Opera på Filmstaden säsongen 2019-2020

Opera på Filmstaden säsongen 2019-2020 DON GIOVANNI_ROH_COVENT GARDEN, Don Giovanni; Mariusz Kwiecien, Leporello; Ildebrando D'Arcangelo, Donna Anna; Rachel Willis_Sorensen, Don Ottavio; Pavol Breslik, Donna Elvira; Hrachuhi Bassenz, Zerlina; Chen Reiss, Masetto; Anatoli Sivko, The Commendatore; Willard White, Conductor; Marc Minkowski, - photo: Bill Cooper

Nu är programmet klart för opera på Filmstaden kommande säsong från Royal Opera House vilka visas på Filmstadens utvalda biografer. I Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala visar vi både live och inspelade föreställningar. I Linköping, Jönköping, Växjö och Örebro visar vi inspelade föreställningar.

Opera på Filmstaden säsongen 2019-2020

Den konstnärliga ledningen med maestro Sir Antonio Pappano i spetsen har inte sparat på resurserna när det gäller att bjuda in internationella gäster på toppnivå till de utvalda föreställningarna. Skandinavien kan i synnerhet stoltsera med världssopranerna Nina Stemme och Karita Mattila (i ”Elektra”), Malin Byström (i ”Don Giovanni”) och den nya norska sensationen Lise Davidsen (i ”Fidelio”).

Filmstaden opera finns i Stockholm, Göteborg, Malmö,  Uppsala, Linköping, Jönköping, Växjö och Örebro

Här är programmet för Filmstaden hösten 2019 – våren 2020

Don Giovanni – Opera

Den nya säsongen på Royal Opera House inleds grandiost med Champagnearian i Mozarts tidlösa mästerverk! Det handlar om Don Giovanni, de kvinnor han söker förföra och den gruvliga hämnd, som väntar på honom i slutet av operan… Donna Anna sjungs av vår egen världssopran Malin Byström. Regi:Kasper Holten

Tisdagen den 8 oktober 2019 (Live)
Söndagen den 13 oktober 2019 (Inspelad)

Don Pasquale – Opera

För några säsonger sedan visades på Filmstadens biografer Donizettis härliga “Kärleksdrycken”. Nu kommer en efterlängtad nyuppsättning av “Don Pasquale”, ytterligare ett komiskt mästerverk med underbar musik av den italienske tonsättaren.

Don Pasquale gestaltas av Bryn Terfel och Mariusz Kwiecien är doktor Malatesta

Torsdagen den 24 oktober 2019 (Live)
Söndagen den 27 oktober 2019 (Inspelad)

Coppélia – Balett

Denna mycket roliga tillika färgstarka balett från 1870 med fransmannen Léo Delibes omtyckta musik bygger på en fantasifull berättelse av E.T.A. Hoffmann. Liksom dennes “Nötknäpparen”, är “Coppélia” en garanterat idealisk julklapp för hela familjen.

Tisdagen den 10 december 2019 (Live)
Söndagen den 15 december 2019 (Inspelad)

La Bohème – Opera

I denna påkostade nya version, som är en samproduktion mellan de berömda operahusen Teatro Real i Madrid och Lyric Opera i Chicago, sparar man inte på sceniska effekter till publikens stora förtjusning.

Onsdagen den 29 januari 2020 (Live)
Söndagen den 2 februari 2020 (Inspelad)

Fidelio – Opera

2020 firar hela världen att det är 250 år sedan Beethoven föddes. Få operahus torde bjuda på en så förnämlig hyllning till denne titan som Royal Opera: Man ger nämligen en stjärnspäckad nyuppsättning av hans enda opera, “Fidelio”. En högaktuell, gripande historia om kärlek, mod och triumf som utspelas under en förtryckarregim.

Med stjärnskottet från Norge sopranen Lise Davidsen och Jonas Kauffmann

Tisdagen den 17 mars 2020 (Live)
Söndagen den 22 mars (2020) (Inspelad)

Svansjön – Balett

Royal Ballets förra uppsättning av den älskade klassikern ”Svansjön” höll sig kvar på repertoaren i mer än tre decennier. Vid det laget hade balettchefen Kevin O’Hare börjat planera en ny produktion tillsammans med den unge begåvade koreografen Liam Scarlett och den berömde skotske scenografen tillika konstnären John Macfarlane.

Onsdagen den 1 april 2020 (Live)
Söndagen den 5 april 2020 (Inspelad)

Elektra – Opera

En av säsongens absoluta höjdpunkter är en nyuppsättning av Strauss gastkramande grekiska tragedi “Elektra”. En opera som med sitt djärva tonspråk och kusliga innehåll chockade både publik och de medverkande vid urpremiären i Dresden 1909.

Med Nina Stemme som Elekra och med Karita Mattila som Klytaimnestra

Torsdagen den18 juni 2020 (Live)
Söndagen den 21 juni (Inspelad)

SUPPORT OH STÖD OPERALOGG

Läs mer