Ragnarök 1876 synopsis

Ragnarök 1876 synopsis Ragnarök på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis
84 / 100

Ragnarök (“Gudarnas sista öde”  eller “Makternas Undergång”) refererar inom nordisk mytologi till en serie händelser, inklusive en avgörande strid, som förutspås leda till jordens undergång. Detta innebär många gudars och andra mytologiska personers död, inklusive Odens, Tors, Frejs, Heimdalls och Lokes. Till detta kommer ett antal naturkatastrofer, med bland annat en översvämning som ställer hela världen under vatten.

Ragnarök 1876 synopsis

DEN KONGELIGE OPERA

Därefter reser sig världen igen, varvid de överlevande gudarna slår sig samman. Samtidigt utgör de enda överlevande människorna, en man och en kvinna, förutsättningen för en ny befolkning.

Bakgrunden.

Wotan och Alberich slogs i många år om en ring, som ger sin ägare all makt i världen. Wotan måtte offra sin dotter, Brünnhillde, som blev lagt för att sova på en bergstopp. Hjälten Siegfried vann ringen genom att slå ihäl jätten Fafner och ahn har nu väckt Brünnhilde. De två är nu förenade i kärlek och har ringen, men Siegfried känner inte till dess kraft.

Prolog och 1. akt.

Innan operan börjar diskuterar tre Wagner-fans ivrigt handlingen i Ringen och drömmer sig tillbaka till gamla dagar. De letar efter den röda tråden i uppsättningen, men den brister för dem, och de lämnar teatern i protest!

Brünnhilde och Siegfried lever nu tillsammans. De är lyckliga, men Brünnhilde vet att Siegfried måste ha möjlighet till att resa ut i världen och finna ut av sig själv vem han är. Innan han reser svär de varandra trohet, och Siegfried ger Brünnhilde ringe som en pant på detta.

Gibichungerne är en klan som befinner sig mitt i ett krig. De leds av syskonparet Gunther och Gutrune. De vet inte, att deras halvbror, Hagen, skall locka Siegfried i en fälla, så att Hagen själv kan vinna ringen. När Siegfried kommer på besök, ger de honom en trolldryck, så att han glömmer alla kvinnor, och Gutrune förför honom. Då Gunther berättar för honom, att han gärna vill gifta sig med en kvinna vid namn, Brünnhilde, men inte kan tränga igenom elden på hennes klippa, erbjuder sig Siegfried att göra det åt honom. Siegfried har glömt Brünnhilde, och Gunther vet inte, att Siegfried och Brünnhilde är ett par.

Under tiden får Brünnhilde oväntat besök av sin syster Waltraute. Men Waltraute kommer för att berätta för henne, att deras far, Wotan, önskar sig, att ringen ges tillbaka till naturen, så att allt kan sonas. Brünnhilde nekar att lämna ifrån sig ringen, då den för henne är en pant på Siegfrieds kärlek.

Siegfried kommer tillbaka, men i skepnad av Gunther med hjälp av en magisk hjälm. Han kräver, att Brünnhilde skall följa med honom. Brünnhilde försöker försvara sig med hjälp av Siegfrieds ring, men den verkar inte mot honom, då han ju i själva verket är just Siegfried. Han tar ringen och Brünnhilde måste förkrossad ge med sig.

2. akt

Hagen är son till Alberich, som har indoktrinerat honom till att hata Wotans familj. Hagen vet att han snart skall lägga beslag på ringen och han har inte längre bruk för sin far. Som har uppfostrat honom så kärlekslöst.

Siegfried återvänder, och nu är Gutrune hans. Hagen sammankallar alla krigarna i klanen till kamp, men avslöjar inför dem att det istället skall bli en bröllopsfest.

Gunther kommer med Brünnhilde. Men då hon ser att, att Siegfried skall gifta sig med Gutrune och att uppenbarligen inte kommer ihåg henne blir hon rasande. När hon ser ringen på Siegfrieds hand förstår hon sammanhanget. Hon berättar för alla, att Siegfried är hennes man! Alla blir chockade, men Siegfried svär – på hagens vapen- att det inte är sant. Brünnhilde svär på motsaten.

