NorrlandsOperan operasäsongen 2017/2018

NorrlandsOperan i Umeå operasäsongen 2017/2018
NorrlandsOperan i Umeå operasäsongen 2017/2018

NorrlandsOperan operasäsongen 2017/2018

Klassiska operamyter, Nötknäpparen i ett garanterat nytt utförande, nya chefdirigenten Elim Chan gör entré och Umeå Jazzfestival inleder sitt 50 års-firande. När NorrlandsOperan presenterar säsongen 2017/2018 är det till ett delvis nytt scenkonsthus publiken välkomnas.

NorrlandsOperan i Umeå är Sveriges mest kompletta scenkonst institution där opera, dans, musik, festival och konst samsas under samma tak och utgör ett kulturellt kraftcentrum med ett gemensamt mål:

Att ge en stark, angelägen, känslomässigt intensiv upplevelse av högsta konstnärliga kvalitet. Efter mer än ett år som byggarbetsplats så välkomnar NorrlandsOperan publiken till ett delvis nytt operahus hösten 2017. Nödvändiga förbättringar av arbetsmiljön utgör huvuddelen av arbetet, liksom förbättrad akustik i konsertsalen och teater, men även renovering och ombyggnad av entré, foajé och restaurang.

Säsongens operor behandlar två stora myter; Faustmyten och Orfeusmyten. Mytologin har varit ett försök att förklara livet och universum, symboliska uttryck för själens inre och vårt kollektiva omedvetna.

 Operans DNA är kärlek och död (och det kryptiska förhållandet mellan dem) och är en konstform sombåde definierar och kastar om kön och könsroller, som sätter musik till människans irrationalitet, galenskap, lust och längtan, säger Kjell Englund som är vd och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan.

Charles Gounods Faust i regi av Eva-Maria Melbye har premiär 5 oktober 2017, Eric Solén dirigerar och scenografi och kostym görs av Marcus Olsson. Faust görs av Yinjia Gong, Mefistofeles av Kosma Ranuer och Marguerite av Sabina Bisholt.

NorrlandsOperan presenterar i adventstid Nötknäpparen på ett sätt som aldrig tidigare setts. John The Houseband, ett performancekollektiv från olika delar av Europa, har plockat isär och på nytt satt ihop den älskade baletten till en stökig variant med galen scenografi. Tillsammans med NorrlandsOperans symfoniorkester skapar de en unik version, där traditionellt möter modernt, pop möter klassiskt och performance möter balett. Det blir inga ballerinor i denna humoristiska och energiska föreställning för alla från 8 år.

Den 8 mars 2018 har Orfeus och Eurydike premiär: Umeå-födde Olof Boman dirigerar, Åsa Kalmér står för regi och Bente Rolandsdotter för scenografi och kostym.

Som Orfeus ser vi NorrlandsOperans egen sopran Susanna Levonen, Eurydike görs av Henriikka Gröndahl och i rollen som Amor ser vi Frida Johansson.

Övriga föreställningsdagar: 10,14,16,18,21,25 mars. 

Turné: 5 – 22 april

Läs mer

Föreställningar på NorrlandsOperan

Related posts