Orfeus i underjorden operett på Malmö Opera 2020

Orfeus i underjorden operett på Malmö Opera 2020

Äntligen operett i Malmö! Loa Falkman, Marianne Mörck och Rickard Söderberg medverkar i Malmö Operas uppsättning av Orfeus i underjorden. Offenbachs vansinniga gudakomedi har uppdaterats av skådespelaren och författaren Andreas T Olsson, som skrivit ett nytt och dagsaktuellt manus.

Orfeus i underjorden operett på Malmö Opera 2020

När Orfeus i underjorden hade premiär 1858 var det Offenbachs första helaftonsoperett. Den var elak, fräck och vansinnigt rolig och blev en enorm succé, inte minst sedan den inflytelserika kritikern Jules Janin skapat rubriker genom att totalsåga den och kalla den blasfemisk och lättsinnig.

Olympens gudar är uttråkade. Härskaren Jupiter försöker hålla skenet som respekterat överhuvud uppe, medan hans familj ägnar sig åt dryckenskap och otrohet. Underjordens härskare Pluto förför musikern Orfeus fru Eurydike och tar med henne till Underjorden. En motvillig Orfeus, som hellre spelar fiol än umgås med sin fru, känner sig tvungen att följa efter henne och de uttråkade gudarna följer med.

Regissören Elisabeth Lintons uppsättning av Offenbachs underbart omoraliska komedi har nyöversatts av Andreas T Olsson, som tidigare skrivit monologen Sufflören och tv-komedin Taxi. Han ersatte 2019 Henrik Dorsin i Kungliga Operans Glada änkan.

I den långa rollistan märks Loa Falkman och Rickard Söderberg, men också Malmösångaren Martin Vanberg som Orfeus, Johannes Wanselow (nu Clocksworth i Skönheten och odjuret) som Kerberos och Conny Thimander (nu Spoletta i Tosca) som Merkurius. Marianne Mörck spelar en nyskriven roll som komedins musa Thalia, helt klädd i guld

Orfeus i underjorden (Orphée aux Enfers), operett i två akter av Jacques Offenbach (musik) och Hector Crémieux och Ludovic Halévy (libretto). Urpremiär 21 oktober 1858 på Bouffes-Parisiens i Paris. Svensk premiär på Djurgårdsteatern i Stockholm den 13 september 1860. Premiär 14 feb 2020 kl 19 på Malmö Operas stora scen.

Medverkande

Dirigent: Tobias Ringborg/Jakob Hultberg
Regi: Elisabeth Linton
Scenografi: Julia Hansen
Kostym: Anja Vang Kragh
Ljus: Ulrik Gad
Koreografi: Miles Hoare
Manus/översättning: Andreas T Olsson

I rollerna

Vän av ordning: Rickard Söderberg
Orfeus: Martin Vanberg
Eurydike: Eir Inderhaug
Jupiter: Loa Falkman
Juno: Maria Streijffert
Pluto: Richard Hamrin
Diana: Klara Ek
Venus: Annie Fredriksson
Cupido: Kristine Nowlain*
Thalia: Marianne Mörck
Merkurius: Conny Thimander
Mars: Nils Gustén
Kerberos: Johannes Wanselow
Minerva: Naja Monrad Hansen
Bacchus: Nils Olsson
Morfeus: Jonas Samuelsson
Poseidon: Eric Roos
Vulcanus: Tobias Nilsson
Ceres: Laine Quist
Fortuna: Katarina Lundborg Nyman
Nike: Marie Degener Troelsen
Veritas: Suzanne Flink
Poliser: Malin Liljefors Parkler, Kristina Ekeroth, Jenny Ljunggren, Ayala Zimbler
Malmö Operakör
Malmö Operaorkester
* Malmö Opera Academy
Orfeus i underjorden spelas på svenska med svenska sångtexter på textmaskinen. Observera att föreställningen inte textas på engelska. Lämplig från 12 år.

Mer att läsa