Turandot – nypremiär på Göteborgsoperan

Turandot på GöteborgsOperan - synopsis
Turandot – nypremiär på Göteborgsoperan

Turandot – nypremiär på Göteborgsoperan

På lördag denna vecka dvs 17 november händer det i operavärlden som alltid är en fasa, åtminstone för mig, nämligen att det är två föreställningar som jag vill uppleva samma kväll.

Nu på lördag är det premiär på Giuseppe Verdi´s sällan spelade “Luisa Miller” på Malmö Opera, samtidigt som det är nypremiär på Giacomo Puccini´s sista verk nämligen “Turandot” på Göteborgsoperan (GO).

GöteborgsOperans uppsättning av Puccinis Turandot som gjorde succé 2006 är tillbaka med 14 nya föreställningar. Den tjeckiske regissören Vladimír Morávek utvecklar dessutom denna storslagna, kinesiska saga ytterligare. Flera av solisterna återkommer, men vi får också se och höra nya sångare i huvudrollerna.

Visserligen har jag sett uppsättningen tidigare men då med den norska sopranen Turid Karlsen som Turandot och husets egen Tomas Lind som Calaf,en roll vilken han även gör denna omgång, men nu handlar det också om flera nya sångare.

Turandot sjöngs av den italienska sopranen Francesca Patané, som tidigare har gjort succé som lady Macbeth, åtminstone enligt flera av mina operavänners uppfattning. Själv har jag bara upplevt henne i den konsertanta versionen av Verdi´s “Attila” häromåret.

Slavinnan Liu sjöngs av underbara Charlotta Larsson, som jag senast imponerades av i Folkoperans uppsättning av en annan Puccini-opera, nämligen hans “Madama Butterfly”

Turandot blev Puccinis sista opera och är en av operavärldens mest spelade. Tvåhundra medverkande i bländande kostymer bildar tillsammans med scenografin en magnifik exotisk dröm. Personligen minns jag det som en alldeles utmärkt föreställning och med en extra clou, som du säkert upptäcker vid ditt besök.

För regin står även denna gång Vladimír Morávek som utvecklar uppsättningen vidare. Scenograf är Martin Chocholoušek och för de över 100 kostymerna svarar Sylva Zimula Hanáková. Ljusdesigner är Torkel Blomkvist och Tobias Ringborg varvar som dirigent med husets egen Finn Rosengren.

Dessutom medverkar GöteborgsOperan egna solister, gästsolister, GöteborgsOperans Kör, GöteborgsOperans Orkester förstärkta med extrakör, barnkör, statister och barnstatister utgör de totalt 200 medverkande.

Du kan läsa mer om Turandot på GO:s hemsida

Läs mer om handlingen/synopsis här

Related posts