Queeropera i Malmö och Stockholm

Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker

Queeropera i Malmö och Stockholm

Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker

Den Andra Operan och Malmö Opera jämnar ut könsobalansen i operavärlden – Queeropera i Stockholm och Malmö i sommar!

Den första bevarade operan skriven av en kvinna är från år 1625 (Ruggieros befrielse av Francesca Caccini). Sedan dess har hundratals kvinnor skrivit operor, många av dem mycket framgångsrika. Ändå är idag nära 100 % av de operor som framförs i Sverige skrivna av män.* Det nystartade fristående operakompaniet Den Andra Operan går mot strömmen och spelar i stället enbart operor skrivna av kvinnor.

Kompaniets första föreställning är queeroperan Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker. Operan är en absurd fars med allvarlig botten. Det är snabbt och roligt, jazz och kabaré. Men operan ekar också av myter äldre än kristendomen – berättelser om hur kvinnor reser till dödsriket för att finna sig själva. Att vi alla kan “förvandla” oss till det som vi redan innerst inne är.

Går det att byta identitet efter flera tusen år? Går det att mötas efter döden? En mördare och en ateist anländer till dödsriket. Ingen av dem får möta vad de trodde.

Det har varit roligt att få ge sig i kast med en så originell opera som Förvandlingar i Helvetet. På ytan är det ett kvickt och spirituellt verk, fullt av ordblommerier och lustiga rim. Men den har också en allvarlig botten, med självmord, knark och livskriser. Karaktärerna är inte överens om någonting, inte ens om var de egentligen befinner sig. Är det en tomhet, ett intet, eller är det ett svavelosande, medeltida helvete, säger regissören Ditte Hammar.

Isabelle Aboulker är en prisbelönt fransk tonsättare. I ett samarbete mellan Den Andra Operan och Operaverkstan vid Malmö Opera sätts nu en av hennes operor upp i Sverige för första gången. Föreställningens kostym och scenografi, som görs av Bente Rolandsdotter, är en skruvad nutid med inspiration ur Hieronymus Boschs medeltida målningar. Regissör är Ditte Hammar, aktuell med den hyllade filmen Birgit Nilsson – stämband av stål.

…………

Konstnärligt team

Regi & svensk översättning: Ditte Hammar
Scenografi & kostymdesign: Bente Rolandsdotter
Musikalisk ledning: Martin Hellström

I rollerna

Mördaren: Hanna Fritzson
Ateisten: Linnéa Andreassen
Méphisto: Tor Lind
Séraphine: Teresia Bokor

…………

Spelplan

Malmöhus borggård, Malmö
fredag 29 juni, kl. 19:00 – premiär
lördag 30 juni, kl. 19:00
söndag 1 juli, kl. 16:00

Utomhusscenen vid Årsta Folkets Hus, Stockholm
onsdag 4 juli, kl. 14:00
torsdag 5 juli, kl. 20:30

Marabouparken, Sundbyberg, Stockholm
lördag 7 juli, kl. 15:00
söndag 8 juli, kl. 15:00

Föreställningarna i Malmö ges i samarbete med Malmö Museer och Sommarscen Malmö. Föreställningar i Stockholm ges tillsammans med operakompaniet Kamraterna och Marabouparkens konsthall.

Related posts