Nya utmaningar och prövningar

Nya utmaningar och prövningar
Nya utmaningar och prövningar

Nya utmaningar och prövningar

Jag har legat för ankar dvs jag har varit sjuk så jag har inte förrän idag orkat lyssna på veckans avsnitt av Såpoperastudion. Det är dock inget problem eftersom det bara är att knappa in in på Webbradio så är det möjligt att lyssna på programmet på en tid som passar en själv.

Idag domineras programmet av den konstnärlige ledarens Eva Haglunds tankar inför vårens uppsättning av Mozart´s Don Giovanni eller Don Juan som vi brukar kalla den för.

Det är intressant att lyssna till hennes tankar även om jag långtifrån håller med om alla hennes tankar, men jag är ju bara en vanlig operalyssnare, som mest går till ett operahus för att bli berörd. Men visst har hon rätt när hon säger att man måste gå genom kriser för att bli en bättre människa.

Det är säkert ett viktigt inslag för eleverna att plocka sig själva i bitar för att sedan sätta tillbaka de olika delarna och få fram en ny helhet, men kanske har ungdomarna begränsade möjligheter att ösa ur sina egna erfarenheter, men viktigt är det. Däremot tycker jag att Eva Haglund har helt rätt när hon säger att det är viktigt att eleverna får lära sig att agera på scen.

Under årens lopp har jag hört många utomordentliga sångare som saknar helt förmåga att agera på scen. Det är inte länge sedan jag lyssnade till en av världens bättre tenorer, som helt eller nästan helt saknar scenisk talang, även om det skall sägas att han har lyckats förbättra sig sen jag senast såg och hörde honom.

I Don Giovanni sjunger Thomas Sepp don Giovanni och Joakim Kihlström sjunger Leporello. Det vi fick lyssna på idag lovar gott inför uppspelningen. Då får Thomas att i alla fall inom ramen för operans värld träffa en del damer och det måste ju vara bra. Philippa Cold skall sjunga Elviras roll och övriga roller alterneras mellan de olika eleverna

Patrik Bergner skall sätta upp Tjajkovskijs Eugen Onegin och därmed får Bea äntligen sjunga sin favoritroll som Tatjana och Eugen Onegin skall sjungas av Thomas Sepp

Idag fick vi också lyssna på ett par intressanta intervjuer med Philippa Cold, vars pappa heter Ulric Cold och som är mest känd för sin roll som Sarastro i Ingmar Bergmans tv-uppsättning av Mozarts Trollflöjten. .

Den andra intervjun handlade om Elsa Ridderstedts, vars mamma är Margareta Ridderstedt, en sångerska som jag inte vet särskilt mycket om, om det inte är hon som sjöng Elsa i Wagners Lohengrin, i en uppsättning av Valdemarsviksoperan, för några år sedan.

Till nästa gång eller åtminstone till ett annat avsnitt hoppas jag att programledaren även intervjuar de duktiga pojkarna i klassen. Det skulle vara mycket intressant att höra något om deras bakgrund.

Programmets stora behållning är annars alla dessa intervjuer som skickligt blandas med musikinslag från de olika aktuella operorna som skall sjungas senare.

Related posts

Kommentera