Orkesterkonsert med Brahms, Strauss och Wagner

Orkesterkonsert med Brahms, Strauss och Wagner

Det Kongelige Teater – Operaen 8.9.2018

I går upplevde jag nästan en säsongsöppning på Operaen och det blev en magnifik upplevelse och en delvis mycket berörande upplevelse.

Programmet bestod av Richard Wagners Siegfried-idyll, Richard Strauss Vier letzte Lieder och Johannes Brahms nästsista symfoni nr 3. komponerad 1883 samma år som Richard Wagner avled i Venedig

Solist Ann Petersen och det hela dirigerades av Marek Janowski. Berömd inte minst för sin inspelning av Nibelungens ring, men också en ständig gäst i konserthus världen över

Nu brukar jag inte skriva om rena orkesterkonserter, vilket i huvudsak beror på att jag finner det svårt att skriva om just orkesterkonserter. I grunden är jag mycket positiv och anser nästan alltid att det har varit en utmärkt upplevelse.

På ett plan är det också mycket stimulerande att se hur dirigenten styr orkestern och det gör man ju särskilt när man sitter på de främre raderna på parketten.

Det var när jag tidigare i augusti läste om konserten som jag bestämde mig för att just den konserten vill jag gärna mycket gärna uppleva.

Det som lockade mig var Richard Strauss Vier letzte Lieder och med Ann Petersen som solist. Vokalt blev det ganska njutbart, men jag upplevde det som lite besvärligt att sitta så nära att jag såg hennes lidande uttryck!

Mitt huvudintryck av hennes framförande är i huvudsak positivt, men enligt min uppfattning var det orkestern som firade triumferna. Mycket elegant framförande med inlevelserika detaljer och en oerhörd vacker orkesterklang.

Tyvärr stördes nog dirigenten av de annars välförtjänta spontana applåderna efter framförandet av de två första sångarna, men sen avhöll publiken för att ge spontana uttryck för sin upplevelse.

Konserten inleddes annars av Richard Wagners Siegfried – idyll, ett stycke som jag tror att  han skrev som en födelsedagspresent till sin fru, Cosima Wagner. En del av musiken känner jag igen från tredje delen av hans Nibelungens ring nämligen Siegfried.

Musikaliskt en av konserten absoluta höjdpunkter och en upplevelse som fördjupades och förstärktes av ett Kongeligt Kapel i högform.

Konserten avslutades med Brahms 3: a och det blev en imponerande avslutning och en kompositör som jag gärna fortsätter att lyssna på, inte bara, på min “säsongsöppning” på Operaen på Holmen!

Foto: Mogens H Andersson – redaktör för Operalogg.com