Nötknäpparen julbalett på bio

Nötknäpparen

Nötknäpparen julbalett på bio

Nötknäpparen balett från Mariinsky Theater på FHP:s biograf Spegeln i Malmö 26.12.2012

Musik:Peter Tjajkovskij|Libretto: Marius Petipa, efter en berättelse av E.T.A. Hoffmann

En ny tradition håller på att växa fram som innebär att jag utöver att jag ser operaföreställningar över stora delar av Skandinavien, nu också börjar uppleva balettföreställningar särskilt på FHP digitala biografkedja.

Den yttersta anledningen till balettbesöket var ett önskemål om att introducera mina barnbarn Lilly, 6 år och Klara 9 år, men tyvärr ville den yngsta inte utsätta sig för ett dylikt äventyr, men storasyster följde med. Nästa år kanske lillasyster också vill följa med.

Visserligen har jag under årens lopp upplevt klassiska balett dels på Kungliga Operan i Stockholm till exempel “Svansjön” och “Manon” dels såg jag “Svansjön” på Malmö opera, i ett gästspel från Kungliga Operan, men i går upplevde jag för första gången balett i 3D nämligen “Nötknäpparen”

Det var en inspelad version från Mariinsky Theatre i S:t Petersburg från 2011. Det hör till saken att detta är den andra inspelningen i 3D, i hela världen. Först ut var man med “Giselle”, men tyvärr har det ännu inte gått att uppleva föreställningen direkt från Mariinsky Theatre, såsom är fallet med överföringarna från Metropolitan Opera i New York, men det blir kanske möjligt ett annat år.

Det var en vacker och skön upplevelse och en riktig upplevelse för hela familjen. Scenografin var överdådigt juligt och vacker och en alldeles speciell upplevelse att se genom 3D-tekniken.Eftersom jag inte har sett mer än en handfull balettföreställningar saknar jag de naturliga förutsättningarna att beskriva min upplevelse.

Det var en mycket vacker föreställning och särskilt imponerades jag av barnens insatser, men det antar jag är precis som det skall vara när man upplever “Nötknäpparen”.

Musikaliskt var det en mycket stor musikalisk upplevelse och Peter Tjajkovskij visade verkligen sin storhet som just balettkompositör och det finns ju anledning att fundera på vad han kunde ha uträttat om han till exempel hade uppnått Richard Wagner´s eller Giuseppe Verdi´s ålder.

Produktionsteam

Dirigent: Valery Gergiev

Koreografi: Vasily Vainonen

Scenografi: Simon Virsaladze

Related posts

Kommentera