Porgy och Bess Folkets Hus Parker synopsis 2020

Porgy och Bess Folkets Hus Parker synopsis 2020

Det var inte självklart att Gershwin ur den mångskiftande amerikanska folkmusiken skulle komma att välja den afroamerikanska som källa för sin musik. Han hade egentligen med större historisk rätt kunnat framhålla den indianska folkloren som uramerikansk, och även den vita befolkningen hade en, visserligen mycket blandad, men ändå egen folkmusik.

Porgy och Bess Folkets Hus Parker synopsis 2020

Gershwin hade länge ambitionen att skriva en folkopera och han insåg att romanen Porgy var en idealisk text. Redan 1926 hade han fått författarens tillåtelse att använda den, men arbetet med operan påbörjades först 1932. För att få rätt lokalfärg tillbringade han 1934 nästan ett år på Folly Island utanför Charleston, där operan utspelar sig. Därmed har operan fått en äkthet i såväl miljöskildringen som framställningen av den svarta befolkningens liv.

Akt I

Catfish Row, ett fattigt kvarter i Charleston, South Carolina, på 1920-talet. Folk kopplar av efter dagens hårda arbete. Clara sjunger en vaggvisa för sin baby. Knarklangaren Sportin’ Life, Claras make Jake och ett par andra karlar spelar tärning, till den religiösa Serenas förtret. Jake sjunger en vaggvisa för babyn på sitt eget vis.

Den funktionshindrade tiggaren Porgy anländer och ska just börja spela när Crown och hans kvinna Bess dyker upp. Den stökige Crown börjar spela, berusad och påtänd. När han förlorar börjar han slåss och dödar Robbins, en annan av spelarna, med sin stuvarkrok. Crown flyr innan polisen kommer, sedan han lovat Bess att han ska komma tillbaka och hämta henne. Grannarna drar sig undan från Bess medan de väntar på polisen. Sportin’ Life ber henne följa med honom till New York, men hon nobbar honom. Endast Porgy är vänlig mot henne och erbjuder henne tak över huvudet, vilket hon tackar ja till.

Följande kväll tar Robbins änka Serena emot grannarna, som ordnar en insamling för att bekosta Robbins begravning. Även Porgy och Bess kommer dit, och Bess vill ge Serena ett bidrag. Serena avböjer först eftersom hon tror att det är Crowns pengar, men tackar ja när hon får veta att de är från Porgy.

Polisen anländer och anklagar försäljaren Peter för mordet på Robbins. Peter tjallar på Crown men blir ändå kvarhållen som nyckelvittne.

Serena lyckas övertala begravningsentreprenören att begrava Robbins för en lägre avgift än vanligt. Bess anför de församlade i en extatisk gospelsång.

En månad senare sitter Jake och de andra fiskarna och lagar sina nät. Porgy jämför sitt eget liv med de andras. Sportin’ Life kommer för att sälja knark men blir bortjagad av Maria, matriarken i Catfish Row. Den skumme advokaten Frazier säljer ett skilsmässointyg till Bess så att hon ska kunna gifta sig med Porgy, men det visar sig att hon och Crown egentligen aldrig varit gifta.

Porgy och Bess lever nu lyckliga tillsammans, men det finns moln på deras himmel. Sportin’ Life ber återigen Bess att följa med honom till New York. Han försöker locka henne med narkotika, som han vet att hon varit beroende av, men hon motar bort honom. När grannarna förbereder sin årliga utflykt till Kittiwah Island övertalar Porgy Bess att följa med fast han själv måste stanna hemma. Hon ger motvilligt med sig.

Samma kväll på Kittiwah Island sjunger Sportin’ Life en hädisk visa och vinner bifall bland åhörarna tills Serena läxar upp dem. Ångbåtens vissla kallar dem till hemfärd och alla packar ihop sina tillhörigheter. Då kommer Crown, som har gömt sig på ön sedan mordet, och ber Bess att stanna hos honom. Hon protesterar och vill återvända till Porgy, men Crown tvingar henne att stanna.

Akt II

En vecka senare i Catfish Row ger sig fiskarna ut till havs trots att stormvarning har utfärdats. Bess har återvänt från Kittiwah Island, men hon är febrig och sjuk. Peter, som blivit fri från fängelset samma morgon, råder Porgy att ta Bess till sjukhus, men Serena vill hellre be för hennes hälsa. Bönen tycks göra verkan – Bess kommer ut på gården, till synes återställd. Hon förklarar för Porgy att hon egentligen vill stanna hos honom, men att hon är tvungen att återvända till Crown. Porgy övertalar henne att strunta i Crown och stanna hos honom och de bådas kärlek spirar åter. Under tiden tilltar vinden i styrka och stormklockan ljuder.

I gryningen följande dag är alla samlade i Serenas rum och ber Gud frälsa dem från stormen. Plötsligt knackar det på dörren – det är Crown som letar efter Bess. Hon vill inte följa med och säger att hon är ihop med Porgy nu. Crown hånar Porgy och de skrämda människornas böner. Plötsligt ser Clara på avstånd hur Jakes båt kantrar i bränningarna och störtar ut för att rädda sin make. Bess uppmanar karlarna att hjälpa till, men Crown är den ende som vill ställa upp.

På kvällen har stormen bedarrat och kvinnorna begråter alla som omkommit – bland dem Jake, Clara och, som de förmodar, Crown. Sportin’ Life dyker upp, hånar de sörjande och antyder att Crown ännu är i livet. Bess sitter vid fönstret och vaggar Claras baby till sömns. I nattens mörker kommer Crown smygande hem till Porgy på jakt efter Bess. Men Porgy är beredd och lyckas hugga ner Crown. Äntligen har han fått sin hämnd efter all förnedring.

Följande eftermiddag har polisen hittat Crowns döda kropp och förhör människorna i Catfish Row, men alla tiger som muren. Till sist släpar de med sig den vettskrämde Porgy för att han ska identifiera den döde.

I Porgys frånvaro försöker Sportin’ Life ännu en gång att få med sig Bess till ett nytt liv i New York – nu när Porgy säkert blir inlåst för resten av livet, menar han. När hon åter avvisar honom utnyttjar han hennes tidigare drogberoende och lyckas få henne med sig.

En vecka senare kommer Porgy hem, polisen har släppt honom i brist på bevis. Han är på ett strålande humör och delar ut presenter som han köpt för pengar han vunnit på spel i häktet. När han ropar efter Bess blir vännerna förlägna. Till sist berättar Serena och Maria att Bess har följt med Sportin’ Life till New York. I sin förtvivlan bestämmer sig Porgy för att följa efter henne. Utan Bess vill han inte leva.

Detta synopsis återges med tillstånd från English National Opera.

Upphovspersoner

Musik: George Gershwin Text: Ira Gershwin och Dubose Heyward efter Heywards roman Porgy

Mer att läsa