Ole Anders Tandberg – regissör och scenograf

Ole Anders Tandberg - regissör och scenograf

Ole Anders Tandberg – regissör och scenograf

Han är från Norge och är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama, London (skådespelare), Arkitekthögskolan i Oslo (arkitekt) och Dramatiska Institutet, Stockholm (regi). Bland hans senaste uppsättningar märks bl a Lulu på Dramaten och Onda andar på Stockholms stadsteater, båda 2006.

På Kungliga Operan har han tidigare gjort regi och scenografi till Brinnande ängeln 2002 och Barnet och spökerierna 2005. Andra uppsättningar är Peer Gynt för Riksteatern 1995, Macbeth på Riksteatern 1996, Advent på Malmö Dramatiska Teater 1997, Fuglene på Det Norske Teatret i Oslo 1997, Lille Eyolf & Co på Torshovteatret i Oslo 1998, Trollflöjten på GöteborgsOperan 1999, Et Deilig Sted på Nationaltheatret i Oslo 2000, Brand på Göteborgs Stadsteater 2001, Kjaem ailler att! På Nationaltheatret i Oslo 2001, Tre Systrar på Nationaltheatret 2002, Alice i underlandet på Dramaten 2003 och Hamlet på Uppsala Stadsteater 2004, Blottare och parasiter på Dramaten och Così fan tutte på Kungliga Operan i Stockholm 2007, Trollflöjten 2012 och Don Giovanni 2013. Hösten 2014 sätter han upp Shostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk på Den Norske Opera & Balett. Uppsättningen är att samarbetsprojekt mellan DNO och Deutsche Oper i Berlin och där uppsättningen har premiär under 2015.

Ole Anders Tandberg

är utbildad vid Guildhall School of Music and Drama, London (skådespelare), Arkitekthögskolan i Oslo (arkitekt) och Dramatiska Institutet, Stockholm (regi).

Tandberg har regisserat teater och opera, Lady Macbeth från Mtsensk av Dmitri Sjostakovitj vid Deutsche Oper i Berlin och senast Bohème i Zürich. .

På Kungliga Operan i Stockholm har han gjort flera Mozartoperor; Figaros bröllop, Don Giovanni, Trollflöjten och Così fan tutte och under senare år på Stockholms Stadsteater; Shakespeares Othello och Kung Lear.

I Oslo har Tandberg regisserat för Den norske Opera og Ballett, Nationaltheatret, Det Norske Teatret och Torshovsteatret.

 

Aktuella, tidigare och kommande engagemang

 Apr-Maj 17 La bohemeRegissörOpernhaus ZürichDir.: Bisanti;
 Jan-Feb 17 Lady Macbeth of MtsenskRegissörFinnish National Opera, HelsinkiDir.: Caetani;
 Jan-Jun 17 Die lustige WitweRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: S Solyom / Burstedt;
 Aug 16-Jan 17 Die Zauberflotesets svKungliga Operan, StockholmDir.: Ollikainen; Prod.: Tandberg
 Aug 16-Jan 17 Die ZauberfloteRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Ollikainen;
 Aug-Sep 16 Le nozze di Figarosets itKungliga Operan, StockholmDir.: Jonathan Darlington; Prod.: Tandberg
 Aug-Sep 16 Le nozze di FigaroRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Jonathan Darlington;
 Apr-Maj 16 Cosi fan tuttesets itKungliga Operan, StockholmDir.: Renes; Prod.: Tandberg
 Apr-Maj 16 Cosi fan tutteRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Renes;
 Apr 16 Lady Macbeth of MtsenskRegissörDen Norske Opera, OsloDir.: Alejo Pérez;
 Jan-Feb 16 Il ritorno d’Ulisse in patriaRegissörDen Norske Opera, OsloDir.: A De Marchi;
 Dec 15-Maj 16 Le nozze di Figarosets itKungliga Operan, StockholmDir.: Renes; Prod.: Tandberg
 Dec 15-Maj 16 Le nozze di FigaroRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Renes;
 Nov-Dec 15 La bohemeRegissörOpernhaus ZürichDir.: Bisanti;
 Okt 15-Apr 16 Don Giovannisets itKungliga Operan, StockholmDir.: Alexander Joel; Prod.: Tandberg
 Okt 15-Apr 16 Don GiovanniRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Alexander Joel;
 Jan-Feb 15 Lady Macbeth of MtsenskRegissörDeutsche Oper BerlinDir.: Runnicles;
 Dec 14-Apr 15 Die Zauberflotesets svKungliga Operan, StockholmDir.: Alexander Joel / Poska;
 Okt-Nov 14 Don GiovannisetsKungliga Operan, StockholmDir.: Renes; Prod.: Tandberg
 Okt-Nov 14 Don GiovanniRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Renes;
 Sep-Okt 14 Lady Macbeth of MtsenskRegissörDen Norske Opera, OsloDir.: Caetani;
Mar-Apr 14 Don GiovannisetsKungliga Operan, StockholmDir.: Renes; Prod.: Tandberg
Mar-Apr 14 Don GiovanniRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Renes;
Sep 13-Apr 14 Die Zauberflotesets svKungliga Operan, StockholmDir.: Renes; Prod.: Tandberg
Sep 13-Apr 14 Die ZauberfloteRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Renes;
Okt-Dec 12 Die Zauberflotesets svKungliga Operan, StockholmDir.: Klingele; Prod.: Tandberg
Okt-Dec 12 Die ZauberfloteRegissörKungliga Operan, StockholmDir.: Klingele;