Bröllopsfesten fortsätter, men Hagen erbjuder sig att mörda Siegfried som hämnd. Hon avslöjar för honom, att Siegfried bara kan dödas ifall man träffar honom i ryggen.

3.akt

Siegfried är på jakt. När han lägger sig ned för att sova, drömmer han, att han möter de tre rhendöttrarna, som ursprungligen var ägare till det guld som ringen skapades av. I drömmen ser han rhendöttrarnas försök att i olika omgångar bönfalla och hota honom att lämna tillbaka ringen och de varnar honom om att han går sin egen död tillmötes.

Hagen, Gunther och männen stöter till. Hagen får Siegfried till att berätta historier från sitt liv. Siegfried berättar om sin uppväxst, och om hur han tog ringen från Fafner. Hagen ger honom en trolldryck som upphäver drycken som skulle få honom att glömma och plötsligt kommer Siegfried ihåg, hur han väckte Brünnhilde med en kyss. Hagen ser nu sitt tillfälle: Han dräper Siegfried.

Brünnhilde sörjer över sin döda man. Hon söker sig tillbaka till sitt barndomshem, Valhalla, där hon försöker att förstå, hur hennes liv har blivit, som det blev.

Hos Gibichungerna bryter det ut en strid, om vem som har rätten till ringen, nu när Siegfried är död. Hagen dräper Gunther, men Brünnhilde tar Siegfrieds lik med sig in i Valhalla. Hon tänder en eld, och Valhalla och hela hennes familjs värld går under. Hagen försöker att få fatt i ringen, men dör i försöket.

Männens maktideal har fallit. En ny värld, ett nytt liv kan börja…

Översättning av Mogens H Andersson

Ragnarök synopsis

Ragnarök på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

WERMLAND OPERA

Traditionellt har man översatt Ragnarök antingen som “Makternas Undergång” eller “Gudarnas sista öde”. Dock tillåts alternativa översättningar. Ordet “rök” antyder mer än bara öde, utan mer ett resultat av handlingar, med tankarna riktade till “orsak och verkan“. Detta skulle antyda att händelserna vid Ragnarök är resultaten av utvecklingen av gudarnas handlingar sedan de skapade världen: Frejs förlust av sitt magiska svärd, Lokes mord på Balder, att gudarna fjättrade Fenris osv. Dessutom kan ordet lika gärna betyda “Gudarnas Ursprung”.

Prolog

Nornorna, Erdas döttrar väver ödets trådar. Den ask, världsasken, som de spunnit vid har vissnat och slutligen huggits ner av Wotan. Stockarna står staplade kring Valhall där Wotan och gudarna inväntar slutet. Nornorna har inget att fästa trådarna vid. De har svårt att se framåt i tiden och slutligen brister deras tråd. De beger sig av, ner till Erda. Brünnhilde har undervisat Siegfried i all den kunskap hon besitter och han är på väg bort från klippan mot nya hjältedåd. När de tar avsked av varandra ger Siegfried Brünnhilde ringen, som han tagit från Fafner som ett tecken på deras kärlek och Brünnhilde ger Siegfried sin häst Grane. Siegfried beger sig av på en färd längs floden Rhen

AKT 1

Gunther av familjen Gibichung är härskare vid Rhen tillsammans med sin syster Gutrune. Deras halvbror Hagen, är son till Alberich och har hjälpt Gibichungarna till makten. När Gunther frågar om deras makt är tillräckligt stor påpekar Hagen att både Gunther och Gutrune är ogifta och berättar om Brünnhilde och Siegfried. Syskonens begär efter att få gifta sig med så stora personligheter har väckts, men de förstår inte hur de skulle kunna uppnå detta. Hagen som undanhåller det faktum att Brünnhilde och Siegfried är trolovade, påminner Gutrune om en kärleksdryck han försett henne med. Den skulle få Siegfried att glömma alla andra kvinnor, bara älska Gutrune och därför hjälpa Gunther att hämta Brünnhilde från den eldomgärdade klippan. Syskonen skålar för sin kloke bror.

