Proces Kafka på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Proces Kafka på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

Proces Kafka på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Poul Ruders|Text:Paul Bentley

Premiär

Premiär: Urpremiär/Store Scene/Operaen 12 mars 2005

Sett föreställningen: Den Kongelige Opera Köpenhamn

I 1912 møder Franz Kafka Felice Bauer og indleder et langdistanceforhold til hende.

I operaens første del ser vi, hvordan Kafka skriver mængder af breve til hende og fantaserer om hendes formodede reaktioner på dem. 1 brevene vakler han hele tiden mellem at idealisere hende og på selvisk vis at såre hende, specielt da han indleder en parallel korrespondance med hendes bedste veninde Greta Bloch. Samtidig med sin forlovelse med Felice i 1914 indleder han et seksuelt forhold til Greta.

Stykkets anden del viser Kafka, der stadig korrespenderer med de to kvinder, men som nu også udtænker Processen – romanen, som han rent faktisk skrev som konsekvens af sine skyldfølelser. I romanen beskyldes hans alter ego K for en forbrydelse – vilken forbrydelse er dog ikke klart. Han bliver aldrig anholdt eller straffet på nogen måde, men samtidig bidrager hans skyldfølelse til forfølgelsen af ham. Adskillige åbenlyse seksuelle fristerinder – inspireret af Greta – distraherer ham væk fra vejen tit at bevise sin uskyld, selv om de på overfladen lader til at hjaelpe ham. Der er heller ikke hjælp at hente fan myriade af figurer og begivenheder, der repræsenterer hans værste mareridt, og som for de flestes vedkommende er et produkt af K’s trivielle bureaukratiske job.

I sidste del af operaen oplever vi en situation fra den virkelige verden; Greta afslører sin forbindelse til Kafka overfor Felice. De to kvinder beder Kafka om at møde op på et hotel i Berlin, hvor de sammen anklager ham for utroskab, hykleri, selvmedlidenhed og krænkende adfærd. De fælder dommen over ham; han er præcis så ynkelig og patetisk, som han selv fygter at være…

Francisco Negrin

Related posts

Kommentera