Parsifal överlevnadsguide inför premiären

Parsifal på Malmö Opera - synopsis
Parsifal överlevnadsguide inför premiären
Parsifal överlevnadsguide inför premiären

Parsifal överlevnadsguide inför premiären

Om ett par dagar har Malmö Opera premiär på sin förmodligen största satsning någonsin nämligen Richard Wagners sista opera “Parsifal” och detta samtidigt som Keith Warners omtalade uppsättning går tvärsöver sundet på Det Kongelige Teater – Operaen.

Det är inte Wagners längsta verk, “Mästersångarna” brukar vara drygt en och en halvtimme längre och “Parsifal” varar fem timmar och det är ju ganska långt även om “Nibelungens ring” tar minst sexton timmar att ta sig igenom.

I vilket fall som helst så fordrar en helafton som denna vissa förberedelser även för publiken. Själv brukar jag se till att ha sovit gott natten före och innan föreställningen äta något gott, men det är ändå viktigt att se till att få i sig framförallt något att dricka under pauserna.Vis av erfarenheten så bör man inte dricka alltför mycket vin före föreställningen, men gärna ett glas vin i pausen och helst en kopp kaffe i andra pausen. Ett bra tips är också att ha med sig en flaska vatten, efter egen smak.

Till mina förberedelser hör också att jag alltid brukar lyssna in verket i förväg. För egen del brukar jag börja med detta en vecka före föreställningen, men när det är så kort tid mellan föreställningar som nu är fallet så brukar jag inte göra detta två gånger, men ingen regel utan undantag. Med början i måndags har jag alltså lyssnat in Daniel Barenboim med Berliner Philharmoniker och med Siegfried Jerusalem som Parsifal. I övriga roller hörs José van Dam som Amfortas,Titurel: John Tomlinson,Gurnemanz: Matthias Hölle, Klingsor: Günther von Kannen och Kundry sjungs av Waltraud Meijer. En mycket bra inspelning!

Vitsen med att lyssna in verket i förväg är åtminstone för mitt vidkommande att jag då kan koncentrera mig på den sceniska framställningen samtidigt som jag självklart följer med i musiken.

Inför premiären på Det Kongelige Teater – Operaen lyssnade jag in Hans Knappertsbusch´s version från 1951 i en upptagning från Bayreuther Festspiele. Parsifal sjöngs av Wolfgang Windgassen, Martha Mödl är Kundry, Gurnemanz sjungs av Ludwig Weber, George London sjunger Amfortas, Klingsor sjungs av Herman Udhe och Titurel sjungs av Arnold van Mill. En utmärkt inspelning, men numera föredrar jag Barenboim´s version.

Vanligtvis kan du låna cd-inspelningar på Stadsbiblioteket och båda cd-inspelningar finns att köpa i en välsorterad skivbutik i din närhet och kan självklart också köpas på “nätet”.Knappertsbusch version som finna att köpa på skivmärket Naxos kan du få för ett par hundralappar, medan originalinspelningen betingar ett väsentligt högre pris. Den kan dessutom vara svår att få tag på av naturliga skäl.

Du kan läsa mer om regissören, sångaren och musikerns tankar inför föreställningen i denna artikel i SDS

Du kan också läsa mer om “Parsifal” i mitt tidigare inlägg

Läs mer handling/synopsis här

Rickard Söderberg om “Parsifal”

Related posts