Opera- och balettsäsongen 2017-2018

Live Cinema Season the Royal Opera House London 2017/18

Opera- och balettsäsongen 2017-2018

Bio kan vara så mycket mer än film. Vi är stolta över att kunna visa föreställningar från Royal Opera House i London. Slå dig ner i en bekväm biofåtölj och njut av några av världens främsta artister live!

Opera: Trollflöjten live på bio onsdagen den 20 september 2017

Mozarts fantastiska opera Trollflöjten blir en förtrollande upplevelse i Sir David McVicars uppsättning. Prins Tamino lovar Nattens drottning att han ska rädda hennes dotter Pamina från den ondskefulle Sarastro. Han inleder sitt sökande, följd av fågelfängaren Papageno – men allt är inte vad det ser ut att vara…

Visas även 28 september (inspelad)

Speltid: 3 timmar och 10 minuter
Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Lorenzo Da Ponte
Regissör: David McVicar
Dirigent: Julia Jones
Tamino: Mauro Peter
Pamina: Siobhan Stagg
Papageno: Roderick Williams

 

Opera: La Bohème live på bio tisdagen den 3 oktober 2017

När den fattige poeten Rodolfo möter sömmerskan Mimì, uppstår omedelbar förälskelse. Deras lycka hotas dock när Rodolfo får veta att Mimì är allvarligt sjuk.

Speltid: 2 timmar och 35 minuter
Musik: Giacomo Puccini
Regissör: Richard Jones
Dirigent: Antonio Pappano
Mimì: Nicole Car
Rodolfo: Michael Fabiano
Marcello: Mariusz Kwiecien
Musetta: Nadine Sierra

Visas även 9 oktober (inspelad)

 

Balett: Alice i Underlandet live på bio måndagen den 23 oktober 2017

Under en trädgårdsfest en solig eftermiddag upptäcker Alice till sin förvåning att hennes föräldrars gode vän Lewis Carroll förvandlats till en vit kanin. När hon följer efter honom ner i ett kaninhål händer ännu märkligare saker… På sin resa genom Underlandet möter Alice en mängd märkliga varelser. Hon låter sig förtrollas av den charmige Hjärter Knekt, som är på flykt efter en kakstöld. Förvirringen ökar. Sedan vaknar Alice med ens upp. Var alltihop en dagdröm?

Speltid: 2 timmar och 50 minuter
Koreografi: Christopher Wheeldon
Musik: Joby Talbot
Dirigent: Koen Kessels
Alice: Lauren Cuthbertson
Jack/Hjärter Knekt: Federico Bonelli

Visas även 26 oktober (inspelad)

 

Balett: Nötknäpparen live på bio tisdagen den 5 december 2017
Den unga Clara smyger sig på julaftons kväll i väg för att leka med sin favoritjulklapp – en nötknäppardocka. Men den mystiske trollkarlen Drosselmeyer väntar på att få ta henne med på ett magiskt äventyr. Efter att de besegrat Råttkungen reser Nötknäpparen och Clara genom Snöriket till Godislandet, där Sockerfen bjuder dem på en fantastisk dansuppvisning. Väl hemma igen tänker Clara att hon måste ha drömt – men visst känner hon igen Drosselmeyers brorson?

Speltid: 2 timmar och 15 minuter
Koreografi: Peter Wright
Musik: Peter Tjajkovskij
Dirigent: Barry Wordsworth
Sockerfen: Sarah Lamb

Övriga artister meddelas senare

Visas även 11 december (inspelad)

 

Opera: Rigoletto live på bio tisdagen den 16 januari 2018

Den förlorade oskuldsfullheten står i centrum för Verdis gripande tragedi Rigoletto i Sir David McVicars uppsättning för The Royal Opera. Rigoletto, hovnarr hos den utsvävande hertigen av Mantua, drabbas på grund av sitt vanvördiga skratt av en förbannelse, uttalad av fadern till ett av hertigens offer. När hertigen sedan förför Rigolettos dotter Gilda verkar det som att förbannelsen gå i uppfyllelse.

