Orphée synopsis

Orphee synopsis

Hector Berlioz har dessutom omarbetat Glucks Parisversion genom att kombinera den första Wienversionen med Parisversionen så att Orphée sjungs av en mezzosopran. Berlioz la också till en egenkomponerad koloraturaria i belcantostil för Orfeus.

Orphée synopsis

Akt 1

Sångaren Orfeus har mist sin hustru Eurydike. Otröstlig sjunger han om henne från morgon till kväll. I sin stora sorg beslutar han att hämta henne från dödsriket. Amor uppenbarar sig. Orfeus har fått tillstånd att bege sig till underjorden men på ett villkor; på återvägen får han inte vända sig om och se på henne. Gör han det är hon förlorad för evigt. Han fårr heller inte berätta om den ynnest gudarna gett henne. även då dör hon.

Akt 11

Framför Hade portar försöker furierna hindra Orfeus från att tränga ner i dödsriket. Hans enda vapen mot de våldsamma angreppen är sången. Furierna mildras av hans musik och öppnar vägen för honom.

Akt 111

Eurydike är hos de saliga andarn. När Orfeus kommer drar hon sig undan. Han faschineras av Elysiums skönhet men oroas av att han intekan hitta sin älskade. De saliga lugnar honom. Eurydike ger sig till känna och Orfeus tar hennes hand utan att titta på henne. De börjar sin färd upp till jorden

Akt IV

Eurydike är lycklig över att snart vara bland de levande men förstår inte varför hennes man inte vill se på henne. Hon kräver att han förklarar sig men får inget svar. Då vägrar hon att följa honom. Hon ångrar att hon har lämnat det vackra Elysium. Orfeus kan kan inte stå emot hennes hårda ord utan vänder sig om. Eurydike dör omedelbart. Förtvivlad över att åter ha förlorat henne bestämmer han sig för att ta sitt liv. Amor hindrar honom och väcker Eurydike till liv igen och de två kan förenas.

Upphovspersoner

Musik: Christoph Willibald Gluck bearbetad av Hector Berlioz
Text: Pierre-Louis efter Calzabigi

Libretto

Läs mer