Norrmalmstorgsdramat som opera i Vattnäs

Norrmalmstorgsdramat som opera i Vattnäs

Den 23 augusti 1973 går en maskerad och k-pistbeväpnad man in på Kreditbanken på Norrmalmstorg och tar fyra bankanställda som gisslan. Dramat som skakade Sverige pågick i fem dagar under ett enormt mediapådrag. Det gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet med innebörden att offret börjar sympatisera med förövaren.

Nu blir Norrmalmstorgsdramat opera med premiär i Vattnäs Konsertlada sommaren 2018. För musiken står en av Europas just nu mest intressanta kompositörer, svenske Albert Schnelzer, som här gör sin debut som operakompositör. Hans musik har en tydlig dramatisk ådra som lämpar sig mycket väl för musikdramatik.

Konstnärligt team

Dirigent: Fredrik Burstedt|Regi: Patrik Sörling|Scenografi: Bernd Janusch|Kostym & mask: Johanna Dahlbäck|Ljusdesign: Jimmy Svensson|

Medverkande

I rollen som Clark ser vi Göran Eliasson och som Rånaren ser vi Anders Larsson. De fyra som anställda i banken som togs som gisslan sjungs och spelas av hovsångerskan Anna Larsson, Tobias Westman, Agnes Auer och dansaren Anna Näsström.

Vattnäs Kammarorkester, med sina 14 handplockade unga musiker, återkommer till Vattnäs i sommar liksom dirigenten Fredrik Burstedt.

Norrmalmstorgsdramat – att dö på sin post spelas den 13, 14, 18, 20, 21 och 22 juli.

Related posts