Operahus i London

london
Bild: Russ London

Operahus i London

Det magnifika operahuset, som också kallas Covent Garden, med sin loggia mot Bow Street är faktiskt det tredje operahuset på samma tomt. De två tidigare brann ner, en inte ovanlig händelse före elektricitetens införande. Orsaken till att man kallar Royal Opera House för Covent Garden är dess läge invid frukt- och blomstermarknaden med samma namn, numera ersatt med turistbutiker.

Skådespelaren och managern John Rich byggde den första Theatre Royal Covent för pengar han tjänat på John Gays Tiggaroperan. 1732 öppnade teatern. Enligt en dåtida lagstiftning fick bara två teatrar i London spela drama. Den andra var Theatre Royal Drury Lane.

De första viktiga musikhändelserna stod Händel för. Han hade mycket nära kontakt med teatern från 1735 fram till sin död 1759.Många av hans verk blev uruppförda här. bl.a. Alcina och Semele. 1808 förstördes teatern av brand och vid släckningsarbetet omkom inte mindre än 23 brandmän.

Den nya teatern ritades av Robert Smirke och prinsen av Wales lade grundstenen på nyårsafton 1808.åtta månader senare stod teatern klar. Invigningsjäs blev Shakespeares Macheth med syskonen John Philip Kemble och Sarah Siddons. For att finansiera bygget höjde man biljettpriserna kraftigt.Detta orsakade dock starka protester bland publiken och man fick återgå till de ursprungliga priserna.Samma diskussioner fördes även efter den senaste renoveringen av operahuset, men man sänkte bara priset på vissa platser på raderna.

1843 upphörde det s.k. teatermonopolet och konkurrensen blev fri. Covent Garden lyckades locka över kompositören och dirigenten Michael Costa från Her Majesty’s Theatre på Haymarket. Han plockade med sig sångare och man bildade Royal Italian Opera 1847 och invigde med Rossinis Semiramide.

Men säg den lycka som varar evigt. Den 5 mars 1856 förstördes även denna teaterbyggnad av brand.året därpå började man bygga den nuvarande teatern, som designats av E.M. Barry. Invigningen skedde i maj 1858 med Meyerbeers Hugenotterna.1892 hade repertoaren vuxit och breddats. Man valde då att ändra namnet till Royal Opera House. Man spelade en vinter- och en sommarsäsong, vardera bara någon månad lång. Mellan dessa speltillfällen användes teatern till filmshower, dans och music-hall. Under första världskriget tjänade teatern som möbellager och under det andra som danslokal. Så hade det kanske fortsatt om inte musikförläggarna Boosey och Hawkes tagit över hyreskontraktet. David Webster blev teaterchef och Sadler’s Wells Ballet, under ledning av legendariska Ninette de Valois, blev teaterns permanenta balettkompani.

Operahuset öppnades åter den 20 februari 1946 med en galaföreställning av Tjajkovskijs balett Törnrosa med Margot Fonteyn som Aurora. Man hade ännu inte skapat ett dugligt operakompani utan Webster och musikchefen Karl Rankl började bygga upp ett sådant från scratch. I december 1946 gav man, i samarbete med baletten. Purcells opera The Fairy Queen i koreografi av Sir Fredrick Ashton. 1 januari 1947 gav man så Bizets Carmen och sedan var operaverksamheten igång på fullt allvar. I början spelades det mesta på engelska, och även utländska sångare som Schwarzkopf och Schymberg i La Traviata och Flagstad i Valkyrian fick anpassa sig. Men på 50-talet blev de internationella sångarna gradvis allt fler och man återgick till originalspråk. Chefsdirigenter som Rafael Kubelik, Georg Solti, Colin Davis och Bernard Haitink betydde mycket för att göra teatern internationellt betydelsefull. Nu heter chefsdirigenten Anthony Pappano.

I mitten av 1980-talet stod det klart att en större renovering var nödvändig. Arkitekterna Jeremy Dixon och Bill Jack vann tävlingen om ombyggnaden. För finansiering tog man bl.a. hjälp av ett s.k.National Lottery, som inbringade inte mindre än £58,5 miljoner. Arbetet startade 1996 och året därpå stängdes teatern för att åter öppna år 2000. Notan för hela projektet slutade på £ 178 miljoner. Fö rde pengarna fick man ett ultramodernt scenmaskineri, en studioscen som heter Lindsbury Studio och framför allt den eleganta Floral Hall som tjänar som foajé med barer och retauranger.

Det är lika viktigt för en operasångare att få sjunga på Covent Garden som det är att sjunga på Metropolitan, La Scala eller Wienoperan. Många av våra svenska sångare har genom åren gjort stor succéer, bl.a. Jussi Björling, Nicolai Gedda, Elisabeth Söderström, Kerstin Meyer, Birgit Nilsson, Berit Lindholm, Ingvar Wixell och säkert några till.

En märkesdag i Covent Gardens historia är den februarikväll 1959 när Joan Sutherland slog igenom med dunder och brak i titelrollen i Donizettis Lucia di Lammermoor. Hon hade tidigare varit en relativt anonym medlem av ensemblen och sjungit roller som Amelia, Aida och Eva i Mästersångarna.Dirigenten och äkta maken Richard Bonynge jobbade under tiden med att förvandla Joan Sutherland till en fullfjädrad koloratursopran, som sedan sjöng Maria Callas repertoar. Sutherland sjöng för övrigt Clothildes korta parti i Bellinis Norma 1952 då Callas gestaltade titelrollen.

Säsongen på Covent Garden varar från början av september till slutet av juli. Av innevarande säsong återstår det föreställningar av Carmen (Bizet), La nozze di Figaro (Mozart) Simon Boccanegra (Verdi) och Salome (Strauss). Nästa säsong 2010/11 inleds med Cosi fan tutte och avslutas med Massenet´s version av Askungen dvs Cendrillon. I februari nästa år är det världspremiär på Anna Nicole. Säsongen innehåller för övrigt 20 verk och en konsertversion av Bizet´s Pärlfiskarna.Av speciellt intresse tycker jag att Rimski-Korsakoffs The Tsars Bride, men också Cileas Adriana Lecouvreuer med Angela Gheorghiu i huvudrollen är.

Vid sidan om denna omfattande operarepertoar tar the Royal Ballet en stor plats med flera av de klassiska baletterna och flera korta baletter. The Royal Ballet är ett av världens främsta balettkompanier.

Några dagar i augusti 2010 gästas man av Bolshoi som ger tre föreställningar av Eugen Onegin.

Det är mycket dyrt att gå på Covent Garden, åtminstone om man vill sitta bra. Toppriser för opera är £ 210.-, vilket motsvarar ungefär 2 600 kr. De billigaste platserna med bra sikt finns på Amphitheatre (översta balkongen), där det kostar cirka 800 kr.Platser med skymd sikt finns för en dryg hundralapp. Varje dag säljs 67 platser i olika prislägen, så det kan löna sig att åka dit utan biljett, men då får man vara beredd på att köa ett par timmar.

Covent Garden har en bra och överskådlig hemsida, där man kan köpa biljett och också välja plats.

Telefon: 0044 20 7304 4000.

Leif Nilsson, redaktör för medlemstidningen OV_Revyn för Operavännerna vid Kungliga Operan i Stockholm

Länktips

Mer om Covent Garden (In English)

Andra operahus i London

Almeida Opera

ENGLISH NATIONAL OPERA (ENO)

London Lyric Opera

Opera i Holland Park London

Pegasus Opera

Sadler´s Wells

Related posts