Ola Eliasson baryton Kungliga Operan Stockholm

Ola Eliasson baryton Kungliga Operan Stockholm

Ola Eliasson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm och har sedan 1997 tillhört Operans solistensemble. Aktuell i Huset Usher på Folkoperan. Senare i vår i Dracula på Kungliga Operan.

Ola Eliasson baryton Kungliga Operan Stockholm

På Operan har han gjort ett 30-tal roller i ett 20-tal operor, varav man kan nämna: Mozart: Greve Almaviva (Figaros Bröllop), Papageno (Trollflöjten), Guglielmo (Cosi fan tutte) Rossini: Figaro (Barberaren i Sevilla) Strauss: Olivier (Capriccio), Faninal (Rosenkavaljeren) Leonvavallo: Silvio (Pajazzo) Giordano: Carlo Gérard (Andrea Chenier) Donizetti: Dr Malatesta (Don Pasquale) Puccini: Schaunard (Boheme), Angelotti (Tosca)

Han har även framträtt på andra scener som Göteborgsoperan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan m.fl.

Utbildning: Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, och han debuterade som Masetto i Mozarts Don Giovanni, Folkoperan 1996.

Roller vid Kungliga Operan

 • Ernesto (Haydns Livet på månen),
 • Mozarts Greve Almaviva (Figaros bröllop)
 • Papageno (Trollflöjten),
 • Officeren och Fiorello (Rossinis Barberaren i Sevilla),
 • Dancaïre och Morales (Bizets Carmen),
 • R. Strauss Olivier (Capriccio)
 • En soldat (Salome),
 • Andre gesällen (Bergs Wozzeck),
 • Bobinet (Offenbachs Pariserliv),
 • Puccinis Schaunard (Bohème), Yamadori (Madame Butterfly) och Angelotti (Tosca),
 • Johan (Du Puys Ungdom och dårskap,
 • Drottningholms Slottsteater),
 • Birger (Backmans Stackars mej),
 • Farfarsklockan/Hankatten (Ravels Barnet och spökerierna),
 • Silvio (Leoncavallos Pajazzo våren -06) m fl.

Andra engagemang: Silvio (Leoncavallos Pajazzo, GöteborgsOperan), Masetto (Mozarts Don Giovanni, Folkoperan), Göran Persson (Hallströms Liten Karin, Vadstena-Akademien).

Stipendier

Ola Eliasson har mottagit 2011 års stipendium från Operavännerna vid Kungliga Operan. Det är ett stipendium som man inte kan söka utan man utses av föreningens styrelse.Stipendiet är möjligt tack vare en gåva från Richard Brodin. Ola Eliasson får priset för sina insatser i Andrea Chenier och Figaros bröllop.

Upplevda föreställningar
OperaRollOperahusDatum
SalomeHerodesConfidencen23.7.2008
La WallyVincenzo GellnerSödertäljeoperan22.11.2008
NäktergalenKejsarenKungliga Operan i Stockholm16.3.2008
RosenkavaljerenFaninalKungliga Operan i Stockholm19.4.2008
Manon LescautVärdenKungliga Operan i Stockholm23.5.2009
ToscaAngelottiKungliga Operan i Stockholm27.2. 2009
Figaros bröllopGreve AlmavivaKungliga Operan i Stockholm28.9.2010
Barberaren i SevillaFigaroKungliga Operan i Stockholm22.1.2010
Andrea ChenierCharles GerardKungliga Operan i Stockholm 12.11.2010
Don PasqualeKungliga Operan i Stockholm26.3.2011
La BohèmeMarcelKungliga Operan i Stockholm24.5.2011
Figaros bröllopGreve AlmavivaKungliga Operan i Stockholm2.9.2011
KarmelitsystrarnaOfficerKungliga Operan i Stockholm22.10.2011
Flickan från VästernSonoraKungliga Operan i Stockholm17.12.2011
CapriccioGrevenKungliga Operan i Stockholm12.3.2012
Trouble In TahitiSamKungliga Operan i Stockholm5.2.2012
Peter GrimesNed KeeneKungliga Operan i Stockholm9.5.2013
TurandotPingKungliga Operan i Stockholm16.2.2013
ParsifalAmfortasKungliga Operan i Stockholm5.10.2013
Don GiovanniDon GiovanniKungliga Operan i Stockholm15.3.2014
RosenkavaljerenHerr von FaninalKungliga Operan i Stockholm26.9.2015
Nixon in ChinaRichard NixonKungliga Operan i Stockholm14.10.2016
Huset UsherRoderick UsherFolkoperan i Stockholm10.3.2019

