Norma på Opera på Skäret sommaren 2024

Norma opera på skäret
87 / 100

Solister av hög internationell klass tar plats på scen när Opera på Skäret sätter upp Vincenzo Bellinis Norma i sommar

Norma på Opera på Skäret sommaren 2024

I sommar kommer solister från sammanlagt nio länder att kunna upplevas på Opera på Skärets scen, alla med en utmanande uppgift framför sig. Norma, en opera som är sprungen ur den italienska bel canto-traditionen, är nämligen ett verk som kräver såväl lyrisk finess som dramatisk kraftfullhet.

Vi är oerhört stolta över att kunna välkomna dessa förstklassiga operasångare till Skäret i sommar. Vi är också tacksamma för att så många operasångare från hela världen söker sig till våra auditions varje år. Det ger Opera på Skäret möjlighet att skapa operakonst på mycket hög nivå, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret och även den som regisserar uppsättningen av Norma.

En av årets solister är sopranen Alina Tkachuk från Ukraina som förra året gjorde succé i rollen som Gilda i Rigoletto. I år sjunger hon huvudrollen Norma. Rollen som Norma delas mellan Alina och serbiska sopranen Sonja Šarić. Pollione gestaltas av tenoren Vitaliy Kovalchuk, även han från Ukraina, samt thailändska tenoren Nutthaporn Thammathi. Rollen som Adalgisa sjungs av den tyska mezzosopranen Anna Werle samt colombianska Andrea Niño.

Den finska basen Petri Lindroos sjunger rollen som Oroveso. Det gör även den amerikanska basbarytonen Tyler Putnam, som många känner igen från förra året då han axlade de båda rollerna Sparafucile och Greven av Monterone i Rigoletto. Flavio gestaltas av tenoren Ido Beit Halachmi från Israel. Sist men inte minst, svenska Mathilda Bryngelsson sjunger rollen som Clotilde.

För den som redan nu vill se och höra Alina Tkachuk samt Vitaliy Kovalchuk framföra varsin aria ur Norma, finns möjlighet att se och ladda ner dessa här.
Video: https://www.dropbox.com/scl/fo/ei0e51z1jk9c6no3nclha/h?rlkey=6gn7wvgq9jj00wy0n9ugw4uri&dl=0
Audio: https://www.dropbox.com/scl/fo/n5l92fbiuk6r7iuvjp44i/h?rlkey=hasdgn4pp2r10vslomczehq5f&dl=0

För regi står, som sagt, Alexander Niclasson. Den tyska dirigenten Michael Balke leder Opera på Skärets orkester. För scenografin står Sven Östberg som också tillsammans med Tina Akkaya ansvarar för kostym. Stephanie Metzner från Schweiz står för mask- och perukdesign och svenska Maria Ros för ljusdesignen.

Norma har två sångarlag som gör varsin premiär; lördagen den 27 juli respektive söndagen den 28 juli. Därefter ges föreställningar den 3, 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18, 24 samt 25 augusti.

Operan sjungs på originalspråket italienska och textas till svenska. För mer information och biljetter, se www.operapaskaret.se.

LÄS MER