När Siegfried kommer till Gibichs hall bjuder Gutrune honom på drycken.Siegfried glömmer omedelbart Brünnhilde och blir förälskad i Gutrune. Han erbjuder sig att med hjälp av Tarnhelm förvandla sig till Gunther och röva Brünnhilde från klippan. Gunther och Siegfried dricker blodsbrödraskål. Sviker den ene brodern den andre ska sveket sonas med döden. Siegfried beger sig genast iväg tillsammans med Gunther medan Hagen sitter på vakt utanför Gibichs hall. Hagen ser hur alla omedvetet medverkar i den plan som slutligen ska ge honom ringen.

Under tiden får Brünnhilde besök av sin syster Waltraute. Hon berättar hur en ångestfylld skara av hjältar, gudar och valkyrior sitter samlade kring Wotan i Valhall. Stum och dyster sitter i han högsätet med det splittrade spjutet i sin hand. Waltraute har förstått av Wotan, att världen och gudarna blir förlösta om ringen, den som Brünnhilde bär på sitt finger, ges tillbaka till Rhendöttrarna. Men Brünnhilde vägrar ge bort ringen. För henne är det som att svika kärleken till Siegfried. Waltraute störtar i ångest därifrån.

Brünnhilde hör på avstånd Siegfrieds horn och rusar mot honom. Men hon möter istället en man hon inte känner – Gunther. Brünnhilde känner sig förrådd av Wotan. Hon ser inte heller att det är Siegfried som förvandlat sig till Gunther med hjälp av Tarnhelm. Han sliter med våld av henne ringen. De tillbringar natten tillsammans på klippan men i trohet mot sin blodsbroder Gunther låter Siegfried Notung vila mellan honom och Brünnhilde. Brünnhilde är nu Gunthers brud.

AKT 2

Utanför Gibichs hall vaktar Hagen. Alberich hemsöker honom i sömnen för att få honom att lova vara trogen sin far och göra allt för att återfå ringen. Siegfried har med Tarnhelms kraft förflyttat sig till Gibichs hall medan Gunther och Brünnhilde är på väg längs Rhen. Gutrune ställer svartsjukt frågor till Siegfried om hur allt har gått till och vem som vakat över Brünnhilde. Siegfried försäkrar att han inte rört Brünnhilde. Hagen kallar alla vasaller till en dubbel bröllopsfest och manar dem att hälsa Gunther och hans nya brud välkomna. De ska också vakta på Gunthers ära. Den stukade Brünnhilde förs in av Gunther inför alla församlade män och kvinnor. När hon plötsligt blir varse Siegfried tillsammans med Gutrune och ser ringen på hans finger förstår hon vilket förräderi Siegfried har begått mot henne.

Siegfried, fortfarande under kärleksdryckens inflytande, minns inte Brünnhilde och försöker försvara sig. Brünnhilde insisterar och frågar Gunther om han gett ringen, som han tog från henne, till Siegfried. Gunther förblir stum och förvirrad. För att rädda sin heder svär Siegfried vid Hagens spjutspets att han inte brutit blodsbrödraskapets ed. Brünnhilde svär att Siegfried begått mened och att han därför ska falla för detta spjut. Siegfried lyckas slutligen lugna alla gäster. Han tar Gutrune och uppmanar alla att rusta till bröllop. Kvar utanför hallen står Brünnhilde, Hagen och Gunther. De svär gemensamt att hämnas Siegfrieds svek. Brünnhilde avslöjar att Siegfried aldrig kan fällas i strid utan bara om han stöts i ryggen i ett bakhåll.

