Operan Play – Operan lanserar gratistjänst

Operan Play Kungliga Operan lanserar gratistjänst

Kungliga Operan tar ytterligare ett steg i  satsning på digitalisering och lanserar en ny kostnadsfri tjänst: Operan Play. Lanseringen möter en konstaterad efterfrågan som finns runt om i landet kring att få uppleva Operans föreställningar – samt livet bakom scenen – digitalt.Operan Play – operanplay.se – lanseras den 4 mars med bl.a. utsålda operasuccén Short Stories som en av flera sevärdheter.

Operan Play Kungliga Operan lanserar gratistjänst

Det är helt i enlighet med de nationella kulturpolitiska målen där ”alla ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet”. Inför lanseringen har Operan testat att sända ut konserter till vårdhem och äldreboenden vilket varit mycket uppskattat.

Som Sveriges nationalscen för opera och balett ska Kungliga Operan driva utvecklingen av konstarterna. I förlängningen handlar det också om att utveckla publikupplevelsen och publikrelationen.

Under 2019 gjordes omfattande publikundersökningar som visar att det finns en potentiellt stor publik som är intresserade av opera och balett/dans men av olika anledningar inte når våra konstarter. En tredjedel av den scenkonstintresserade svensken kan tänka sig att se Kungliga Operans föreställningar digitalt.

På samma fråga bland personer i riket som ännu inte besökt Kungliga Operan, säger var fjärde person att de skulle vara intresserade av att se föreställningar från Operan digitalt. Framförallt anges i undersökningarna att man vill se hela föreställningar och mer om livet bakom scenen.

För att göra opera, balett och konserter mer tillgängliga lanserar Operan därför Operan Play, en digital kanal som är helt avgiftsfri och utan login där Kungliga Operan noggrant valt ut föreställningar och konserter. Vissa föreställningar kommer att sändas live direkt från operahuset.

För att ge betraktaren en fördjupad upplevelse kommer kanalen också att erbjuda exklusivt material om verken, artisterna och vad som händer bakom scenen. Operan Play blir en plattform som hela Sverige kan ta del av, helt i enlighet med de nationella kulturpolitiska målen där ”alla ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet”.

Birgitta Svendén, Kungliga Operans vd:

Inför lanseringen av Operan Play har Operan redan testat att sända ut konserter till vårdhem och äldreboenden i samarbete med Betaniastiftelsen/Kulturarenan, vilket varit mycket uppskattat för de grupper som inte har möjlighet att komma till föreställningar. Vid första sändningstillfället gick en konsert ut till 7 boenden i hela landet och 70-tal personer hade möjlighet att ta del av musik från nationalscenen. Det har sedan dess blivit fyra konserter till. I framtiden planerar Operan att fortsatta samarbetet med Betaniastiftelsen för att på egna plattformen Operan Play – eller deras plattform – fortsätta demokratisera musikupplevelsen. Med Operan Play är du alltid nära Kungliga Operan, oavsett geografiskt avstånd. Du kan också få uppleva Operan riktigt nära inpå – det du vanligtvis inte ens kan få i salongen i vårt operahus , säger Birgitta Svendén och understryker att detta är en fantastisk möjlighet att demokratisera våra konstformer.

Med Operan Play tar Kungliga Operan alltså ett viktigt steg i utvecklingen också för att möta alla människor som ännu inte besökt Operan.

Vår vision är att kunna sända live flera gånger om året och att kunna erbjuda svenska folket ett stort utbud från Operahuset på Operan Play, säger Birgitta Svendén. ”Vi ser också att beteendet att lyssna på musik ökar och här kan vi erbjuda ett unikt material från våra inspelningar med Kungliga Hovkapellet som aldrig tidigare givits ut.

Premiär sker alltså den 4 mars och i premiärutbudet bjuds på ett rikt utbud (se nedan). Nytt material publiceras kontinuerligt. Innehållet kommer att vara utvalt och kurerat av de konstnärliga cheferna och finnas tillgängligt en viss tid.

PREMIÄRUTBUDET 4 MARS

Short Stories II

En unik möjlighet att se den utsålda föreställningen som visar svensk operas framtid. Tre nya svenska operor i miniformat – inspelat på Rotundan på Operan.

Extramaterial: Samtal med kompositörerna med klipp från repetitioner.
Madama Butterfly

Den stora succén från 2014 med superstjärnan Asmik Grigorian. En ABC-opera med hög igenkänningsgrad. Hela föreställningen finns tillgänglig.

Extramaterial:

– Samtal med regissör (Kirsten Harms), solist (Daniel Johansson) och dirigent (Lawrence Renes)
– Behind the scenes med scenmästare Lucia Sampognaro Barton

Eskapist

Alexander Ekmans succébalett Eskapist i unik kortversion, med nytt material om och med Alexander Ekman.

Extramaterial:

– Intervju med Mikael Karlsson, kompositör
– Intervju med Henrik Vibskov, modeskapare och kostymör

Behind the scenes

– Livet på Operan del 1-5
SVT:s omtalade dokumentärserie om livet på Operan – välkommen in i den underbara värld som är Operans!

Audio

Valkyrian av Richard Wagner
Ljudinspelning från 2017. Staffan Valdemar Holms omtalade uppsättning av Nibelungens ring i en inspelning från 2017 med Nina Stemme som Brünnhilde i Ringens älskade andra del.
Extramaterial: ur samtalsserien Ringhörnan – Operans dramaturg Katarina Aronsson möter regissör Staffan Valdemar Holm.

Konsert

Kammarkonsert till minne av Armas Järnefelt
Kungliga Hovkapellet i en unik konsert inspelad i Guldfoajén november 2019 – förutom Järnefelt även musik av Jean Sibelius och Wilhelm Stenhammar.
Extramaterial: intervju med dirigent Emil Eliasson

KOMMANDE MATERIAL

Två inspelningar med Operan-aktuella världskoreograferna Ek och Naharin.
EXKLUSIVT: Meet the Choreographer – Mats Ek
Möt legendariske koreografen Mats Ek när han samtalar med Marie-Louise Ekman inför premiären av överbord; med repetitionsinslag.
EXKLUSIVT: Meet the Choreographer – Ohad Naharin
Mr Gaga himself i ett samtal på Galleri CF Hill under hans besök i Stockholm i februari.
Konsert Jenny Lind
Kungliga Operan uppmärksammar 200-årsjubiléet av ”den svenska näktergalens” födelse med en livesänd konst i mars.

FAKTA

Under 2019 har Kungliga Operan genomfört omfattande undersökningar för att kartlägga svenskarnas intresse för scenkonst, och resultaten är lovande. Mer än var tredje svensk ser scenkonst live regelbundet, minst 3-5 ggr per år. Av dessa ser cirka 48% scenkonst digitalt och via play tjänster.

Hela 25% eller 2,3 miljoner svenskar är intresserade av opera och cirka 1,4 miljoner svenskar är intresserade av balett.

Och nästan var tredje av de som är intresserade av opera och balett vill även se föreställningar digitalt. I en undersökning bland människor som aldrig besökt operan av olika skäl säger var fjärde att de kan tänka sig att ta del av Operan Play.

Mer att läsa

Operan Play