NorrlandsOperans Faust bästa versionen hittills

Faust NorrlandsOperans Faust bästa versionen hittills
88 / 100

Faust: Det är inte första uppsättningen av Gounods Faust, som jag upplever, men det var ju ett tag sedan sist. Faust handlar om vetenskapsmannen som var så besviken på vad han hade uträttat i livet att han ingick en pakt med djävulen för att få uppleva lycka.

NorrlandsOperans Faust bästa versionen hittills

Goethe arbetade i princip hela livet på verket. Gounods opera innehåller i original-versionen c:a fyra timmars musik, men i Eva-Maria Mellbyes version skulle föreställningen ta tre timmar och 15 minuter. Föreställningen tog nästan fyra timmar.

Eva-Marie Melbye

Regissören skriver i programbladet att det är viktigt för henne att operan inte blir en “museal instans” utan kan integreras med vår tid här och nu. Det är en inställning som jag har svårt att ta till mig. Det som lockar mig till operans underbara värld är musiken och sångarna, men det är också viktigt att kompositören och librettistens ursprungliga idé och tanke tas till vara.

Bästa versionen hittills

Det kan redan nu konstateras att NorrlandsOperans version är den bästa uppsättningen hittills! Det blev stående ovationer vid applådtacket trots att det hördes spridda applåder av och till. Tyvärr förtar det en del av min upplevelse när publiken applåderar och lämnar andra högljudda uttryck för sin uppskattning under föreställningens gång!

Sceniskt hade jag till en början lite svårt att ta till mig alla intryck och uttryck, men det löste sig under föreställningens gång och särskilt uppskattade jag de fantasirika kostymerna. En särskild eloge vill jag också lämna till Angelica Ekebergs genomarbetade mask- och perukdesign.

Musikaliskt

Musikaliskt var det till en början inte riktigt i min smak, men det blev bara bättre och bättre! Även om jag inte räknar Gounod  till mina favoritkompositörer så lät det utmärkt musikaliskt. Det beror säkert på  dirigenten Eric Soléns förmåga.

Operakören

Det var också roligt att se att kören var en väl sammansvetsat gäng där både röster och det sceniska uttrycket gick som hand i handske!

Vokalt var det mycket bra och det är absolut en av föreställningens höjdpunkter. Bland herrarna blir det högsta poäng för huvudpersonerna, Yinjia Gong och Kosma Ranuer.

Yinjia Gong Kosma Ranuer och hannes Öberg

Sceniskt anser jag att Yinjia Gong har lite mer att ge, men det kan ju också ha att göra med ren premiärnervositet. Vokalt var han alldeles utmärkt med tenoral glans och jag noterar att han går från klarhet till klarhet.

Det gör också Kosma Ranuer som utöver vokal glans med en fantastisk stämma som jag har svårt att placera röstmässigt. Till allt detta levererar han ett träffsäkert sceniskt agerande som inte lämnar något i övrigt att önska.

Hannes Öberg svarade för en annan av kvällens höjdpunkter. Det är härligt att få uppleva hans sångkonst och träffsäkra sceniska agerande.

Damerna

Bland damerna så kommer jag inte att glömma Sabina Bisholts insats som Marguerite. Hennes insats måste betecknas som hennes verkliga genombrott. Mycket välsjunget och även hon visade prov på ett naturligt scenisktagerande.

Det var också roligt att få njuta av en mezzofavorit nämligen Solgerd Isalv som särskilt utmärkte sig efter paus och då tillsammans med Sabina Bisholt.

Det blev en fin operaupplevelse och jag kommer säkert att räkna denna uppsättning som den bästa av alla upplevda Faustföreställningar.

För den fina upplevelsen kan jag tacka morgondagens sångsjärnor och det konstnärliga teamet tillsammans med kör och orkester.

Om föreställningen

Premiär på NorrlandsOperan 5.10.2017

upphovspersoner

Musik: Charles Gounod|Libretto: Jules Barbier och Michel Carré pjäs Faust et Marguerite samt första delen av Goethes Faust|

Konstnärligt team

dirigent: Eric Solén
regissör: Eva-Maria Mellbye
scenograf&kostymdesign: Marcus Olson
ljusdesigner: Kerstin Weimers
mask- och perukdesigner: Angelika Ekeberg
koreograf: Amanda Arin

Medverkande

Faust: Yinjia Gong,
Mephistopheles: Kosma Ranuer,
Marguerite: Sabina Bisholt,
Sìebel: Solgerd Isalv,
Valentin: Hannes Öberg,
Marthe:  Susanna Levonen,
Wagner: Fredrik Essunger
Dansare: Maria Jonsson & Andreas Resar|

Läs mer

I