fascination för språk och genreflexibilitet. Orden, skriften, kommunikationen och relationen mellan språk och människor är centrala element i hennes skapande.

Historien om Kalmarunionen er vigtig i dag, fordi den viser at man kan have store politiske visioner, som rækker langt ud, og så kan der være nogle enkelte personer, hvis forfængelighed eller magtsyge faktisk kan ødelægge disse visioner. Dette ser vi tydeligt i verden lige nu. Der var ikke bare én kvinde, men mange der havde betydning for vores historie, og disse kvinder har jeg valgt at trække frem, kommenterar Merete Pryds Helle.

Kompositören och cellisten Josefine Opsahl är redan vid 30 års ålder väl etablerad på den internationella scenen. Kärnan i hennes skapade ligger i en stark vilja att använda konsten för att undersöka etiska och sociala frågeställningar, vilket också visar sig i hennes strävan att främja musik över kulturella och samhälleliga strukturer. Opsahl förenar cellospelets klassiska rötter med en befriande öppenhet för instrument, elektroakustiska klanger och genrer som bildkonst och performance.

Musikalsk er fortællingen understøttet af historisk musikalsk materiale, der ligger til grund for mange satser. Samtidigt har vi som modstykke til de akustiske sangstemmer og instrumenter, elektronikken, der presser os ind i en anden tid og dimension. Ind i en måde at sanse og forstå os selv og det historiske forløb på, säger Josefine Opsahl.

För koncept, regi och dramaturgi svarar Michaela Granit, en uppmärksammad regissör med internationell räckvidd med signum att initiera omfattande konstnärliga gränsöverskridande processer. Hon rör sig fritt mellan olika konstformer som drama, dans, musik och film och är hyllad för sina nyskapande iscensättningar på stora nordiska scener.

DRÖMDÖDEN är en spegling mot vår tid där makt, manipulation och politik styr våra liv, nu som då, säger regissören och dramaturgen Michaela Granit.

Efter flera års planering av DrömDöden ser jag fram emot att få komma till Stockholm med ett verk som tar upp en svår konflikt mellan Danmark och Sverige, kommenterar Merete Sveistrup, vd och konstnärlig ledare NordicOpera.

GÄSTSPELET PÅ FOLKOPERAN FRAMFÖRS 19,20 och 22 MAJ
DrömDöden är en samproduktion mellan Den Ny Opera i Danmark och hade urpremiär den 8 maj på Den Ny Opera i Esbjerg Musikhus. Sverigepremiär sker på Folkoperan den 19 maj. På Det Kgl. Teaters/Skuespilhuset i Köpenhamn framförs DrømmeDøden under 29 maj-5 juni som en del av K:Selekt, ett samarbete mellan Det Kgl. Teater och Statens Kunstfond. Den nordiska turnén fortsätter vidare till Halmstad Opera & Vocal Festival den 19 juni och Kalmar Slott 28-29 juni. NordicOpera är baserat i Danmark med fokus på nyskriven musikdramatik och nya berättelser som berör vår tid och människorna i Norden.

MEDVERKANDE
Musik: Josefine Opsahl
Libretto: Merete Pryds Helle
Dramaturgi, regi & koncept: Michaela Granit
Scenografi & kostym: Karin Lind
Ljusdesign: William Wenner
Masker & dockor: Per Christensen

Rörelse- & koreografikonsulent: Simon Granit Ossoinak
Musikalisk ledning: Josefine Opsahl
Musikalisk instudering: Madeleine Sjöstrand
Produktionschef: Bert-Åke Persson

Produktionsledare & marketing: Andreas Sveistrup
PR & press: Anna Cokorilo
Ljus- & ljudtekniker: Michael Østerz
Inspicient: Ida Pontoppidan
Kostymiere: Mika Luther

Svensk översättning: Stewe Claeson
Norsk översättning: Bjørn Herrman
Tysk översättning: Kresten Lundsgaard-Leth

SÅNGARE
Elsebeth Dreisig
Sebastian Durán
Kristine Nowlain
Francine Vis
Steffen Bruun

MUSIKER
Josefine Opsahl, cello
Erik Danciu, violin
Erik Brodin Higgins, bas
Ying-Hsueh Chen, slagverk

LÄS MER

Operalogg