Premiär på Zémire och Azor på Tensta Träff

Zemire och Azor på Tensta träff - synopsis
Premiär på Zémire och Azor på Tensta Träff

Premiär på Zémire och Azor på Tensta Träff

Bakgrunden till denna premiär är att Operan och Elinsborgskolan i Tensta skrev på ett treårigt samarbetsavtal hösten 2008 och nu avslutas detta samarbete genom att det gös en föreställning där årskurs 6 medverkar. Observera att här handlar det inte om en särskild musikklass, utan om helt vanliga elever från olika nationaliteter och där det genast kan konstateras att eleverna saknar möjligheter att läsa noter.

Sedan september 2010 har eleverna arbetat varje torsdag tillsammans med pedagoger ifrån Kungliga operan för att förbereda sig inför de kommande föreställningarna.

Operaprojektet har även integrerats i barnens dagliga skolarbete i ämnen som bild, svenska språket och engelska. Barnen har också bloggat om sitt arbete med verket och det kan du läsa mer om på operans hemsida.

Idag var det alltså dags för premiären på Zémire och Azor , som egentligen är en opera skriven av fransmannen André Grétry i fri bearbetning av Karl- Johan Ankarblom. Det ursprungliga verket tog tre och en halv timme att genomföra, men detta klarar man idag på c:a 50 minuter och på Premiärsamtalet i måndags framkom det också att det ursprungliga verket tillhörde Marie Antoniettes favoriter.

Det varit ett både stort och spännande projekt och frågan är vem som har lärt sig mest, eleverna eller operans pedagoger?

Det blev en ganska intensiv och kort operaupplevelse. Barnen i årskurs sex gjorde hela tiden sitt allra. bästa och det märktes att de var väl samordnade, särskilt när det gäller att flytta delar av dekoren mellan de olika scenerna.

Huvudrollerna i operan sjöngs alldeles förträffligt av elever från Operahögskolam och här handlade det om Magdalena Risberg som sjöng Zemire´s parti och Markus Petterson som sjöng Azors parti. Dessutom kompletterades sångarna från Operahögskolan av Lennart Forsén, Kungliga Operan, som sjöng Sander´s parti, fadern till bl a Zémire och hennes syskon.

Hovkapellets medlemmar i frack och en medsjungande dirigent blev ettt minne av säsongens sista operapremiär i Tensta Träff ute i Tensta.

Här kan du läsa mer om Zemire och Azor

Musik: André Gretry i fri bearbetning av Karl-Johan Ankarblom
Text: Sophie Helsing, fritt efter Jean-Jean-Francois Marmontel
Dirigent: Martin Virin
Produktionsteam
Scenografi: Jan Edlund
Kostym: Anna Kjellsdotter
Mask: Karin Kandell
Ljus: Lennart Persson
Regi:Josette Bushell-Mingo

Roller
Azor: Markus Pettersson
Zemire: Magdalena Risberg
Sander: Lennart Forsén
Ali och Puck: Lana Zuzic

Zémires systrar, förtrollade djur, feér
ELEVER UR ELINSBORGSSKOLANS 6AB

Related posts