Operasäsongen – höjdpunkter – 2013

La Gioconda at Metropolitan Opera Metplayer - synopsis
Operasäsongen - höjdpunkter - 2013
Operasäsongen – höjdpunkter – 2013

Operasäsongen – höjdpunkter – 2013

Första halvan av operasäsongen 2012-13 närmar sig sitt slut och nu är det dags att reflektera över den resterande delen av säsongen. (Om mina operaupplevelser under året 2012 kan du läsa mer här.)

Mitt operaintresse innebär att jag dels ser operapremiärerna på de flesta operahusen i Skandinavien dels ser jag överföringarna från Metropolitan Opera i New York på biograf Spegeln som tillhör Folkets hus/Parkers digitala biografkedja, men också en del uppsättningar som produceras av de fria grupperna i Malmö och Stockholm.

2013 är det 200 år sedan Richard Wagner och Giuseppe Verdi föddes och det kommer säkert att avsätta spår här och där. Det är också Benjamin Britten jubileum, eftersom det nästa år är hundra år sedan den engelske kompositören föddes.

Den Kongelige Opera i Köpenhamn

Den första egentliga operapremiären på Den Kongelige Opera i Köpenhamn blir Krzysztof Pendereckis ”Djävlarna från Loudon”, som har premiär den 12 februari.

5-6 mars kan vi uppleva Giordani Bellincampis avskedsföreställning som chef för DJO, nämligen ”Tosca”.

Några veckor senare ges Giacomo Puccini´s ”Il trittico” eller Tryptyken, som den också kallas. Premiär den 18 mars.

I övrigt är det nypremiärer som dominerar utbudet i Köpenhamn och först ut bland dessa är ”Carmen” den 7 januari som följs av ”Tannhäuser” senare i vår.

Malmö Opera

På Malmö Opera är det ”Trollflöjten”, som sjöngs på tyska, premiär 16 mars och ”Lear” som har skandinavienpremiär 27 april med Fredrik Zetterström i en ledande roll som tilldrar sig det största intresset.

GöteborgsOperan

Göteborgsoperan (GO) satsar på Richard Wagners ”Tristan och Isolde” med Annalena Persson och Lars Cleveman i de ledande rollerna. Premiär 9 februari.

Giuseppe Verdi´s ”Simon Boccanegra” har premiär 6 april, men det blir också en nypremiär på Rossini´s ”Askungen” med bl a Ida Falk Winland, 27 april.

Kungliga Operan Stockholm

Kungliga Operan har premiär på Puccini´s ”Turandot” med Nina Stemme som den iskalla prinsessan. Det blir premiär den 16 februari. En månad senare blir det premiär på familjeoperan ”Karlsson på Taket”.

Richard Wagner äras genom att det blir nypremiär på ”Valkyrian” den nittonde januari. Dessutom firas Wagner med en föreställning av och med Charlotte Engelkes, ”The Very Wagner” den 1 mars.

Giuseppe Verdi firas med en nypremiär på ”Trubaduren”, 23 mars.

Benjamin Britten´s jubileum firas med hans ”Peter Grimes”, som får premiär den fjärde maj. Dessutom ger KO en föreställning för barn och ungdomar ”Det Gyllene Skeppet”, som har premiär 21 maj.

NorrlandsOperan

NorrlandsOperan i Umeå har premiär på Giacomo Puccini´s ”La Boheme” den 28 februari. Värmlandsoperan eller Wermland Opera, som det numera heter ger Halevy´s ”Judinnan” med premiär i slutet av januari månad nästa år.

Uppgifter om vad de fria grupperna satsar på saknar jag nästan helt uppgifter om, men Scensångarna kommer att ge repris på sommarens succéföreställning ”Don Giovanni” på Olympia- Teatern med nypremiär 10 februari.

Metropolitan Operabio

Metropolitan Operabio startar det nya året med en överföring av Hector Berlioz ”Trojanerna” den 5 januari och 19 januari ges Donizetti´s ”Maria Stuarda”.

16 februari ”Rigoletto” 2 mars ger man Richard Wagners ”Parsifal” med bl.a. vår egen Katarina Dalayman och Jonas Kaufmann i de ledande rollerna, men också Puccini´s ”Turandot” och ett sällan spelat verk av Zandonai, ”Francesca da Rimini” den 16 mars.

Operabiosäsongen från Metropolitan Opera avslutas med G F Händels ”Julius Caesar” den 27 april.

Nasjonaloperaen i Oslo

Nasjonaloperaen i Oslo har två premiärer på det nya årets första månad nämligen Benjamin Britten´s “The Rape of Lucretia” den 10 januari och en vecka senare är det Donizetti´s ”Don Pasquale” som har premiär.

Nästa premiär sker med Mascagni/Leoncavallo´s ”Cavalleria/Bajadser” med den amerikanske tenoren Roy Cornelius Smith i en ledande roll, som han hade stor framgång med på Den Kongelige Opera i Köpenhamn i början av 2012.

Det blir också en urpremiär om livet på en oljeborrplattform ”Khairos” den 10 maj.

Säsongens sista premiär blir med Richard Strauss ”Salome” den 25 maj.

Till sist vill jag önska alla mina läsare ett gott slut på 2012 och Ett Gott Nytt Operaår 2013

Related posts