Figaros bröllop avslutar säsongen

IMG_0076
Figaros bröllop på DKT Gamle Scene i Köpenhamn

Figaros bröllop avslutar säsongen

Nu är operasäsongen slut och det blir ett uppehåll till framemot september innan säsongen går igång igen. Möjligheten att se opera över sommaren är ju ganska god, men då gäller det oftast att ha beställt biljetter långt i förväg. Det har jag inte gjort i år eftersom pengarna är slut efter en månadslång Kinaresa.

Det kommer dock inte att bli en sommar helt utan opera och närmast skall jag se Figaros bröllop i Skånska operans version. I augusti skall jag se Magnus Gabriel på Läcko slott och sedan skall jag vara i Stockholm några dagar och då lär både Confidencen och Drottningholmsteatern få besök, men inget är i skrivande stund definitivt bestämt. Bestämt är däremot att jag skall se Folkoperans föreställning av Puccini´s Gianni Schicchi i Parkteater första veckan i augusti, tillsammans med en god operavän.

Operasäsongen för min del slutar med att jag skall se Madame Butterfly på Dalhalla och Tosca på Skäret. I år är det ju 150-årsminnet av Puccinis födelse. Det skall självklart firas.

Om jag hinner med och det är praktiskt möjligt skall jag också försöka se Gian Carlo Menottis Konsuln på Nääs slott strax utanför Göteborg. Det är ju en väldig aktuell opera med tanke på riksdagens beslut häromdagen.

Ja, visst jag skall ju också skriva några ord om säsongens sista föreställning, nämligen Figaros bröllop som jag såg i lördags på Köpenhamnsoperan.Det var en ganska njutbar föreställning även om mitt förstahandsintryck var att den var mycket lång 3 timmar och fyrtiofem minuter. Jag har sett Figaros bröllop vid ett stort antal gånger tidigare, men det var först i samband med Malmö-operans uppsättning som jag upptäckte att den har blivit längre. Ja, mycket längre. Ärligt talat förstår jag inte varför regissörerna gör på detta sätt. Vad är det för fel på att visa den i det vanligaste formatet?

Uppsättningen var signerad Kaspar Bech Holten, annars en av mina favoritregissörer, men denna gång tyckte jag att scendekoren förstörde upplevelsen för mig, men det är kanske jag som inte riktigt förstår dessa nya grepp. Kanske har jag med stigande ålder blivit konservativ? Fast inte i politiken där svänger pendeln mer och mer vänsterut.

Sångarinsatser var det dock inget att klaga på och särskilt minns jag Cherubinos insats som sjöngs av Elisabeth Jansson. Bra var också övriga damer men speciellt road och förvånad var jag av Palle Knudsen och Johannes Mannov samspel som kanske ändå var lite för modernt för mig?

Orkestern spelade inte riktigt i min smak, men där har jag kanske fel för det verkade som övriga i salongen särskilt uppskattade orkesterns insats.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag naturligtvis återkommer med en sammanfattning av hela säsongen vid ett senare tillfälle och till dess ha en fortsatt trevlig sommar.

Related posts

Kommentera