Philippe Jaroussky countertenor från Frankrike

Philippe Jaroussky countertenor från Frankrike Philippe Jaroussky - countertenor

 Philippe Jaroussky, född 13 februari 1978, är en fransk countertenor. Han tillhör den nya lovande generationen countertenorer som klarar av att sjunga de mer svåra partierna (skrivna för kastratsångare som Senesino och Farinelli) och hans röst sträcker sig från g³ till b⁵ (sopranstämma). Han är känd för sin sublima röst och sin förmåga att sjunga melismer och koloraturer. Han har specialiserat sig på barockoperor och oratorier – främst av Vivaldi, Händel, Gluck och Alessandro Scarlatti.

Philippe Jaroussky countertenor från Frankrike

Jaroussky inledde sina musikaliska bana med studier i violin, piano, harmonilära och kontrapunkt vid konservatoriet i Versailles. År 1996 började han sin sångutbildning för Nicole Fallien och började kort därefter att studera vid avdelningen för tidig musik vid Pariskonservatoriet för Michel Laphenie, Kenneth Weiss och Sophie Boulin. Han debuterade 1999 på festivalen i Royaumont och blev 2004 utsedd till Révélation artiste lyrique och 2007 och 2010 till Artiste lyrique de l’année vid Victoires de la Musique Classique i Lille.

Han samarbetar ofta med Ensemble Matheus och Jean-Christophe Spinosi och det har resulterat i bland annat inspelningar av Vivaldis operor La verita in Cimento och Orlando Furioso. Han samarbetar också ofta med Jean Tubéry och Ensemble La Fenice.

Han har bildat ensemblen Artaserse som han ofta framträder med.

Read more