Premiär julmusikal Julglitter och operakaos 2021

Premiär julmusikal Julglitter och operakaos 2021

Julglitter och operakaos är en ny familjemusikal om livet på och bakom scenen i ett operahus. Regissören domderar, primadonnan och tomten tävlar om uppmärksamheten. Men något går fel och plötsligt är premiären hotad.Premiär 11 december på Stora scenen.

Premiär julmusikal Julglitter och operakaos 2021

På operahusets stora scen pågår en av de sista repetitionerna av årets julshow. Förväntningarna är höga. Hur ska det gå? Klarar den tappra ensemblen att rädda julen innan det är för sent? Och vad är det för magiska krafter som rör sig i kulisserna? Till nyskriven musik och klassiska julmelodier i arrangemang av Sven Fridolfsson och manus av Evelyn Jons är Julglitter och operakaos ett musikaliskt äventyr med lika delar glädje och allvar. Regissör är Mattias Palm.

Det här är en föreställning betraktad med publikens blick och det är det som gör det så kul och underhållande. Målet är att bjuda in till något magiskt och spännande som barn och vuxna kan uppleva tillsammans. Vi leker med föreställningarna om hur människor kanske tror att det är på en teater, arketypen av en operaföreställning framför och bakom scenen. Det är teaterromantik när den är som bäst, säger Mattias Palm, som på GöteborgsOperan senast stod för regin av nypremiären av operan Carmen.

I den stora ensemblen ingår bland andra sångsolisterna Ida Falk Winland, som divan Beate Bella Bravura och Åke Zetterström i rollen som tomten. Evelyn Jons, som står bakom idé, manus, sångtexter och musikurval, har tidigare medverkat i ledande roller i flera musikaler på GöteborgsOperan, bland annat i Guys and Dolls och Chess på svenska.

Manuset bygger inte direkt på situationer som jag själv upplevt, situationerna i sig är fantasier. Däremot är min känsla för karaktärerna och deras inbördes relationer mycket baserade på min egen erfarenhet av, inte bara GöteborgsOperan, utan även andra operahus. Jag försökt beskriva det berömda kaoset som ändå vilar på någon slags märklig struktur, detta har man en tydlig känsla för om man arbetar på ett operahus. Framför allt är det leken med framför kontra bakom scenen som jag tycker är spännande i den här berättelsen. Vi kanske går omkring och skådespelar lite hela tiden? säger Evelyn Jons.

På scenen framträder GöteborgsOperans solister, kör, barnkör till orkester, under ledning av dirigenten Lars Kvensler.

Hela operahuset, solister och kör får verkligen träda fram i det här verket. Det känns fantastiskt, rörande, skojigt och lite läskigt att tillsammans få skapa en föreställning från grunden, säger Mattias Palm.

Om Julglitter och operakaos

Premiär lördagen den 11 december klockan 15:00. Speltid 1 tim. 15 min. Ingen paus. Framförs på svenska. Textas på svenska och engelska. Spelas till och med 21 december.

Team i Julmusikalen

Dirigent Lars Kvensler
Idé, manus och musikurval Evelyn Jons
Musik, nyskrivet och arrangemang Sven Fridolfsson
Regi Mattias Palm
Koreografi Gustaf Jönsson
Scenografi och kostymdesign Lars-Peder Lindström
Maskdesign Lill Dahlgren
Ljusdesign Joakim Brink
Ljuddesign Dennis Barkevall

Medverkande

Claude Teatrale LARS HJERTNER
Vera Sorgmod MICAELA SJÖSTEDT
Signe Sorgmod KARIN MÅRTENSON GHODS
Julia Sorgmod JULIA CARLSTRÖM
Olga Koljada ANNALENA PERSSON
Fredrik Polyeten ERIK ROSENIUS
Beate Bella Bravura IDA FALK WINLAND
Tomten ÅKE ZETTERSTRÖM
Ellen Osynlig INGAHLILL WAGELIN
GöteborgsOperans Kör
GöteborgsOperans Orkester
GöteborgsOperans Barnkör

Läs mer

Operalogg