Prima Donna och Världens bästa tenorer

Prima Donna och Världens bästa tenorer

Primadonna och Världens bästa tenorer en tidning om – att våga utsätta sig för opera

Opera är populärt, opera ligger i tiden. Operasäsongen med direktöverföringar från Metropolitan Operan i New York startade för en månad sedan.Dessa sändningar är mycket populära och kan som mest ses på ett hundratal biografer runt om i landet.

Operaföreställningar kan ju dessutom självklart också uppleva på våra operahus. Såväl Kungliga Operan som Folkoperan:s uppsättningar har man kunnat uppleva på FHP:s digitala biografkedja. Vi får inte heller glömma alla fria operagrupper som presenterar en eller två uppsättningar per år.

I dag finns det ett par månadsmagasin som skriver om opera nämligen tidskriften Opera och OPUS. Det sistnämnda är kanske mer att betrakta som ett magasin med inriktning på klassisk musik, men de presenterar också inslag om opera.Kännetecken för dessa två tidskrifter är, som jag uppfattar det att de skrivs som en journalistisk produkt, och av musikkunniga personer.

Det går också att ta del av recensioner från premiärer på kultursidan i våra största morgontidningar, men också en del mindre tidningar som ligger i andra större städer. Recensioner är dock begränsade till premiärer och jag har åtminstone inte sett att nypremiärer recenseras eller ens omtalas.

De stora kvällstidningarna har också recensioner, men även här begränsas inläggen till premiärerna åtminstone som jag har uppfattat det.

I bloggosfären

I bloggosfären kan man läsa recensioner i Kulturmagasinet Kulturbloggen och Teatermagasinet men också Nummer.se. Dessutom finns det ett flertal bloggare som skriver om sina operaupplevelser till exempel Valkyrieklippan.

Nu har Hemmets Journal gett ut en systertidning Prima Donna & Världens bästa tenorer. Det är en engångstidning dvs det är inte tänkt att komma fler nummer. Det är som jag uppfattar en helt journalistisk produkt säkert gjort för operaintresserade människor. Men som uppenbarligen saknar större insikter i operavärlden, eftersom man har lagt in en intervju med den kände dirigenten Gustavo Dudamel.

Det är ju inget större fel egentligen, men visst hade det väl varit roligare om tidningen hade låtit intervjua en operadirigent. För visst måste det väl finnas intressanta sådana inte minst bland dagens unga dirigenter?

I tidningen blandar man intervjuer och intressanta inslag av såväl aktuella som döda storsångare från Maria Callas till Birgit Nilsson till Caruso och vår egen Jussi.

Dagens aktuella operasångare representeras av Cecilia Bartoli, Malena Ernman och Andrea Bocelli.

Din guide in i operavärlden

Det finns även ett uppslag kallat ”Din guide in i operavärlden”. Ett annat inslag kallas 10 tips För Nybörjaren, OPERA från A till Ö, men om du är intresserad av dessa frågor kan jag rekommendera dig att läsa OPERASKOLA, som finns publicerat på Kulturmagazinet Kulturbloggen och som skribenten har satt ihop tillsammans med Björn Ekblom operarecensent i Lidköping (NLT) och språkråd av Dagmar Månsson.

Det finns också ett uppslag som redaktionen kallar Nya stjärnor på operahimlen och urvalet består av fem svenska sångare dvs Katarina Dalayman, Nina Stemme, Anna Larsson, Peter Mattei och Malin Byström och den sistnämnde är nog den ende som jag skulle betrakta som en ny stjärna på operahimlen. Särskilt efter förra årets debut på Metropolitan Opera i New York. De andra betraktar jag som etablerade stjärnor sedan många år tillbaka.

I övrigt består tidningen av lite hopplock som närmast ger mig intrycket av att de utgör utfyllnad, men nu är jag kanske orättvis?

Dubbelcd

Inlagd i tidningen får du också en dubbelcd bestående av 32 klassiska inspelningar av kända damer och herrar i operavärlden. Och där Primadonnorna utmärker sig, med aktuella arior av Reneé Fleming, Anna Netrebko, Cecilia Bartoli. Våra egna Malena Ernman, och Ann Sofie von Otter som representanter för dagens stjärnor. Äldre stjärnor representeras av Birgit Nilsson, Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Joan Sutherland, Maria Callas och Dame Kiri Te Kanawa.

CD:n med tenorer upptar stora namn som Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, duetten ur Pärlfiskarna Med Jussi Björling och Robert Merrill. Dagens stjärnor representeras av Jonas Kaufmann, Joseph Calleja, och Juan Diego Florez, men tyvärr också av Rolando Villazon och Andrea Bocelli.

De två sistnämnda tillsammans med Plácido Domingo´s version av ”Du är min hela värld”, drar ner helhetsintrycket. Trots detta så anser jag att tidningen är väl värd att köpa kanske till Fars Dag, som ju inträffar i veckan. Det vill säga om far är intresserad av opera skall jag kanske understryka.

Avslutningsvis anser jag att det ändå är ett intressant och lättförståelig magasin som säkert kan vara intressant för såväl den vane som ovane operaälskaren.

Beställningslänk

Här kan du beställa direkt på nätet

Related posts