Operaresor och reselitteratur

Operaresor och reselitteratur

Som säkert läsaren av Operalogg har noterat så gör jag rätt många operaresor om året från Umeå i norr till Helsingfors i öster och Oslo i väster till Köpenhamn och ibland till Berlin i söder. Självfaller reser jag också regelbundet till kungliga huvudstaden och till rikets framsida Göteborg.

De flesta operabesöken gör jag självfallet i örestadsområdet dvs Köpenhamn och min hemstad Malmö. En gemensam sysselsättning under alla dessa resor,med undantag av de lokala resorna, som vanligtvis företages per cykel, är att jag utnyttjar restiden till att läsa.

I första hand handlar det om operatidningar som tidskriften OPERA och musikmagasinet OPUS, men också det danska operamagasinet ASCOLTA, som jag prenumererar på sedan många år tillbaka.

Dessutom läser jag självklart de olika medlemstidningarna som ges ut av de operasällskap som jag också sedan många år är medlem i och här handlar det främst på medlemstidningarna från Operavännerna på Kungliga Opera och abonnemangsbladet från GöteborgsOperan.

Det är nu snart femte året som jag är ute på dessa operaresor och till en början använde jag oftast tiden till att uppdatera mina operasidor och nu när jag har nått så långt jag kan nå med mina datakunskaper så ägnar jag restiden helt åt att läsa, men numera handlar det om att läsa böcker.

För det mesta reser jag med tåg dvs SJ och Veolia, men också alla dessa regionala tågbolag som numera finns, men det händer allt oftare att jag tar bussen, eftersom priset är lägre och då handlar det helt om att läsa. Detta beror på att det är besvärligt att jobba med datorn på bussen och jag har ännu inte skaffat mig de numera så vanliga dataunderläggen, men det kanske kommer att bli aktuellt i framtiden.

Det finns ju numera även möjlighet att använda sig av en läsplatta, men jag har inte ännu lyckats ladda hem en e-bok från biblioteket och jag är för snål för att betala dagspriset för att låna en e-bok på engelska och jag har ännu inte hittat en intressant bok på svenska som jag vill ägna mig åt.

Favoritlitteraturen räknar jag memoarer, biografier och böcker med historisk anknytning, men jag läser också annan litteratur, dock inte s k deckare, som jag finner totalt ointressanta även om jag naturligtvis under årens lopp har läst en och annan bok, men numera skyr jag dem som pesten.

Den senaste månaden har jag läst Hanne Vibeke Holst´s ”Förlåtelsen” och Jonas Gardell´s ”Torka inga tårar utan handskar” och Jan Gulliou´s ”Brobyggarna”. Alla tre titlarna en utmärkt läsupplevelse som var och en på sitt sätt handlade om förlåtelse och inte minst förståelse människor emellan.

Bästa läsupplevelsen fick jag av Guillou´s ”Brobyggarna” som var en spännande och intressant läsning och där jag bara med största svårighet kunde lägga ifrån mig boken. Det är en bok som jag helst hade velat sträckläst, men det är ju inte möjligt med ett sidantal på nästan 600. Det skall bli spännande att få läsa fortsättningen för det kommer ytterligare två böcker i serien ”Det stora århundradet”.

”Torka inga tårar utan handskar” är också första delen i en serie om tre. På många sätt var det en mycket berörande läsupplevelsen, men Gardells upplägg med ständiga återblickar fann jag ytterst irriterande mest därför att jag inte förstod tanken bakom dessa. Det klarnar kanske för mig när jag har sett tredje och sista delen i den ny pågående tv-serien med samma namn. Även här ser jag med spänning fram mot de två återstående delarna, vilka utkommer under nästa år.

Hanne Vibeke Holst´s ”Förlåtelsen” var också på många sätt och vis en intressant bok, men titeln lyckades irritera mig för jag är fortfarande osäker på vad det författaren syftar på med titeln. Överlag var det dock en intressant historia om en tid som jag annars känner dåligt till trots mitt danska ursprung.

Nu återstår det bara att vänta på kommande delar av ”Det stora århundradet”, ”Torka inga tårar utan handskar” och kanske kommer det ytterligare något intressant i läsväg fram till dess eller så kanske jag kan fundera på att läsa om de två sistnämnda verken?

Du kan läsa mer om Torkar inga tårar utan handskar här och om Brobyggarna här

Recensioner

Kulturbloggen om Brobyggarna

Related posts