Orfeus i underjorden tråkig uppdatering 2020

Orfeus i underjorden tråkig uppdatering 2020 Foto:Mats Bäcker

Vacker och välgjord scenografi, eleganta fantasirika kostymer och en ensemble av välsjungande sångare och massor av guldkorn och inte minst en lokalanpassad dialog med kulturella anspråk ända upp till huvudstaden. Malmö Operaorkester och kör i toppform under ledning av den dynamiske Tobias Ringborg. Det måste ju bli succé! Det blev det tyvärr inte!

Orfeus i underjorden tråkig uppdatering 2020

Orfeus i underjorden bygger på en historia från den grekiska mytologin. Eurydike vill skiljas medan Orfeus, försöker undvika skandal genom att spela på sin violin – musik som Eurydike avskyr. När Eurydike dör måste den ovillige Orfeus trots allt ner i underjorden för att hämta henne. Nere i underjorden har gudarna fest!

Malmö Opera som tidigare hette Malmö Stadsteater firar en del av sitt sjuttiofemårs jubileum med att göra ett försök att återkomma till operetternas stad. Operett betyder egentligen liten opera och i motsats till en opera slutar det alltid lyckligt.

Det är en av världens mest kända och populära operetter Offenbachs Orfeus i underjorden, senast  getts på Stora Scenen 1978. Mest  känd kanske för den fantastiska ouvertyren och den musikaliska  can-can – finalen.

Det är en av de få operetterna som jag inte har sett och det egentliga skälet till detta är helt enkelt att jag har saknat möjlighet och tillfälle.Jag hade sett mycket fram emot en stor operettupplevelse.

Det blev det tyvärr inte,men det handlar säkert om tempot i föreställningen. Det handlar ju trots allt om operett som till hälften handlar om talad dialog och timing. Men också utformningen av andra akten med dess buskiskaraktär och humor under bältet.

Johannes Wanselow gjorde en rolig insats som Plutos vakthund och med sin fråga om operasångare kunde agera.

Första akten var lång och det kändes som den aldrig skulle ta slut, men här fick vi lyssna på en härlig blandning av solistinsatser och med den norska sopranen Eir Inderhaug i sitt absoluta esse.

Hon är utan tvekan föreställningens nav både sceniskt och vokalt. Runtomkring henne levererades det utmärkta insatser och då tänker jag främst på Richard Hamrins Pluto och Conny Thimanders Merkurius på en sparkcykel av guld.

Utmärkta insatser av ytterligare ett par tenorer nämligen herrar Söderberg och Vanberg Rickard respektive Martin, men också av Mars som sjöngs av basen Nils Gustén

Roligt att få lyssna på Klara Eks Diana och Annie Fredrikssons Venus och Maria Streijffers Juno, men också Kristine Nowlains Cupido .

Det blev inte den stora förväntade operettupplevelsen,  trots fru Thalias insatser säkert levererade av Marianne Mörck och Anders T Olssons utmärkta bearbetning och översättning.

Det går att lyssna på Orfeus i underjorden i P2 den 22 februari.

Om föreställningen

Premiär 14.2.2020 Alla Hjärtans dag

Upphovspersoner

Musik: Jacques Offenbach, Libretto:  Hector-Jonathan Crémieux och Ludovic Halévy
Manusbearbetning & översättning: Andreas T Olsson

Konstnärligt team

Scenografi: Julia Hansen, Kostym: Anja Vang Kragh, Ljus: Ulrik Gad, Koreografi: Miles Hoare
Regi: Elisabeth Linton, Dirigent: Tobias Ringborg

Medverkande

Vän av ordning:  Rickard Söderberg, Orfeus: Martin Vanberg, Eurydike: Eir Inderhaug, Jupiter: Loa Falkman, Juno: Maria Streijffert, Pluto: Richard Hamrin, Diana: Klara Ek, Venus: Annie Fredriksson, Cupido: Kristine Nowlain (Malmö Opera Academy), Thalia: Marianne Mörck,
Merkurius: Conny Thimander, Mars: Nils Gustén, Kerberos: Johannes Wanselow,Minerva: Naja Monrad Hansen, Bacchus: Nils Olsson, Morfeus: Jonas Samuelsson, Poseidon: Eric Roos, Vulcanus: Tobias Nilsson, Ceres: Laine Quist, Fortuna: Katarina Lundborg Nyman
Nike: Marie Degener Troelsen, Veritas: Suzanne Flink, Malin Liljefors Parkler, Kristina Ekeroth, Jenny Ljunggren, Ayala Zimbler, Maria Malmström, Andrea Schirmer, Jacob Walleberg, Malmö Operakör, Malmö Operaorkester

Mer att läsa