Nuckan & Skurken – operafars på Årsta Teater

Nuckan & Skurken – operafars på Årsta Teater

Operapremiär Nuckan & Skurken 19 juni 2012 på Årsta Teater

Musik och libretto: Gian Carlo Menotti

Nuckan & Skurken – operafars med utmärkta slutsatser och sånginsatser på Årsta Teater

Operasäsongen 2011-12 är nu slut. Länge leve sommar opera säsongen, som ju egentligen började i går med KAMRATERNA opera; premiär på en en aktare av Gian Carlo Menotti i original “The Old Maid and the Thief”, men här kallades “Nuckan & Skurken” – En Operafars i radioskugga!

Egentligen är det en lång och tråkig resa för att bara uppleva en föreställning, som varar 1 timme och femton minuter, men vad gör jag inte för att få en operaupplevelse och dessutom se ett verk som jag inte tidigare har sett eller hört.

Premiären på Nuckan & Skurken på Årsta Teater blev en stor framgång för alla medverkande. I programbladet saxar jag följande: ”Den mer profana viljan är att det ska vara roligt att se och en njutning att höra!” / Dan Turdén , regissör

Ja, detta kan jag påstå att gänget bakom uppsättningen verkligen infriade. Operan som i original heter ”The Old Maid and the Thief”, en komisk opera i fjorton scener, hade premiär som en radioopera 1939, men har också satts upp på scen dels i Amerika dels i Tyskland och enligt uppgift gick den på Värmlandsoperan för ett tiotal år sedan.

Föreställningen görs av tre väl kvalificerade och utbildade operasångare och en praktikant, men också två skådespelare nämligen Dan Turdén, som utöver att vara regissör också har gjort scenografin tillsammans med Pelle Wittsäter, och Monica Almqvist-Lovén som i huvudsak svarar för ljudtekniken på ett både spännande och roligt sätt. Här finns en komisk ådra att ta tillvara på.

Dan Turdén svarar för påannonseringen av de olika scenerna för att vi som varande radiopublik skall kunna följa med i handlingen och det är väl detta man menar med en operafars i radioskugga! Dessutom är han allmänt fräck, grov i mun och helt odräglig och han lyckas ju också få in ett antal poänger i den löpande texten som till exempel när han tröstar en av sångerskorna genom att deklarera att det är ju ändå ingen som hör vad du sjunger.

De sångliga insatserna var överlag helt utmärkta även om det var Sara Widén som gladde mig mest, men det kan ju också bero på att jag lyssnat på henne  vid flera olika tillfällen på senare tid.

Linus Flogell får en extra eloge, som han kan dela med övriga, för ett fint sceniskt framförande. Dessutom sjöng han ju förbaskat bra.

En eloge måste jag också framföra till Martin Virin, som var ansvarig för den musikaliska ledningen vid flygeln. En utmärkt insats, som också bnidrar till en bra föreställning.

Sammanfattningsvis var det en helt underbar musikupplevelse, men egentligen i kortaste laget för en lång tröttsam resa med dagtåg upp och nattåg hem, men det är ju inget som jag kan lasta gruppen KAMRATERNA för.

Recensioner

Teatermagasinet

Bo Löfvendahl i SvD

Rickard Söderberg -tenor och debattör

Medverkande 
Sångare: Therese Badman Stenius, Sara Widén, Caroline Christensen & Linus Flogell
Skådespelare: Monica Almqvist-Lovén & Dan Turdén
Piano: Martin Virin
Regi och scenografi: Dan Turdén
Kostym: Åsa Norman
Mask: Siv Glans Molin
Översättning: Magnus Lindman
Produktion: Daniel Sallmander & Maximilian Mellfors

Related posts