AKT 3

Nästa dag drar männen ut på jakt. Siegfried kommer ifrån jaktsällskapet och hamnar vid Rhens strand. Rhendöttrarna uppvaktar honom och försöker förmå honom att ge dem ringen. När Siegfried till slut vägrar ge ifrån sig den, varnar de honom för att ringen kommer att bringa honom död. När jaktsällskapet samlats igen, ber Hagen Siegfried att berätta om sina äventyr. Siegfried berättar sin historia och för att friska upp hans minne bjuder Hagen honom på en dryck. Siegfried återfår minnet av Brünnhilde och kärleken till henne. Han berättar hur han väckt henne med en kyss. Hagen höjer sitt spjut och fäller Siegfried med ett hugg i ryggen. Mened är hämnad. Men Gunther och männen förstår Siegfrieds oskuld. Döende tar Siegfried farväl av Brünnhilde. Männen bär honom i procession till Gibichs hall. Där väntar Gutrune oroligt. Alla hennes farhågor besannas när Siegfried bärs in. Gunther anklagar Hagen för mordet.

Hagen försvarar sin handling och kräver ringen i arv. Gunther anser att ringen är hans. Hagen dödar Gunther och försöker själv ta ringen. Den döde Siegfrieds arm höjs som ett varnande omen. Hagen störtar åt sidan samtidigt som Brünnhilde kommer tillbaka. Hon befaller att ett bål ska tändas för Siegfried. Hon vänder sig till Wotan och säger att hon nu förstår hans innersta vilja. Ringen ska återbördas till Rhendöttrarna och det bål som hon tänder för Siegfried ska också bränna Valhall. Hon hälsar till slut sin häst Grane och störtar in i lågorna för att förtäras tillsammans med Siegfried. Floden Rhen svämmar över sina breddar och täcker bålet med vatten. Rhendöttrarna tar sin ring från Brünnhilde. Hagen rusar desperat efter den och dras ner i vattnet av döttrarna. På himlavalvet ser de församlade människorna hur Valhall har fattat eld. Detta är slutet för Wotan och gudarnas makt över skapelsen.

Ragnarök 1876 synopsis 1

AnnLouice Lögdlund och Martina Dike – Foto: Mats Bäcker

KUNGLIGA OPERAN

DETTA HAR HÄNT FÖRE RAGNARÖK

Alberich avsvor sig kärleken och rövade guldet ur floden Rhen. Hans bror Mime smidde av guldet en ring, som ger sin ägare världsherravälde. Och en hjälm som låter sin bärare förvandlas till vad han vill. Wotan lurade med eldsguden Loges hjälp ringen av Alberich. Han ville behålla den men jordgudinnan Erda varnade honom för ringens förbannelse. Wotan lämnade den motvilligt till jättarna Fasolt och Fafner som betalning för bygget av valhall. Fasolt, som hade föredragit kärleksgudinnan Freia framför guldet, dödades av Fafner, som sedan ruvar som en drake över guldet. (Rhenguldet)

Wotan begav sig senare till jorden för att avla en hjälte, som kunde ta ringen tillbaks, och såg till att denne Siegmund och hans syster Sieglinde på våldsammaste vis kom ut bland människorna. I Hundings hus har Wotan lämnat ett svärd, Nothung, som ska hjälpa hjälten i strid. En tid senare kommer Siegmund dit på flykt. Mötet med Sieglinde, nu Hundings hustru, blir omvälvande. Hon är hans förlorade tvillingsyster men de förenas också i fysisk kärlek. Wotans hopp tänds, Siegmund är hjälten som ska hjälpa honom att ta tillbaka makten. Valkyrian Brünnhilde, Wotans och Erdas dotter, skall hjälpa Siegmund i striden med Hunding.

