Om en operaresa till Berlin

Titus mildhet från Metropolitan Opera

Om en operaresa till Berlin

Om en operaresa till Berlin och Titus mildhet från Metropolitan Opera på Folkets Hus/Parkers digitala biografkedja och Björn Ekbloms recension av Titus Mildhet

Eftersom jag just har fyllt år och numera alltså är absolut pensionär och nu utan återvändo valde jag att fira min födelsedag genom att göra en operaresa till Berlin.

Detta innebär att jag missade överföringen från Metropolitan Opera i New York till FHP:s digitala biografkedja, men inte ens jag kan få allting.

Återkommer senare med en utförlig rapport från mitt Berlin-äventyr under veckan som kommer.

Min operavän Björn Ekblom har som vanligt inte missat föreställningen och här kan du läsa ett utdrag från hans recension som för övrigt går att läsa i sin helhet i NLT dvs Nya Lidköpings-Tidningen under nästa vecka:

Elina Garanca ägde scenen från det ridån gick upp. Hon visade ett hudnära skådespeleri, en stålande karisma och så sin fantastiska kraftfulla, men ändå mjukt lyriska mezzoröst. Hennes Parto, parto ma tu ben mio satte ståpäls på mig.

Men man skall då också veta, att övriga sångare minsann inte heller skämde ut sig. De flesta var nya bekantskaper för mig. Titelrollen sjöngs av Giuseppe Filanoti, urtypen för en italiensk lyrisk tenor. Han sjöng naturligt utan vibrato och då han väl kommit igång också med stor säkerhet. Han verkade aningen nervös i sin allra första insats.

La clemenza di Tito är en ovanlig opera, så till vida att ”skurken” är en sopranroll. Vitellia sjöngs denna gång av Barbara Frittoli. Även där en lysande sånguppvisning, även om jag ibland tyckte, att hennes skådespeleri blev lite väl teatraliskt. I sitt stora rondo Non più di fiori fick hon visa, att hon även behärskade de riktigt låga tonerna i denna omfångsrika och svårsjungna aria.

Kate Lindsey i styckets andra byxroll som Annio och Met-debuterande Lucy Crowe som hans älskade Servilia gjorde också mycket goda och trovärdiga insatser med stabil och säker sång och sublimt agerande. Också den viktiga birollen Publio kreerades med bravur av basen Oren Gradus.

Du kan kan läsa mer om födelsedagen i detta inlägg

Related posts