Opera2Go en bra idé på Operaen på Holmen

Jens Søndergaard, Palle Knudsen, Niels Jørgen Riis, Nils Gustén, Sofie Elkjær Jensen, Maria Luigia Borsi - fotograf: Miklos Szabo Jens Søndergaard, Palle Knudsen, Niels Jørgen Riis, Nils Gustén, Sofie Elkjær Jensen, Maria Luigia Borsi - fotograf: Miklos Szabo

Opera2Go är en bra idé vilket jag upplevde jag häromdagen tillsammans med nästan fullsatt salong. Puccini´s La Bohème från övningsrum till scen. Det är en idé som kan utvecklas. Föreställningen ges som en aptitretare/introduktion  och för att locka både nya och gamla operabesökare till Operaen på Holmen.

Det är ett utmärkt initiativ som hade kunnat bli mycket bättre. Teaterledningen eller operachefen hade valt att visa hur instuderingsarbetet kan gå till och som avslutning låta oss uppleva fjärde akten av La Bohème.

Innan föreställningen var vi alla inbjudna att gå in på scenen och därifrån kunna blicka ut i salongen. Det var många som tyckte att detta var jätteroligt, men det hade ju inte skadat med en viss introduktion innan vi fick klämma oss in på scenen och väl där inne fick vi ju klara oss själva även om där fans ett par ur personalen som gärna svarade på våra frågor.

Det lät som en mycket intressant kväll och det hade ju kunnat bli en riktig höjdarupplevelse om man hade fullföljt upplägget som framgick av programbladet. Nu fick vi uppleva det som ett färdigt paket och där de egentliga skillnader före och efter paus  bestod av att fjärde akten gavs utan avbrott.

Visst var det roligt och upplyftande att få höra dirigenten, Robert Houssart, förklaringar och uppmaningar, men det hade känts mycket mer realistiskt och verklighetstroget om man hade skapat ett provrum, där instuderingsarbetet fick pågå, innan man fyrade av fjärde akten.

Musikaliskt och vokalt var det en utmärkt upplevelse särskilt som jag fick uppleva det andra sångarlaget,med delvis andra sångare än  premiärensemblen.

En viss besvikelse över arrangemanget alltså och särskilt olyckligt är det att vi inte fick den utlovade upplevelsen, som stod att läsa om på Den Kongelige Operas hemsida…

Medverkande

Robert Houssart
Line Kroman
Gert Henning – Jensen
Yana Kleyn
Palle Knudsen
Sofie Elkjaer Jensen
Leif Jone Ölberg
Henning von Schulman