Opera på Skäret firar femtonårsjubileum med Don Carlo

Opera på Skäret firar femtonårsjubileum med Don Carlo Verdis mästerverk
Opera på Skäret firar femtonårsjubileum med Don Carlo Verdis mästerverk
Opera på Skäret firar femtonårsjubileum med Don Carlo Verdis mästerverk

Opera på Skäret firar femtonårsjubileum med Don Carlo

Verdis mästerverk

Opera på Skäret sätter upp Don Carlo. Giuseppe Verdis storslagna opera om maktspel och kärlek i kunglig miljö blir huvudnumret i Opera på Skärets femtonårsjubileum sommaren 2018.

 Av alla Verdis operor skattar jag Don Carlo högst. Jag ryser redan vid tanken på hur Verdis vidunderliga musik kommer att klinga i den fina akustiken i vårt operahus, säger Alexander Niclasson, ny konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

Don Carlo är ett triangeldrama om olycklig kärlek i det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Don Carlos älskade Elisabet tvingas av politiska skäl att gifta sig med kung Filip, Don Carlos far. Det påföljande maktspelet leder till att kungen dömer sin son till döden. Librettot av Joseph Méry och Camille du Locle är baserat på ett drama av Friedrich Schiller.

Det är ett mångbottnat relationsdrama som i ena andetaget berör den lilla privata sfären och i nästa storpolitiska konflikter på liv och död. Don Carlo genomsyras av genialitet och blir en fantastisk utmaning för alla inblandade, säger Alexander Niclasson.

Don Carlo

Don Carlo hade världspremiär på Paris Opéra under världsutställningen 1867 och omarbetades därefter flera gånger. Operan hade svensk premiär på Stockholmsoperan 1933 och spelades senast för en svensk publik 2010, i en hyllad uppsättning på Göteborgsoperan.

Don Carlo blir det femte verket av Verdi som spelas på Opera på Skäret efter Rigoletto 2006, Aida 2007, Otello 2014 och La Traviata 2015. Operan spelas på italienska (och bär därför verkets italienska namn) och textas till svenska.

Antal föreställningar och speldatum presenteras den 1 oktober. Produktionsteam och medverkande presenteras i början av 2018

Spelprogram sommaren 2018:

Juli
Fredag 6 Operapub
Lördag 14 Kärleksdrycken (premiär)
Fredag 20 Operapub
Lördag 21 Kärleksdrycken
Söndag 22 Kärleksdrycken
Fredag 27 Kärleksdrycken
Lördag 28 Don Carlo (galapremiär)
Söndag 29 Don Carlo (premiär 2)

Augusti
Torsdag 2 Kärleksdrycken
Fredag 3 Kärleksdrycken
Lördag 4 Don Carlo
Söndag 5 Don Carlo
Onsdag 8 Operapub
Torsdag 9 Kärleksdrycken
Fredag 10 Kärleksdrycken
Lördag 11 Don Carlo
Söndag 12 Don Carlo
Torsdag 16 Don Carlo
Fredag 17 Kärleksdrycken
Lördag 18 Don Carlo
Söndag 19 Don Carlo
Onsdag 22 Operapub
Torsdag 23 Don Carlo
Fredag 24 Kärleksdrycken
Lördag 25 Don Carlo
Söndag 26 Don Carlo

Läs mer

Handling synopsis i Don Carlo


Om oss

Opera på Skäret är Sveriges ledande sommaropera. I det unika operahuset, inrymt i ett före detta virkesmagasin på ett nedlagt sågverk i Bergslagen, spelas varje sommar opera i världsklass. Sommaren 2017 spelas Puccinis Madama Butterfly.Opera på Skäret är världens enda operahus med egen tågstation. Till elva av de tolv föreställningarna i sommar går paketresor med tåg från Stockholm. Från Örebro går direktbuss till Skäret. Paketresor med buss arrangeras från många håll i landet.


Opera på Skäret drivs av Kulturcentrum Ljusnarsberg, en ideell stiftelse vars mål är att driva en internationell operafestival på Skäret samt att medverka till utvecklingen av kommunens och regionens kulturliv.  Opera på Skäret samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken, Länsteatern och Musikhögskolan i Örebro samt Bergslagens sparbanksstiftelse. Projektet stöds också av privata finansiärer som The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Related posts