Ny kulturkanal – Play Kultur

Ny kulturkanal  – Play Kultur

Ny kulturkanal ska sprida svensk scenkonst – Play Kultur

Ett pressmeddelande informerar i dag om ett intressant kulturprojekt som föreningen Play Kultur har satt igång – kulturkanal som sprider scenkonst till alla

Genom att dra nytta av befintlig streamingteknik vill föreningen Play Kultur skapa en ny tjänst där människor i hela landet, dygnet runt, kan få tillgång till opera- och teaterföreställningar och konserter. Nu vinner projektet gehör bland svenska kulturaktörer och politiker.

En svensk kulturkanal kan revolutionera både tillgängligheten och kulturlivet i stort,

säger initiativtagarna till projektet Play Kultur, Johannes Nebel och Jonas Söderström.

Bakgrund

Sverige har ett kultur- och scenkonstutbud av hög kvalitet som trots att den till största del är finansierad av allmänheten endast når en bråkdel av befolkningen. Föreningen Play Kultur vill etablera en digital kulturkanal som samlar Sveriges rika scenkonstutbud och gör det tillgängligt via digital-tv, internet och mobila enheter.

Idag finns tekniken som gör det möjligt för institutionerna själva att spela in, redigera och distribuera teater-, dans- och operaföreställningar, konserter och utställningar. Det som produceras på svenska scener och museer kan på så sätt spridas till betydligt fler.

Via tjänsten Play Kultur kan kulturutbudet samlas på ett och samma ställe. Tjänsten kommer att påminna om andra kostnadsfria tjänster, som Svt:s och Sveriges radios utbud på nätet.

I dagarna meddelade regeringen ett mycket välkommet beslut: Kulturrådet ska utreda en digitalisering av de svenska scenerna och arkiven för att de ska bli tillgängliga för fler.

Vi har uppvaktat regeringen som nu ser positivt på möjligheterna att digitalisera kulturlivet. Detta är en oundviklig och spännande del av framtiden. Att våra kulturinstitutioner digitaliseras är själva förutsättningen för att kunna skapa en gemensam svensk kulturkanal,

säger Johannes Nebel, projektledare för Play Kultur.

Den ideella föreningen Play Kultur får närmare 1,3 miljoner kronor i stöd av Svenska PostkodLotteriets för att kunna genomföra projektet, som även har fått stöd av Kulturbryggan.

En webbtjänst som Play Kultur kan skapa helt nya möjligheter för människor att ta del av Sveriges rika kulturutbud och upptäcka landets scener och museer. Kulturstiftelsen vill gärna vara med och bidra till den utvecklingen,

säger Nisha Besara, General Manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Play Kulturs första nyckelpartner är Göteborgs Symfoniker som genom sitt tidiga engagemang i digitaliseringsfrågan redan kommit igång med egna sändningar.

Vi har smygstartat med streamade konserter i en egen kanal, gsoplay.se, och utan marknadsföring har vi redan erfarit vilken potential digitalt material har. Dörrar öppnas snabbt till nya publikgrupper och marknader. Play Kultur kan bli en viktig del i vår satsning att bli mer tillgängliga, och ju fler aktörer som är med i en sådan satsning desto större innehåll – det gagnar alla,

säger Urban Ward, kommunikationschef Göteborgs Symfoniker.

Föreningen Play Kultur är en ideell förening som arbetar för att tillgängliggöra Sveriges kulturutbud genom att samla digitala produktioner av musik, teater, dans och konst i en gemensam kulturkanal. Föreningen startades 2012 och har sitt säte i Lund. Initiativtagare till föreningen är Johannes Nebel och Jonas Söderström.

Intervju

Intervju med Johannes Nebel ooh Jonas Söderström

Related posts