Norma på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Norma på Kungliga Operan Stockholm - synopsis

Norma på Kungliga Operan Stockholm – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Vincenzo Bellini|Text:Felice Romani efter Soumet och Chateaubriand.

Premiär

Uruppfördes den 26 december 1831 på Teatro alla Scala i Milano. Sett föreställningen: 26.11.2002 Kungliga Operan Stockholm

Libretto

Här har du en direktlänk till librettot till Norma på italienska eller Libretto på italienska

Operan utspelar sig under 50-talet f. Kr. i den del av Gallien som motsvarar nuvarande Frankrike. Landet som bebos av kelter, är ockuperat av romarna och motståndet mot inkräktarna leds av främsta ståndet, druiderna.

AKT 1

Scen 1. Druidernas heliga lund

Ärkedruiden Oroveso och de galliska befälhavarna möte i hemlighet vid druidernas heliga ek.De väntar på gudarnas signal att angripa romarna och det är Orovesos dotter Norma, den högsta prästinnan i gudinnan Irminsuls tempel, som vid nymåne skall skära mistelkvistar från eken och sedan eventuellt ge order om att gallerna kan börja anfallet. Gömda i närheten finns även den romerske prokonsuln Pollione med sin vän Flavio.Norma har sedan länge varit hemlig älskarinna till Pollione med vilken hon har två barn och hon vill därför förhala en eventuell krigssituation så länge som möjligt. Hon åkallar den kyska mångudinnan och ber henne om fred.

Norma känner inte till att Pollione älskar en annan, den unga tempeljungfrun Adalgisa, som besvarar hans kärlek. Pollione och Adalgisa kommer överens om att fly tillsammans till Rom

Scen2. Utanför Normas boning

Norma delar sina föraningar om att Pollione kommer att lämna henne och barnen med sin förtrogna Clotilde. Adalgisa berättar för henne om sin “förbjudna” kärlek till en romare och ber att få bli löst från sitt heliga kyskhetslöfte. Norma, som ju är i samma situation, vill hjälpa Adalgisa, men när hon får veta att de båda älskar samma man blir hon rasande och förbannar Pollione och hans unga kärlek.

AKT 11

Scen 1. Normas boning

Norma vill i sin förtvivlan döda sina båda barn, men beslutar sig sedan för att avstå från Pollione och ta sitt eget liv. Hon anförtror därför barnen åt Adalgisa och hennes blivande make. Men Adalgisa kan inte längre tänka sig ett liv med en man som varit så trolös mot Norma. Hon erbjuder sig istället att medla mellan Norma och Pollione.

Scen 2. Druidernas heliga grotta

Gallerna har samlats på nytt,men Oroveso manar dem att vänta, gudarna har ännu inte givit signal till anfall.

Scen 3. Druidernas heliga tempel

Norma väntar på Adalgisa, vars medlingsförsök dock misslyckats och Norma tror därför att hon har blivit lurad. Av Clotilde får hon veta att Pollione tänker föra bort Adalgisa från templet mot dennas vilja. Nu ger Norma klartecken till strid mot romarna.

Pollione har tillfångatagits i templet. Straffet är offerdöden. I sin stora kärlek vill Norma först erbjuda Pollione livet om han avstår från Adalgisa. När han nekar ber hon i stället att få offra en trolös jungfru. Men Norma kan inte låta Adalgisa dö för ett brott hon själv begått. Ingen tror till en början på hennes bekännelse, men hon är orubblig. Hon ber sin far Oroveso ta hand om barnen och bestiger bålet. Nu vaknar Polliones kärlek till Norma upp på nytt och han möter döden vid hennes sida.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts

Kommentera