Orpheus i Vadstena när opera är som bäst

Orpheus i Vadstena när opera är som bäst Fotograf: Markus Gårder

I går var det nordisk premiär på Telemanns Orpheus. Och vilken premiär! Det är helt säkert en av de bästa uppsättningarna som jag har upplevt under de tio åren som jag har besökt Bröllopssalen på Vadstena slott.

Orpheus i Vadstena när opera är som bäst

Musikaliskt är det en absolut triumf och jag frågar mig varför verket får premiär just nu. Det borde ju tillhöra verken som spelas och spelas. Kanske blir Vadstena-Akademiens initiativ början på en Telemann-våg? Orpheus är i alla fall en barock-opera som tål att framföras gång på gång.

Orpheus sjöngs på tyska, italienska och franska men bygger ju i stort på Orfeus-myten. Det känns först lite udda att det sjöngs just på tyska men det fungerar alldeles utmärkt, vilket säkert förklaras av textremsan på svenska. Det gör att jag direkt kan följa handlingen i verket utan problem som ju annars kan förekomma när det sjöngs på italienska och med textremsa på svenska.

Barockopera är egentligen inte det jag gillar bäst när jag går på opera, men när det framförs som här i Vadstena är det lätt att gripas av ensemblens sprittande spelglädje.

Det som gör föreställningen till en höjdarupplevelse är utöver det musikaliska och vokala framförandet det rent sceniska. Det känns som vi får en svartvit filmisk upplevelse och som på ett alldeles utmärkt sätt förstärker helhetsupplevelsen av det musikaliska och vokala framförandet.

Det utmärkta ensemblespelet särskilt i första akten är ytterligare en höjdpunkt och det förstärker de utmärkta solistinsatserna vilket gör att det känns som jag inte behöver vara orolig för morgondagens sångstjärnor.

Bäst på plan är utan tvekan de direkta huvudpersonerna dvs drottningen Orasia och hennes  tjänare Ismene med Orfeus och hans vän.

Fina insatser görs av den tjeckiska mezzon som sjunger Ascalax parti och Pluto gestaltas av en för mig helt okänd baryton Mikael Horned. Det skall bli spännande att följa i framtiden.

Om du nu bara har tillfälle att se en opera i sommar så bör du välja Orpheus i Vadstena! Föreställningen spelas t o m 7 augusti.

Om föreställningen

Bröllopssalen på Vadstena Slott 19.7.2019

Upphovspersoner

Musik: Georg Philip Telemann
Libretto: Michel de Boullays libretto till Lillys Orphee

Konstnärligt team

Musikalisk ledning: Andreas Edlund
Regi och Koreografi: Clara Swärd
Scenograf och kostymskapare :Marika Feinsilber
Mask- perukdesign: Anne-Charlotte Reinhold
Ljusdesign: Anna Wemmert

Solister

Orasia : Kajsa Lindberg
Ismene: Johanna Wallroth
Orpheus: Richard Lindström
Eurimedes: Georg Källström
Eurydice: Ingrid Berg
Pluto: Mikael Horned
Ascalax: Monika Jägerova

Ensemble

Karin Blom,Magnus Lindegård, Jakob Nilsson, Jakob Nordell, Linnéa Nordenback, Laura Orostica, Anders Pettersson, Stina Åkerberg

Läs mer