Orphée på Kungliga Operan i Stockholm

Orphee synopsis

Som läsare av bloggen säkert har konstaterat så är jag just nu i Stockholm. Huvudsyftet med denna resa har varit att jag skulle njuta av mitt Specialpris som jag fick för att jag valdes till Årets kulturbloggare i musik förra året. Dessutom ville jag också se Silversjön på Folkoperan.

Och njutit har jag gjort först såg vi Cosi fan tutte vilket var en mycket fin upplevelse och igår kväll var det dags att se C W Glucks Orfeus ed Eurudice, men som i denna version kallas Orphée, vilket tydligen beror på att den franske tonsättaren Hector Berlioz har arrangerat om eller kanske heter det bearbetat musiken.

Det var en ren njutning att se och höra Orphée och kanske var den strået vassare än Mozart. Definitivt blev jag mer berörd av gårdagens upplevelse och det beror helt säkert på kombinationen av skickliga dansare och Kungliga Operans alldeles utmärkta kör. Kungliga Hovkapellet dirigerades denna afton eller tidiga kväll av SHI-YEON SUNG som lyfte orkestern till nya höjder. Det var också ett trevligt inslag att för en gång skull få se hela orkestern i aktion under ouvertyren. Senare blev de nersänkta i underjorden.

Det största intrycket gjorde naturligtvis de tre solisterna och Anna Larsson var helt magnifik, men att se henne från parkett var så klart en helt annan upplevelse än att sitta på sidans lyssnarplatser!

Fantastisk bra var också Jeanette Bjurling som jag ju har sett i flera föreställningar men då har hon varit anonym för mig, men i går var hon inte bara rolig utan hon sjöng ypperligt.

Marie Arnet var också mycket bra, men hon har inte så mycket tid på scen, som jag skulle önska.

Tänk att man kan få två så fina upplevelser i rad jag saknar nästan ord för att beskriva den fina känsla som jag har upplevt, men det är ju så det skall vara; varje kväll på ett operahus skall ge en stor upplevelse, men skall jag vara helt ärlig så är det tyvärr inte alltid fallet.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det var en helt fantastisk fin upplevelse och jag kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet att se Orphée att göra slag i saken. Gör det!