Speltid: 2 timmar och 45 minuter
Musik: Giuseppe Verdi
Regissör: David McVicar
Dirigent: Alexander Joel
Rigoletto: Dimitri Platanias
Gilda: Lucy Crowe
Hertigen av Mantua: Michael Fabiano

Visas även 22 januari (inspelad)

 

Opera: Tosca live på bio onsdagen den 7 februari 2018

Tosca är en fantastisk opera. Redan i sina första markanta ackord frambesvärjer den en hotfull och politiskt instabil värld. Jonathan Kents uppsättning för The Royal Opera fångar den farliga politiska turbulensen i 1800-talets Rom. Polischefen Scarpia – en av de mest ondsinta skurkarna i operahistorien – förföljer och torterar hänsynslöst statens fiender. Hans mörka, demoniska musik kontrasterar mot de storslagna och eleganta melodier som ackompanjerar det idealistiska älskande paret, Tosca och Cavaradossi, vilka låter sin passion komma till uttryck i sublima arior som ”Toscas bön” och ”Sången till livet”.

Speltid: 3 timmar
Musik: Giacomo Puccini
Regissör: Jonathan Kent
Dirigent: Dan Ettinger
Floria Tosca: Adrianne Pieczonka
Mario Cavaradossi: Joseph Calleja
Baron Scarpia: Gerald Finley

Visas även 12 februari (inspelad)

 

Balett: En vintersaga live på bio onsdagen den 28 februari 2018

År 2014 skapade Christopher Wheeldon baletten En vintersaga, som hämtat sin inspiration från Shakespeares sagospel med samma namn. Uppsättningen bygger vidare på framgångarna med Alice i Underlandet, och möttes av extatiska hyllningar vid premiären. Såväl kritiker som publik lovordade baletten för den intelligenta, tydliga och känslomässigt starka berättelsen, som kommer till uttryck i utsökt dans. Idag anses den allmänt vara en modern klassiker inom balettkonsten.

Speltid: 3 timmar
Koreografi: Christopher Wheeldon
Musik: Joby Talbot
Dirigent: Alondra de la Parra

Artister meddelas senare

Visas även 5 mars (inspelad)

 

Opera: Carmen live på bio tisdagen den 6 mars 2018

Carmen är den franske kompositören Georges Bizets mest kända verk, och en av de mest berömda operorna överhuvudtaget. Habaneran och Toreadorvisan har som få andra arior blivit en del av det allmänna medvetandet. Operans berusande kombination av passion, sensualitet och våld visade sig dock till en början vara alltför mycket för samtiden, och vid premiären 1875 gick den inte alls hem hos publiken eller kritikerna. Bizet dog kort tid därefter och fick aldrig veta vilken otrolig succé som väntade hans Carmen. Bara på The Royal Opera har den spelats mer än femhundra gånger.

Speltid: 3 timmar och 20 minuter
Musik: Georges Bizet
Regissör: Barrie Kosky
Dirigent: Jakub Hrůša
Carmen: Anna Goryachova
Don José: Francesco Meli
Micaëla: Anett Fritsch
Escamillo: Kostas Smoriginas

Visas även 12 mars (inspelad)

 

Opera: Macbeth live på bio onsdagen den 4 april 2018

Verdis livslånga kärlek till Shakespeares verk började med Macbeth, en pjäs han ansåg ”vara något av det finaste en människa skapat”. Tillsammans med sin librettist, Francesco Maria Piave, bestämde sig Verdi för att åstadkomma ”något alldeles extra”. Och det märks i varenda takt i detta verk, som för övrigt hör till Verdis mest dramatiska. Det sjuder av demonisk energi. Världssopranen Anna Netrebko gör här en av sina paradroller som Lady Macbeth.

Speltid: 3 timmar och 20 minuter
Musik: Giuseppe Verdi
Regissör: Phyllida Lloyd
Dirigent: Antonio Pappano
Macbeth: Željko Lučić
Lady Macbeth: Anna Netrebko
Banquo: Ildebrando D’Arcangelo

Visas även 9 april (inspelad)

 

Balett: Svansjön live på bio tisdagen den 12 juni 2018

Svansjön har betytt särskilt mycket för The Royal Ballet ända sedan 1934. Den här säsongen satsar man på en ny uppsättning med ytterligare koreografi av Liam Scarlett, kompaniets Artist in Residence. Samtidigt som han förblir Petipa/Ivanov-texten trogen, ser Scarlett och hans medarbetare scenografen John Macfarlane, med fräscha ögon på iscensättningen av denna klassiska tillika älskade balett.

Speltid: 3 timmar
Koreografi: Marius Petipa och Lev Ivanov
Ytterligare koreografi: Liam Scarlett
Musik: Peter Tjajkovskij
Dirigent: Koen Kessels

Artister meddelas senare

Visas även 18 juni (inspelad)

Related posts