Intervju med Ole Anders Tandberg i OV-Revyn Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm November 2007

Vid ett medlemsmöte nyligen hade vi bjudit in Ole Anders Tandberg som just nu är aktuell på Operan som regissör till Mozarts Così fan tutte. Föreningens ordförande Nils-Göran Olve och styrelsesuppleanten Lennart Öquist skötte frågandet. Ole Anders inledde med att berätta att han tidigt hade skådespelarambitioner och studerade ett par år vid Guildhall School i London. Där hade han en sånglärare som ansåg att han var tenor och lät honom sjunga arian ur Pärlfiskarna, men bortsett från det hade han då inget förhållande till opera. Han hade dock en musikalisk bakgrund och hade spelat piano och saxofon. Sedan blev han intresserad av arkitektur och började utbilda sig, men det han presterade på ritbordet blev mer scenografiteckningar än huskroppar. Så till slut började han på Dramatiska Institutet för att bli scenograf. Redan då, för tjugo år sedan, flyttade norrmannen Ole Anders till Stockholm där han blivit kvar.

Efter att ha arbetat uteslutande med teater som regissör i Norge och Sverige fick han i uppdrag av Folkoperans Claes Fellbom att medverka vid uruppförandet av operaversionen av Hemsöborna. Ole Anders gjorde scenografin och regisserade föreställningen. Sedan följde Jeppe på berget, också på Folkoperan. På Kungliga Operan har Ole Anders förutom Così regisserat Brinnande ängeln och Barnet och spökerierna. Han har gjort scenografin till samtliga sina operauppsättningar utom Trollflöjten i Göteborg. Däremot gör han sällan scenografin till sina teateruppsättningar, varför? Ole Anders menar att i en opera är allting klart, den finns där, och då blir det lättare att skapa scenografin. Sedan gäller det att få fram konceptet i regiarbetet. Han sätter sig in i hur han själv skulle fungera som publik till den uppsättningen han arbetar med. Att scenografin till en operauppsättning måste vara klar långt i förväg tvingar honom att tänka igenom sitt regikoncept tidigt. I teateruppsättningar är det snarare i textbearbetningen som Tandberg formar föreställningen. I flera fall har han valt att dramatisera romaner, t.ex. Onda andar av Dostojevskij. I programhäftet till den beskrev han sitt sätt att arbeta som att “komponera”!

En av intervjuarna påpekade att det finns en leklusta i flera av hans teateruppsättningar t.ex. Ibsens Peer Gynt. Ole Anders höll med och menade att han även i dramatiska verk såsom Brinnande ängeln försöker få en ibland lekfull infallsvinkel i några scener. Han är road av sceniska trollerier – kanske har det något med hans arkitektbakgrund att göra?

Skillnaden mellan att arbeta med skådespelare och sångare var en fråga som kom upp. En sångare har kanske sjungit rollen 100 gånger i tidigare uppsättningar och det kan ju vara både en belastning och en fördel. Ensemblen i Così var speciellt lyhörd för regissörens idéer och alla var angelägna att hitta nya infallsvinklar i sina roller. Under repetitionsarbetet är det ibland svårt att avgöra hur det kommer att låta, eftersom sångarna i regel bara markerar. Det är först i ett senare skede i repetitionsarbetet som bitarna faller på plats, när orkestern kommer med i bilden och sångarna börjar sjunga ut. Brinnande ängeln var lättare att sätta upp än Così eftersom det var en okänd opera både för sångare och publik – ja även för regissören, som inte alls kände till den när han tillfrågades. Han hade bara sett en video som han inte alls gillade. Men sedan visade det sig att verkets innehåll passade in perfekt i de teman som intresserar honom, och som styr hans val av pjäser.

I Così har vissa recitativ strukits för att få fart på handlingen och Ole Anders har i ariorna och duetterna försökt få en viss action i spelet. Eftersom Operan spelat Così med två lag, ett i våras och ett annat nu, har personinstruktionen för lag två skötts av regiassistenten under en mycket begränsad period. Det är naturligtvis ingen lycklig lösning men inte ovanligt i operans värld.

Ole Anders Tandberg är gift med kostymskaparen Maria Geber och bor på Söder. Han kommer tillbaka till Operan 2009 med ett projekt som han tyvärr inte fick avslöja för oss denna kväll. Han skulle vilja regissera en Wagneropera, så varför inte gissa på Mästersångarna eftersom han gillar lekfullhet på scenen. En önskeuppgift inom teaterns värld är Hamlet.

Ur OV-Revyn (2007) – Operavännerna vid Kungliga Operan © Artikelförfattaren Leif Nilsson och OperaVännerna vid Kungliga Operan

Om du efter att läst denna intressanta artikel önskar bli medlem hos Operavännerna vid Kungliga operan i Stockholm har du här en direktlänk till föreningens hemsida

 

Läs mer

Wikipedia om Ole Anders Tandberg

Dramaten

Operabase

Kungliga Operan

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts