Orkesterkonsert på Malmö Opera – en fullträff

I programbladet står det bl a  att det bara är att slå sig ner i salongen och luta sig tillbaka. Vidare att det inte är nödvändigt att förbereda sig eller hålla reda på några handlingsintriger. Slut ögonen, förlora dig i musiken och bara – njut! Det gjorde jag i går kväll och även om jag inte kan analysera musiken som dagens musikjournalister så njöt jag verkligen av gårdagens konsert.

På programmet stod två körpartier från The Death of Klinghoffer, som jag har haft möjlighet att lyssna in mig på via Youtube, samtidigt som det visas en typ journalfilm. Dessutom stod Arnold Schönbergs Friede auf Erden (Frid på jorden) på programmet.

Stefan Johansson presenterade programmet och gjorde som vanligt några anmärkningar i kanten som är värda att reflektera och tänka på såväl under som efter konserten.

Det var nog Mozarts rekviem som stod för det huvudsakliga intresset en kväll där parkett och sidoparketter var i det närmaste fullsatt! Bara detta faktum ger konserten en extra stark stämning att få sitta och njuta av Malmö Operakör och Malmö Operaorkester i full blom!

För min personliga del var det egentliga dragplåstret de två körsatserna ur The Death of Klinghoffer och så var jag ju lite nyfiken på Schönbergs verk, eftersom jag i vår skall få uppleva hans Erwartung på GöteborgsOperan. Nu har jag ju tidigare haft möjlighet att lyssna på hans mer kabaré liknande musik i en föreställning på Operaverkstan.

Wolfgang Amadeus Mozart´s sista verk, dock ej fullbordat, hans requiem har jag upplevt tidigare utan att bli direkt upphetsad av vad jag har upplevt. Men det handlar nog mest om de akustiska förhållandena och mindre om  själva musikupplevelsen.

De olika programpunkterna blev en mycket stark upplevelse och då tänker jag först och främst på körscenerna från The Death of Klinghoffer. Det är fantastiskt att i grunden så enkla texter kan göra ett dylikt intryck, men det beror i allra högsta grad på den uppenbara spel- och sångglädjen hos kör och orkester.

Innan paus fick vi alltså lyssna till Frid på Jorden av Arnold Schönberg och det verket har jag ju svårare att ta till mig, men det ju bero på att jag dels upplever det för första gången dels att kören sjunger på tyska och att det saknas synlig textöverföring. Det lät annars bra om både kör och orkester som för övrigt leddes av den estniske dirigenten maestro Tönu Kaljuste.

Efter paus fick vi njuta av Mozarts requiem och det får ju ändå betraktas som konsertens huvudpunkt och här glänste Malmö Operakör och visar  ett prov på sin allsidighet.

Solistkvartetten upplevde jag inte som särskilt jämn utan här anser jag att sopranen Charlotta Larsson dominerade, men också att tenoren var aningen för vek, men visst det handlar ju om smak och tycke och då finns det ju inga rätt eller fel. Bara intryck och uppfattningar. Som helhet kompletterade de två andra solisterna kvartetten på ett utmärkt sätt.

Som helhet var gårdagens konsert att betrakta som en av de bästa konsertupplevelserna som jag har upplevt på Malmö Opera och till det intrycket bidrog säkert i hög utsträckning det stora publikintresset.

Medverkande

Charlotta Larsson
Emma Lyrén
Leonardo Ferrando
Lars Arvidson
Malmö Operakör
Malmö Operaorkester
Dirigent: Tönu Kaljuste
Presentatör: Stefan Johansson
Kormästare: Elisabeth Boström

Läs mer