Parken svensk premiär på Malmö Opera

Parken svensk premiär på Malmö Opera

Den svenska kompositören Hans Gefors opera Parken hade urpremiär på Hessisches Staatstheater Wiesbaden 1992. Nu får den råa, dystopiska urban fantasy-operan, baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm, svensk premiär på Malmö Operas stora scen.

Parken, en opera i tre akter av Hans Gefors (musik) och Botho Strauss libretto) efter Botho Strauss pjäs Der park, inspirerad av William Shakespeares En midsommarnattsdröm. Urpremiär 25 april 1992 på Hessisches Staatstheater Wiesbaden. Svensk premiär på Malmö Operas stora scen 5 maj kl 18.

Om

Botho Strauss är en av Tysklands mest berömda och mest kontroversiella dramatiker. I pjäsen Der Park från 1983 låter han Oberon och Titania från William Shakespeares En midsommarnattsdröm materialisera sig i en park i ett samtida Tyskland. De är, för att använda sig av Strauss egna ord, ”ockuperade och förflyttade, uttagna och utlurade ur Shakespeares atmosfär”.

Parken är en rå modern opera. En dystopisk skildring av människans ständiga längtan efter närhet och kärlek. Shakespeare var inte pryd när det gällde mänskligt beteende och det kan man inte heller säga om Botho Strauss.

Hans Gefors är en av Sveriges mest uppmärksammade operaregissörer. På Malmö Opera har bland annat hans Skuggspel och Vargen kommer spelats.

Eric Green är en amerikansk baryton med en internationell karriär. Bland annat har han sjungit rollen som Crown i Gershwins Porgy and Bess på Lyric Opera of Chicago, rollen som Queequeg i Washington National Operas Moby Dick och Bill i Mahagonny på Teatro dell’opera di Roma.

 

Team

Scenografi: Jens Kilian

Kostym: Mathias Clason

Ljus: Andreas Fuchs

Regi: Vera Nemirova

Dirigent: Patrik Ringborg

 

I rollerna

Oberon: Eric Greene

Titania: Hege Gustava Tjønn

Cyprian: Zoltán Nyári

Helen: Line Juul Andersen*

Georg: Torstein Fosmo*

Wolf: Carl Ackerfeldt

Helma: Susanna Stern

Erstling: Bengt Krantz

Höfling: Stefan Dahlberg

Flickan: Eir Inderhaug

Fabelsonen: Daniel Carlsson

Kille 1 Johan Palmqvist

Kille 2 Tobias Nilsson

Kille 3 Eric Roos

Malmö Operaorkester

* Masterutbildning i musikdramatik i samarbete med Musikhögskolan i Malmö

Parken sjungs på tyska och textas på svenska. Lämplig från 15 år. Föreställningen är ca 3 tim 10 min lång, inklusive paus.

Mer information, filmer mm här 

Parken sänds direkt i SR P2.

Related posts