Läs mer

Intervju med Ola Eliasson i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm December 2009

Ola Eliasson har fått in en bra rutin på den svåra Faktotum-arian i Rossinis Barberaren i Sevilla – den där med Figaro-Figaro-Figaro ni vet. Han gör ett 30-tal föreställningar av den populära operan, som gått för utsålda hus under hela hösten. Ola tränade in sig på produktionen redan 1998 då han gjorde de mindre rollerna som Fiorello och officeren. Just den här arian fordras verkligen sin man och förutom att hålla alla orden och inte minst tempot i huvudet kräver verkligen både koncentration och muskelminne. Ola går till föreställningen varje kväll med stor entusiasm, för han känner verkligen att just den här uppsättningen fått stort gensvar hos publiken.

Nu står en ny komisk roll på tur, nämligen som Guglielmo i Mozarts Così fan tutte, där han ersätter Jesper Taube, som sjungit rollen under hösten. Ola har även en stor roll som greve Almaviva i Ole Anders Tandbergs nyuppsättning av Mozarts Figaros bröllop med premiär den 27 mars 2010. Han gjorde samma roll för tio år sedan i Knut Hendriksens uppsättning av den kända Mozart-operan. Han är också med i Puccinis Tosca, som kommer tillbaka i vår och där han gör rollen som Angelotti. Andra kända operor, där vi sett och hört Ola, har varit Trollflöjten, där han sjöng Papageno, Bohème, där han gör Schaunard, f.ö. mot sju olika Rodolphe och fem olika Mimì!. Moralés och Dancaìre i Bizets Carmen, Silvio i Leoncavallos Pajazzo, Bobinet i Offenbachs Pariserliv, Olivier i Strauss Capriccio samt Faninal i Rosenkavaljeren av samme kompositör är andra roller Ola hunnit avverka under sina drygt tio år på Stockholmsoperan. Debuten var i Mozarts Don Giovanni i Peter Stormares regi på Folkoperan 1996, vilket egentligen var en praktikroll eftersom han då fortfarande gick på Operahögskolan. Ola sjöng rollen som Masetto och gjorde fem föreställningar i veckan! – Man hade två alternerande sångarlag, men jag sjöng i båda lagen. Men det var både roligt och nyttigt eftersom jag då också kom underfund med att jag inte var bas eller basbaryton, som jag betraktats och betraktat mig själv som tidigare, utan baryton!

Ola har många strängar på sitt lyra och förutom operakonsten har han ett förflutet med både valthorn och slagverk. Han började dock i ett helt annat fack, nämligen som rockmusiker i en grupp i hemstaden Skellefteå. Sen gick dock intresset mer över till den klassiska genren och han gick efter skolan en utbildning på Framnäs Folkhögskola i Piteå, där för övrigt också både Birgitta Svendén och Peter Mattei har gått.

– Jag flyttade senare till Malmö och fick upp ögonen för musikdramatik i en operagrupp som existerade i form av en studiecirkel och sökte sedan in på Musikhögskolan. Men jag kom inte in på solistlinjen utan började i stället på musiklärarlinjen. Jag slutade dock skolan efter två år och började på Operahögskolan 1994. Ola lever ett pendlande liv och tillbringar sin mesta fritid i Göteborg. Hans hustru Mia Nerenius är regiassistent på Operan i Göteborg och hans son Elias, sju år, har just börjat skolan. – Jag har årskort på SJ och det går bra med resorna. Jag utnyttjar tiden till att läsa in roller. Ola är fast anställd på Operan och är nöjd med den lösningen. – Som familjefar är det bra att ha ett fast arbete med fast månadslön. Jag har inte haft ambitionerna att söka engagemang utomlands, eftersom jag tycker jag har tillräcklig stimulans med mitt arbete här hemma. I och med att jag haft tur och sjungit många olika sorters roller, både mindre och större, har jag kunnat utveckla min röst i lugn och ro. Det är möjligt att jag på sikt kommer att ligga ännu högre i röstläge än nu och kan börja sjunga åtminstone lägre tenorroller. Det är lite en fråga om vilka val man gör och det är nog ett dilemma för de flesta högre barytonsångare. Vad gäller kompositörer så är det Mozart, Rossini och Richard Strauss som ligger Ola närmast om hjärtat. Wagnerfacket är han inte intresserad av, Där finns f.ö. väldigt få roller för hans röstfack, menar han. Någon drömroll har han inte just nu, det får mogna fram med tiden, menar han.

Ur OV-Revyn (2009) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattarna Ann Löfberg och Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida