Piteå operastad – Festspelen i Piteå

Piteå, centralort i Piteå kommun, Norrbotten. Staden  är Sveriges 51:a största tätort med 22 913 invånare av kommunens totalt 40 854 invånare. P är en turist- och sommarstad som svarar för cirka hälften av sommarturismen i Norrbotten.

Kultur och fritid

Pite havsbad intill Piteälvens mynning har en fem kilometer lång sandstrand, äventyrsbad, aktivitetcentrum och en stor camping. P. havsbad har också en konferens- och nöjesanläggningar. Fotbollsungdomar från hela världen kommer årligen till Piteå Summer Games. Den internationella dragracingtävlingen Midnight Sun International, lockar årligen tusentals motorentusiaster. Vartannat år är staden dessutom värd för Stora Nolia med 120 000 besökare och över 800 utställare. Gatufestivalen Piteå Dansar Och Ler (PDOL), som arrangerades för första gången redan på 1960-talet är med sina 120 000 besökare en av Sveriges största gatufestivaler. Stadens två shoppingcenter ligger längs gågatan. Staden är känt för pitepalt, pitebornas “nationalrätt” och traditionerna runt den vårdas bland annat genom en paltakademi. I Öjebyn utanför Piteå finns vad som uppges vara världens enda Paltzeria. Det finns ordböcker på pitemål utgivna. Det finns även många böcker om Piteås historia. Euskefeurats låt Kvad’n (Piteälva) brukar ses som “nationalsången”.

Musikliv

I staden finns ett av Sveriges äldsta storband, Roxy storband, i staden. Härifrån kommer även Popsicle och folkrockbandet Euskefeurat med komikern Ronny Eriksson som frontman.

Musikutbildningar

Musikutbildningar bedrivs på Framnäs folkhögskola och musikhögskolan. Rockföreningen Ripp-Rock startades 1980 och hade som mest nära 500 medlemmar och 30 aktiva band. I spåren efter Ripp-Rock startades den stora festivalen Piteå Dansar och Ler. Parallellt med denna finns Festspelen i P.

Vid Musikhögskolan i Piteå, del av Luleå tekniska universitet finns orgeln Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet

Om festspelen

I över tre decennier har arrangemanget lockat en publik från hela Sverige och långt utanför rikets gränser med ett högkvalitativt musikaliskt utbud på en konstnärligt hög nivå. Det är en välbesökt musiktradition, där Du
får möjlighet att uppleva både Nutidens och Framtidens Musikaliska Mästare. De Klassiska Mästarna undervisar studenterna i Piteå Sommar Akademi, genom ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå, Framnäs Folkhögskola och Festspelen.Du har också möjlighet att få se Mästarna framträda på Festspelens scener under Festspelsveckan.
Piteå Sommarakademi ger lunchkonserter i Aulan på Framnäs under hela festspelsveckan

Läs mer

 

swish