Oliver en annorlunda upplevelse 2019

Oliver en annorlunda upplevelse 2019 Foto: Lennart Sjöberg

Charles Dickens roman om barnhusbarnet Oliver som hamnade på Fattighuset efter sin mors död har i alla tider fascinerat läsare i olika generationer. Nu ges Oliver som säsongens musikal på GöteborgsOperan

Oliver en annorlunda upplevelse 2019

I lördags var det dags att fira redaktörens födelsedag och dagen efter var det premiär på 1:a dagen i Nibelungens ring och då var det inget svårt beslut att fatta nämligen att fira födelsedagen på GöteborgsOperan tillsammans med barn och barnbarn.Tyvärr fick jag gå ensam på Valkyrian och mer om den upplevelsen kommer senare.

I min ungdom läste jag precis som många andra Oliver Twist men också andra böcker av Charles Dickens.

I mitten av 1970-talet upplevde jag musikalen i London för första gången, men jag såg den också en andra gång 2010. Som jag minns det var det en imponerande musikalisk och scenisk upplevelse.

Till upplevelsen bidrar säkerligen att musikalartisterna som regel är mycket duktiga både som sångare och dansare där, men också att verket sjöngs på originalspråket bidrar säkert till den positiva upplevelsen.

På GöteborgsOperan sjöngs det på svenska och i tidsmässig och språklig nutida anpassning. Om detta kan man ha invändningar även om jag på ett plan kan förstå varför man sjunger på svenska.

Det blir dock svårt att hänga med när det samtidigt är möjligt att läsa den svenska texten parallellt med att det är möjligt att följa den engelska texten som tycks följa originalverket bättre.

Fredrik   Enke Rydmans regigrepp att göra de vuxna groteska sett ur barnens perspektiv och genom att framställa de vuxna som i en förvriden värld känns inte särskilt relevant.

Det handlar ju mer om att barnen betraktas som en handelsvara men också att kvinnan helt styrs av mannens behov och vilja.

Föreställningen startade i ett rappt tempo, och här imponerade ungdomarna framförallt sceniskt och koreografiskt med en märkbar ungdomlig energi.

Bland ungdomarna imponerade Mathias Graffner  som sjöng Olivers parti medan hans kompis Dodger gjordes av Enis Syla  med en utmärkt scenisk insats.

Lustfyllt och roligt att få uppleva en av GöteborgsOperans tenorer i musikalsammanhang, men kanske inte med den dialekten.

Men efter ett tag övergick föreställningen i ett segare tempo, vilket gjorde att barnen runt omkring oss plockade upp sina  mobiltelefoner trots förebråelser från sina föräldrar.

Efter paus tog föreställningen fart igen och här kunde vi njuta av hög och god musikalklass. Det blev full rulle från första numret.

Caroline Gustafsson imponerade som Nancy, som längtade efter sin kärlek och trygghet i sångnumren Om han behöver  mig

David Lundqvist,musikalstjärnan, som gestaltar Fagins parti tillsammans med solister ur GöteborgsOperans orkester  levererar en av föreställningens absoluta höjdpunkter då han funderar på situationen.

Musiken håller genomgående en hög klass jämfört med andra musikaler. Här finns flera örhängen som är möjliga minnas och nynna på långt efter föreställningens är över.

GöteborgsOperans orkester visar här att de inte bara behärskar Puccini, Verdi Wagner och Strauss och andra kända klassiska kompositörer utan också Lionel Barts fantastiska musik med dess kända örhängen.

Oliver ges t o m 26 april nästa år så du har flera tillfällen att själv uppleva föreställningen! Gör det!

Om föreställningen

Sett föreställningen 30.11.2019

Upphovspersoner

Musik och text: Lionel Bart
Ny svensk översättning: Ulricha Johnson

Team

Dirigent och musikaliskt ansvarig:Bjorn Dobbelaere
Regi och koreografi: Fredrik Benke Rydman
Medregissör:Victoria Brattström
Scenografi: Frida Arvidsson
Kostymdesign: Lehna Edwall
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Orkesterarrangemang: William David Brohn
Ljuddesign: Dennis Barkevall

Medverkande

Oliver: Mathias Graffner
Dodger: Enis Syla
Fagin: David Lundqvist
Nancy: Caroline Gustafsson
Bill Sikes:Tobias Ahlsell
Mr. Bumble: Markus Pettersson
Änkan Corney: Anna-Maria Hallgarn
Mr. Sowerberry: Lars Bethke
Mrs. Sowerberry: Åsa Fång
Charlotte Sowerberry: Emilia Hallstensson
Noah Claypole: Nils Reinholtz
Bet: Sigrid Thomas Lyri
Mr. Brownlow: Lars Hjertner
Gamla Sally: Ingahlill  Wagelin
Mrs. Bedwin: Kajsa Reingardt
Dr. Grimwig: Ole Forsberg

Ensemble

Jacob Andréas
Kyra Bergman
Markus Christensen
Amalie Eggen
Alvaro Estrella
Rasmus Hanák
Rudina Hatipi
Hanna Holmgren Pettersson
Ann Mirro
Nils Närman Svensson
Johan Rudbeck
Anna Salonen
Micaela Sjöstedt
Kattis Trollregn
Andreas Vilsmyr
Johan Wennerstrand
Pontus Wonkavaara
Lina Zerpe

Barnensemble

Ivar Afzelius, Theo Axelsson, Theodor Barasin Andersson, Mia Louise Barjasic, Estelle Bengtsson, Febe Bergenkull, Tilda Bergenkull, Alexander Bohre, Saga Borg Högvall, Allie Brehmer, Benjamin Ekenved Jallow, Malin Ellmark, Stina Estling, Filippa Fabo, Joel Fagerlund, Knut Fernström, Joline Forsberg Bruno Fovaeus, Irma Gallardo Linderstål, Alvin Gillberg, Clara Gimenez Bahl, Lova Hallbäck, Vilmer Jendevi, Nathanael Karlsson, Gustav Kjelbye, Theodor Klingstam, Ella Krabbe, Amanda Kurkinen, Jack Lagerström Nilsson, Cornelia Lindström, Jassi Lundberg Singh,

Darius Manzoor, Luka Marinov, Philip Mathiesen, Thelma Modig, Nova Moen, Joshua Nandra, Jonathan Nåfors Dahlin, Beda Odlöw Nyberg, Karin Olsson, Vide Palmgren Berisson, Sofia Reinedahl, Ester Sandnil, Mia Sasaki, Hedwig Signert, Leo Stadelman Andréas, Felix Steffensen, Matilda Stenman, Ada Strandberg, Stina Ström, Alva Sung, Selma Svenner, Julia Sziranyi, Alva Tvete Vik, Jack Ullman, Andrea Waernqvist, Moa Wessberg, Agnes Westin, Tristan Widmark, Elva Vigfusdottir, Iza Wingård, Tim Wingård, Kate Åkervall

GöteborgsOperans Orkester

Läs mer