Östersjöfestivalen jubileum i Berwaldhallen

Jubileumskonsert Östersjöfestivalen 2012.
Sveriges Radios Symfoniorkester.
Radiokören.
Eric Ericsons Kammarkör.
Valery Gergiev, dirigent.
Esa-Pekka Salonen, dirigent.
Elin Rombo, sopran.
Nina Stemme, sopran.
Tuuli Lindeberg, sopran.
foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Östersjöfestivalen jubileum i Berwaldhallen

Jubileumskonserten för Östersjöfestivalen blev en magisk, intensiv och klangrik musikupplevelse

Jubileumskonserten på Östersjö-festivalens firande av sitt tio-års jubieum blev en mycket stark musikalisk upplevelse, men hur skulle det kunna bli annat med tre sopraner i toppform och två oerhört dynamiska och kraftfulla dirigenter? Dessutom med Sveriges Radios Symfoniorkester i toppform och Radiokören tillsammans med Eric Ericssons Kammarkör.

Konserten direktsändes i Sveriges Radio P2 och ut över i Europa. Presentatör på scen såväl som i ”etern” var Katarina Lindblad.

Precis som vid alla jubileér skulle det hållas ett högtidstal och samtidigt skulle WWF eller Världsnaturfonden överlämna årets ledareutmärkelse, som ju är en inte oväsentlig del av Östersjöfestivalen. Här är det ju tänkt att musiken skall förena alla människorna mot samma mål och här framhålls det ju ofta att just dirigenten har en dylik viktig roll, som gärna kan kännas som en förebild för de olika politikerna runt Östersjön.

Det var rätt rörande att se förgrundsgestalterna och skaparna av Östersjöfestivalen att komma in på scenen, efter ett första misslyckat försök: ingen ville gå före den andra och som du säkert förstår så är det rätt svårt för herrar att föra sig elegant som damer har lättare för, men det lyckades de tre herrarna, Esa- Pekka Salonen, Valery Gergiev och Michael Tydén att samsas väl om utrymmet.

Michael Tydén höll högtidstalet på engelska, vilket fick publiken att brista ut i en spontan applåd, när Esa-Pekka Salonen konstaterade att det skulle talas engelska här i kväll.

Till herrarnas största förvåning fick de mottaga årets ledarpris i Östersjöfestivalens sanna anda. Förutom ett stort diplom blev det dessutom en lite gåva, som jag inte riktigt kunde se vad den utgjordes av.

Jubileumskonserten inleddes med Anders Hillborgs ”Sirens” för första gången i Europa. Ett modernt stycke, som kanske inte riktigt låg i min smak, men verket fortsatte att intressera mig desto mer jag lyssnade till musiken De medverkande sopranerna Elin Rombo och Tuuli Lindeberg förstärkte det goda intrycket. Dessutom skall jag inte glömma att nämna Radiokören och Eric Ericssons Kammarkör, vilka tillsammans hjälpte till att förstärka denna musikupplevelse. Verket dirigerades av Esa-Pekka Salonen, som enligt egen uppgift kom och gick som ett barn i huset. En utmärkt prestation, som helt klart förstärkte upplevelsen tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester!

Konsertens absoluta höjdpunkt vill jag utan tvekan betrakta först ”De sju slöjornas dans” ur ”Salome”. Då skall jag ändå konstatera att jag under årens lopp har upplevt verket i sin helhet, på ett par operahus, men inte kan jag minnas att detta var en sådan stark musikalisk upplevelse. En helt makalös upplevelse med Valery Gergiev som dirigent.

Inte blev det sämre när Nina Stemme intog scenen med den berömda slutscenen från samma verk, ”Salome”. Att Nina Stemme är en fantastisk sångerska visste jag ju innan jag bestämde mig för att övervara denna jubileumskonsert, men att hon var så bra hade jag nog inte riktigt klart för mig. Det gick rysningar genom hela kroppen och upplevelsen ledde dessutom till insomningssvårigheter senare under kvällen.

Tillbaka på mitt hotellrum plöjde jag geom Youtube för att lyssna på andra inspelningar och fann då en fantastisk inspelning med Montserrat Caballé och Birgit Nilsson naturligtvis, men inget, absolut inget går upp mot en liveupplevelse av detta slag som Nina Stemme tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Valery Gergiev bjöd på i går kväll. Absolut ingenting!

Jubileumskonserten avslutades med Tjajkovskij´s 1812 – en festouvertyr och det kan betraktas som ett värdigt avslut på en jubileumskonsert. Välkommen tillbaka till nästa jubileumskonsert, men tyvärr kan jag inte lova att detta blir ett årligt återkommande konsertevenemang och det beror helt och hållet på den egna ekonomiska situationen.

I kväll fortsätter den tionde Östersjöfestivalen med Marinskijbaletten och föreställningen av Sjtedrin: Den lilla puckelryggiga hästen, men nu på Kungliga Operan. Det ges ytterligare en möjlighet då föreställningen även ges på måndag. Det lär vara svårt att få biljetter så därför får du chansa på återbud.

Recensioner

Thomas Anderberg i DN

Erik Wallrup i SvD

Related posts

Kommentera