Operettebåden och Copenhagen Operafestival 2016

Operettebåden och Copenhagen Operafestival 2016 - Simon Duus på Operettebåden Operettebåden och Copenhagen Operafestival 2016 - Simon Duus på Operettebåden

I går blev det ett andra besök på Copenhagen Operafestival och denna gång blev det först en kanalrundtur i Köpenhamns kanaler. Värd ombord var pianisten Jacob Beck som alltså fungerade både som presentatör och ackompanjatör. För det sångliga svarade sopranen Signe Sneh Schreiber och basbarytonisten  Simon Duus.

Det blev en blandning av ny och äldre teatermusik såväl från Danmark, Tyskland, USA och Österrike. Huvudpunkten låg på den danska operetten Farinelli, men också äldre danska sångspel och i Christianhavns-kanalen fick vi ett smakprov från den nya danska musikalen Benny og Trisse som Bent Fabricius – Bjerre står för musiken.

Från Berlin fick ett smakprov från den s k Berliner-operetten signerade radarparet Bertoldt Brecht och Kurt Weill och från Österike fick vi uppleva Franz Lehárs smäktande toner.

Från den engelskspråkiga världen blev det ett utdrag från Gilbert och Sullivans Piraterna från Penzance och Amerika representerades av Cole Porters Kiss me Kate; det är ju Shakespeare år i år.

Det var med andra ord en väl framförd exposé av musik från olika länder och genrer där gränsen mellan musikal, operett och sångspel hölls svävande. Det var skickligt upplagt och Jacob Beck presenterade programmet på ett både stimulerande och trevligt sätt under båtfärden.

Under resans gång gjordes det ett flertal stopp och där vi särskilt fick njuta av solistframträdande tillsammans med publiken som samlades på kajer och över broar.

Vokalt kompletterade sångarna varandra mycket bra och det var njutbart att få uppleva Signe Sneh Screiber som visade ett utmärkt prov på både sång och improviserad scengestaltningskonst på trappavsatsen  vid  Skuespelehuset i utkanten av Nyhavn och Simon Duus imponerade vokalt och charmade en del av de kvinnliga åskådarna vid ett av hans soloframträdande, men också oss andra i båten. Dessutom imponerades vi av hans klädombyten och det är fantastiskt att det är möjligt inom ramen för en seglats på något mer än en timme läggs ner mycket tid och energi på att också säkra en varierad kostymprakt.

Operettbåden väckte uppmärksamhet under resan från både passerande farkoster och människor längs färdvägen. Dessutom var det en mycket fin upplevelse att få uppleva Dronningens by från ett annat perspektiv och båtturen väckte många fina minnen från mina tidigare vistelser i Köpenhamn, en stad som jag vistades mycket i under mina första sju år i livet.

Copenhagen Operafestival

Copenhagen Operafestival

Läs mer

Copenhagen Operafestival