Orfeo & Euridice premiär på NorrlandsOperan

Foto: Micke Sandström

Orfeo & Euridice är den eviga berättelsen om längtan, kärlek och dödsriket. Igår kväll hade Glucks opera baserad på Wienversionen  från 1762 premiär på Norrlandsoperan i Umeå. Det blev en operaupplevelse av en gammal känd myt förlagd i en relevant modern tid. Kort uttryckt en relevant berättelse om kärlek nu, mellan två kvinnor,  i vår egen tid. Med en alldaglig vardagsklädd operakör som utöver ett fint sceniskt och koreograferat agerande också var vokalt framträdande.

Det blev på många sätt  en fin operaupplevelse, men jag upplevde det som aftonens dirigent den Umeå-födde Olof Boman inte alltid var i takt med orkestern eller var det orkestern som inte var i takt med dirigenten?

Rent sceniskt upplevdes och förstärktes alla synintryck genom den på scenen placerade spegelväggen. Det upplevde jag som inkluderande genom att det gick att sas se de agerande ur olika perspektiv.

De tre huvudpersonerna var klädda i rött svart och vitt och de sjöng och agerade mycket trovärdigt. Musikaliskt och vokalt var det som helhet utmärkt och speciellt bra blev det efter paus.

Det var särskilt roligt att åter få uppleva Frida Johansson som här utgjorde en av föreställningens sceniska och vokala höjdpunkter, men detta innebär inte att någon skugga skall falla på Henriikka Gröndahl eller Susanna Levonen!

Sammantaget blev det en gripande upplevelse där jag utöver utmärkta solistinsatser särskilt noterade operakörens utmärkta sceniska och vokala insatser

Om föreställningen

Premiär 8.3.2018 på NorrlandsOperan i Umeå

Upphovspersoner

Musik: C W Gluck|Libretto: Ranieri da Calzabigi

Team

Dirigent: Olof Boman
Regissör: Åsa Kalmér
Scenografi & kostym: Bente Rolandsdotter
Koreograf: Örjan Andersson
Ljusdesign: Ville Toikka
Maskdesign: Daniela Krestelica

Medverkande

Susanna Levonen, Henriikka Gröndahl, Frida Johansson, Pia Rosengren, NorrlandsOperans Symfoniorkester

Läs mer