Operahistoria ny bok om opera 2015

Operahistoria ny bok om opera 2015 Operahistoria av Göran Gademan

Opera upplever nu en ny storhetstid eller kanske mer korrekt uttryckt opera är mer aktuell än tidigare. En viktig förklaring till det ökade operaintresset tror jag hänger samman med en ökad tillgänglighet.

Operahistoria ny bok om opera 2015

Det är Folkets Hus/Parkers digitala biosändningar från Metropolitan Opera i New York som jag tror ligger bakom det ökade intresset för opera.

I dag är det ju möjligt att få uppleva operaföreställningar med de bästa sångare och andra kreatörer på en biograf nära dig. Det är ju också möjligt att uppleva föreställningar från Kungliga Operan i Stockholm , men också GöteborgsOperan har medverkat.

Ett litet men ändå viktigt komplement utgör SF-Bios satsning på föreställningar från ROH i London, men dessa föreställningar kan åtminstone än så länge endast upplevas på ett mindre antal platser.

Att mot den bakgrunden ge ut en bok om operans historia känns helt rätt särskilt som boken är skrivit på svenska, men också av en auktoritet på området nämligen Göran Gademan som till vardags är dramaturg på GöteborgsOperan och gift med chefredaktören för Tidskriften OPERA, Sören Tranberg.

Boken, Operahistoria, är en internationell operahistoria som börjar 1597 och sträcker sig fram tills i dag dvs boken behandlar en period på mer än fyrahundra år.

Verket är indelat i tretton kapital och omfattar sjuhundrafyrtiofem sidor varav mer än sexhundra sidor är löpande text dock med insprängda och ibland mycket intressanta bilder. Bl a finns det en bild som samtliga då aktuella italienska kompositörer med Giuseppe Verdi i spetsen har samlats i en loge på La Scala.

Författaren gör en kronologisk intressant och stimulerande genomgång av olika operor och upplagt så att innehållet är disponerat efter olika länder och tidsepoker vilket gör det är enkelt att gå tillbaka och närmare läsa mer om till exempel Richard Wagner och Giuseppe Verdi och deras verk dessutom i samma kapitel.

Det är en spännande och ytterst välskriven historia som jag i omgångar har läst sträckvis under några veckor. Ett tips är dock att man ser till att man har stöd och kan läsa boken till exempel lagd på ett bord i rätt höjd.

Sista kapitlet är särskilt intressant eftersom här kan vi läsa om de senaste nyskrivna verken och nästan alla nyskrivna operor i ett svenskt och västeuropeiskt perspektiv finns med. Här  förs  också en viktig och intressant diskussion nämligen den om att standardrepertoaren på operahusen sällan upptar nyskrivna verk, men också om att det är långt mellan nyskrivna verk och framförallt att nyskrivna svenska verk sällan ges en andra chans.

Boken innehåller dessutom en förteckning över intressanta och viktiga inspelningar på cd och dvd som ger möjligheter till ytterligare fördjupningar i operans underbara värld. Det är också bra att ordförklaringar av olika musikaliska begrepp har samlats i slutet av boken.

Det är en operahistoria som fyller en viktig funktion speciellt med tanke på att det är nu många år sedan ett liknande verk kom ut på svenska.

Det finns annars rätt mycket att läsa om olika kompositörer och deras verk, men det mesta är skrivit på utländska språk vilket gör att det inte kan bli samma läsupplevelse som om du kan läsa på svenska.

Det är alltså en bok som jag gärna och livligt kan rekommendera för inköp till en operaintresserad far, men också som julklapp till den operaintresserade.

gademangöran

Göran Gademan författare till Operahistoria

Operahistoria

Göran Gademan
Gidlunds förlag
Inbunden 746 s.
Utgivningsår 2015.
ISBN 978-91-7844-929-3

Mer att läsa