Operasommaren 2012 – bästa säsongen

Tosca i S:t Nicolai i Trelleborg

Operasommaren 2012 – bästa säsongen

Nu kan jag summera den gångna sommaroperasäsongen 2012.

Den nya säsongen 2012 -13 har visserligen bara startat på Kungliga Operan i Stockholm här i Sverige, men både Nasjonaloperaen i Oslo, Kansallis Oopera i Helsingfors är i gång med säsongen 2012-13.

Den Kongelige Opera öppnar sin säsong med G F Händel´s “Messias” och operahusen i såväl Malmö som Göteborg öppnar säsongen med musikaler, Evita på Malmö Opera och Chess på svenska, på GöteborgsOperan. Först ut med sin operapremiär blir GöteborgsOperan, som ger Dvorak´s sagoopera “Rusalka, med premiär 22 september, medan man på Malmö Opera får vänta på operapremiären framtill 17 november och det blir då med Giuseppe Verdi´s inte så ofta hörda “Luisa Miller”. Den som väntar länge väntar aldrig förgäves. Eller hur?

Kungliga Operans första säsongspremiär sker den 6 oktober med W A Mozart´s “Trollflöjten”, som sjungs på svenska och med flera unga begåvade unga sångare på rollistan. Det blir också nypremiär på Rossini´s “Barberaren i Sevilla” med bl a Malena Ernman, vilket sker 8 september.

Samma dag alltså den 6 oktober har NorrlandsOperan urpremiär på “Elefantmannen” av kompositören och tenoren Carl Unander-Scharin.

Denna sommar har utan tvekan varit den bästa säsongen överhuvudtaget, åtminstone som jag minns det, trots att jag missat några premiärer till exempel Strömstadoperans “Herrskap och tjänstefolk fastän föreställningen även gavs några gånger i Stockholm, men också Lucretia i Vattnäs Konsertlada.

Här ett försök att anordna min tio i topp lista – sommaren 2012:

1

EU-stars version av Puccini´s “Tosca” i S:t Nicolai kyrkan i Trelleborg.

2

Läckö slottsopera med Leos Janacek´s “Den listiga lilla räven”.

3

Operafabrikens version av Bellinis “I Capuleti e i Montecchi” i Skanörs kyrka.

4

GöteborgsOperans konsertanta version av Bellini´s “I Capuleti e i Montecchi”.

5

Opera på Skäret med Gaetano Donizetti´s “Lucia di Lammermoor”

6

Drottningholms Slottsteaters “Orlando Paladino”

7

“Tristan och Isolde” på Östersjöfestivalen

8

VadstenaAkademien “Enrico di Borgogna”

9

Skånska Operan´s version av Giuseppe Verdi´s “Rigoletto”

10

Opera Hedeland W A Mozart´s “Don Giovanni”

Utöver denna tio i topp lista har jag upplevt och haft god behållning av ytterligare åtta föreställningar, som tyvärr inte fick plats på listan. Ett särskilt tröstpris vill jag ge till Höörs Sommaropera med “Kung Mattias 1”, en opera av Viggo Edén, men också till KOS – Kammaropera Syd, som presenterade operapärlor i thrillermilö – “Mannen som hatade opera”.

Related posts