Porträttalbum av Bo Holten Dacapo Records 2020

Bo Holten: Porträttalbum från Dacapo Records 2020

Porträttalbum av Bo Holten Dacapo Records 2020

Bo Holten är Danmarks mest produktiva kompositör av musikdrama och internationellt erkänd som dirigent. Detta porträttalbum med nya inspelningar innehåller tre av hans mest populära konsertverk: en fängslande koncertopera baserad på Hans Christian Andersens Kejsarens nya kläder , en gripande sångcykel till suggestiv poesi av Sophus Claussen och en obokoncert inspirerad av instrumentets unika lyriska möjligheter.

Skivan inleds med koncertoperan Kejsarens nya kläder som komponerades till H C Andersen jubileet 2005. Libretto av Eva Sommestad Holten.

Därefter följer en oboe-konsert och tredje delen är en sångcykel som bygger på dikter av den danske poeten Sophus Claussen.

Det är ett mycket fint och varierat porträttalbum av Bo Holten, en kompositör som jag annars förknippar med operorna Livläkarens besök 2008 och Gesualdo 2013.

Huvudnumret på inspelningen är enligt mitt tycke Kejsarens nya kläder och det bygger säkert på att det känns bekvämt att lyssna på välkända operasångare Gert Henning Jensen och Palle Knudsen båda tillhör ju den fasta solistensemblen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Solisterna kompletteras alldeles utmärkt av medlemmar ur vokalensemblen Musica Ficta. H C Andersens berättelse  minns  jag själv sedan barnsben och den får nu ett musikaliskt liv.

Oboe konserten, Il Romanesco, komponerades under en vistelse i Rom för tjugofem år sedan dvs 1995. Det är ett imponerande verk och speciellt intressant eftersom det är nog relativt sällsynt att jag lyssnar i nästan en halvtimme på en oboe-konsert. Max Artved är en oboist som jag gärna  lyssnar på igen.

Tusmörkets viser, Songs of Dusk, på engelska är en sångcykel för en hög sopran och fagott. Det är första gången som jag har tillfälle att lyssna på sopranen Christine Nonbo Andersen i en solistroll, men det gör jag gärna mer framöver. Det är grpande vackert framfört.

Om Christine Nonbo Andersen

Christine Nonbo Andersen, sopran född 1985. Började sjunga i Danmarks Radios Børnekor 1997 och i Danmarks Radios Pigekor från 1999 till 2004. Examen från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 2014 och är från januari första sopran i DR VokalEnsemblet. Har också varit medlem i Holmens Kantori, Musica Ficta och The Tolkien Ensemble.

Om Sophus Claussen

Sophus Claussen född 12 september 1865 i Helletofte, död 11 april 1931 i Gentofte, var en dansk författare. Han var son till politikern Rasmus Claussen.

Claussen tillbringade sin barndom på Falster men levde därefter länge i Italien och Frankrike, dit han senare ofta återkom i sina resor. Claussen var ekonomiskt oberoende, och kunde ägna hela sitt liv åt författargärningen. Han var huvudsakligen påverkad av modern fransk lyrik, men även av dansk traition av symbolism och författare som Jens Baggesen och Emil Aarestrup.

Claussens dikt Ekbatana från Valfart ingår i Danmarks kulturkanon.

Medverkande

Gert Henning-Jensen, tenor

Palle Knudsen, baryton

Christine Nonbo Andersen, sopran

Max Artved, obo

Morten Östergaard, fagott

Musica Ficta

Odense Symfoniorkester

Bo Holten, dirigent

Mer att läsa

Om Bo Holten

Dacapo Records

Discogs

Om Palle Knudsen

Om Gert Henning Jensen

Bo Holten: Porträttalbum med Kejsarens nya kläder