Odysseus hemkomst på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

Odysseus hemkomst på Det Kongelige Teater Operaen - synopsis

Odysseus hemkomst på Det Kongelige Teater Operaen – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Claudio Monteverdi|Text: Giacomo Badoaro

Libretto

Här kan du hämta librettot till Odysseus hemkomst DEUTSCH ESPANOL

Premiär

Uruppförande på Teatro di San Cassiano år 1640 i Venedig.

Sett föreställningen: 7.11.2005 Den Kongelige Opera Köpenhamn

Tid och plats: Ithka, mytisk tid.

Prologen er et metaforisk mode mellem Den menneskelige skrobelighed, Tiden, Skaabnen og kaerligheden. Det står klart, at mennesket kun er legetoj i haenderne på mere magtfulde kraefter.

Förste del

Penelope laenges efter sin mand, Ulisse (Odysseus), som drog i krig for tyve kr siden, og som har vaeret savnet siden Trojas fald. Siden da har nye friere slået sig ned i hendes palads i Ithaka. De opfordrer Penelope til at vselge en af dem som sin nye mand.

Eurimaco laegger gode ord ind for frierne på rette sted. Han har en affaere med Penelopes kammerpige, Melanto, som han bruger til at forsoge at få Penelope overtalt. Til at glemme sin mand og forelske sig igen.

Ulisse bliver sovende sat i land fra et faiakansk skib. Havguden Nettuno har domt Ulisse til en endelos rejse, og bliver rasende over, at overguden Giove alligevel har tilladt Ulisse vende hjem. Som plaster på såret får Nettuno tilladelse til at haevne sig på faiakerne i stedet.

Ulisse vågner, og han forbander faiakerne for tilsyneladende at have efterladt ham på en öde strand. Men gudinden Minerva afslorer, at han er kommet hjem til Ithaka, og hun fortaeller om frierne. Som nu plager Penelope med deres insisterende tilnaermelser. Minerva sender Ulisse hjem for at smide frierne ud og indtage sin rette plads i paladset igen.  Men hun forklaeder ham som en gammel mand for at beskytte ham.

Iro er hofnar, en grovaeder, der er ansat af frierne. Han håner hyrden Eumete, som er bange for at hans herre, Ulisse, aldrig vil komme hjem igen. Eumete genkender ikke Ulisse, da han dukker op i sin forklaedning. Oldingen forudsiger, at Ulisse vil vende hjem. Eumete tilbyder den gamle husly.

Telemaco er son af Penelope og Ulisse, og han er vendt hjem fra en rejse til Sparta. Hvor han har forsögt at få mere at vide om faderens skaebne. Eumete praesenterer ham for den gamle mand, som fortaeller, at han er overbevist om, at Ulisse snart vender tilbage til sit faedreland. Telemaco beder Eumete om at fortaelle Penelope, at hendes son er vendt hjem. Den gamle mand og Telemaco bliver alene, og Ulisse afslorer sin sande identitet.

Anden del

Melanto og Eurimaco er fortvivlede fordi Penelope er sk standhaftig.  Men de har ikke taenkt sig, hendes sorg over sin mand skal få lov til at stå i vejen for deres fremtid.

Frierne Antinoo, Pisandro og Anfinomo smigrer Penelope og bonfalder hende om at gengaelde deres kaerlighed. Penelope vil ikke vide af dem. Eumete fortaeller hende i fortrolighed at Telemaco er vendt hjem, og at rygtet siger, at Ulisse også snart vill vaere blandt dem igen. Frierne smuglytter til samtalen, og de frygter nu, at Ulisse og Telemaco vil haevne sig på dem. De beslutter at draebe Telemaco, men bliver forhindret i deres forehavende af et tegn fra himlen.

Ulisse er stadig forklaedt som en gammel mand. Han har fået ordre fra Minerva om at kaempe mod frierne, og at slå, dem ihjel med sin bue.

Telemaco fortaeller sin mor om sin rejse til Sparta,og om en forudsigelse; at Ulisse ikke er langt vaek. Og snart vil befri hende for frierne.

Frierne er vrede på Eumete; de er foruroligede over den maerkelige gamle mand, som han har bragt med sig. Iro udfordrer Ulisse til duel, og bliver slået eftertrykkeligt. Nu lader frierne den gamle mand vaere i fred. Penelope viser frierne Ulisses bue og pil, og lover at gifte sig med den, som kan spaende buen. Hver af de tre friere forsoger forgaeves – men Ulisse tager buen og skyder frierne.

Iro

Iro sorger over de tre friere – alle hans herrer er döde. Hans mave er tom, og han begår selvmord af frygt for at lide sultedöden.

Melanto beder Penelope om at straffe friernes morder hårdt.  Penelope tror ikke på Telemaco og Eumete, da de fortaeller hende, at den gamle mand er Ulisse i forklaedning.

Minerva, Giunone og Giove beder Nettuno om at tilgive Ulisse, sk hans vandring omsider kan få en ende, og Nettuno lader sig overtale. Giove får Minerva til at overtale de myrdede frieres familier til at undlade at erklaere Ithaka krig som haevn for drabene.

Ericlea, Ulisses gamle amme, har opdaget et ar på den fremmede gamle mands ben, og hun genkender ham som Ulisse. Han får hende til at love ikke at robe det, og hun valker mellem sin loyalitet overfor sin herre og sin iver efter at afslore sandheden for Penelope.

Ulisse traeder fram for Penelope uden forklaedng, men Penelope tror, at hun er offer for et bedrag, og tor ikke for alvor genkende ham. Ericlea kan nu ikke laengere tie, og hun fortaeller om arret på Ulisses ben – men Penelope er stadig ikke overbevist. Forst da Ulisse beskriver deres bryllupsnat i detaljer, kun han kan kende, tror Penelope endelig på ham; Ulisse er vendt hjem igen.

IMG_0095

Related posts

Kommentera