Men Fricka, Wotans hustru och äktenskapets gudinna, tvingar Wotar att lämna Siegmund utan skydd. I striden mot Hunding går svärdet Nothung i bitar och Siegmund dör. Brünnhilde räddar Sieglinde till valkyrieklippan och berättar att denne bär Siegmunds barn. Den havande Sieglinde flyr med det splittrade svärddet. Wotan rasar över Brünnhildes trot. Som straff tar han ifrån henne övermänskliga krafter och sänker henne i djup sömn. Men på hennes bön att slippa förnedras av förste bäste man tänder Wotan en eld runt valkyrieklippan. Endast en fri hjälte, som aldrig lärt känna fruktan, kan tränga igenom elden och väcka henne. (Valkyrian)

Sieglinde har dött vid sonen Siegfrieds och föräldralös har han vuxit upp i skogen hos dvärgen Mime, som hoppas kunna använda fostersonens styrka till att själv få ringen. Siegfried lyckas smida samman svärdet och beger sig till Fafners grotta för att dräpa draken. Både Alberich och Mime väntar på att döda Siegfried när han väl hämtat ringen och förvandlingshjälpen. Men när Siegfried besegrat Fafner råkar han slicka i sig några droppar drakblod och kan plötsligt förstå fåglalåt. En skogsfågel varnar honom för Mime, berättar om ringen och om Brünnhilde, som sover omgiven av eld. Siegfried dödar Mime och beger sig mot valkyrieklippan.

Wotan – Vandraren – har manat upp Erda. Han oroas för Valhall och gudarnas öde. Erda stöter bort honom när han berättar hur han straffat Brünnhilde. Wotan inser att han måste ge upp alla tankar på ringen och makten. När han möter Siegfried föreger Wotan att hindra honom med sitt spjut men Siegfried hugger av det med sitt svärd och fortsätter sedan mot valkyrieklippan. Han väcker Brünnhilde och de förenas i kärlek. (Siegfried)

PROLOG VALKYRIEKLIPPAN

Nornorna – Erdas tre döttrar – spinner den gyllene ödestråden. De ser hur gudarna kring Valhall låtit stapla ett högt bål av stockar från värdsaskens vissnande stam. Gudaskymning, världsskymmning förestår. När de försöker skåda in i framtiden snor sig tråden och de kan inte längre följa dess spår. De återvänder till moder Erda.

Siegfried och Brünnhilde älskar varandra och har levt i ett lyckorus. Som pant på sin kärlek ger han henne ringen. Han lovar henne evig trohet innan han beger sig av mot nya bragder

 

AKT I GIBICHUNGAHALLEN

Vid Rhen smider Alberichs son Hagen ränker för att komma åt ringen. Han övertygar sina halvsyskon Gunther och Gutrune, båda ogifta, att bara valkyrian Brünnhilde och hjälten Siegfried duger åt dem. När Siegfried plötsligt stiger i land får Hagen Gutrune att ge honom en trolldryck, som skall få hjälten att glömma alla andra kvinnor. Siegfried grips av begär efter Gutrune. Gunther berättar att han åtrår en kvinna som heter Brünnhilde och är oringad av en mur av eld.

Siegfried har helt glömt Brünnhilde och erbjuder sig att hjälpa honom. Genom att använda förvandlingshjälmen kan han uppträda i skepnad av Gunther och hämta henne. Gunther och Siegfried blandar blod och svär en ed där Siegfried lovar att inte röra Brünnhilde under den natt då han måste stanna på klippan. Gunther vet inget om Siegfrieds och Brünnhildes förbindelse.

VALKYRIEKLIPPAN

Valkyrian Waltraute har återvänt och berättar för Brünnhilde om Wotans innersta önskan: ringen måste överlämnas till rhendöttrarna. Så kan gudarnas brott sonas och världens undergång kanske förhindras. Brünnhilde vägrar lämna ifrån sig Siegfrieds kärleksgåva och stöter bort systern. I skepnad av Gunther kommer Siegfried och kräver att Brünnhilde följer med honom. Hon försvarar sig men besegras. Siegfried tar ringen ifrån henne och följer henne in i klippgemaket.

AKT II UTANFÖR GIBICHUNGAHALLEN VID STRANDEN AV RHEN

Alberich uppenbarar sig för Hagen och hetsar sonen att döda Siegfried och bemäktiga sig ringen. Hagen vet att han snart har ringen i sin hand, hen behöver inte längre sin kärlekslöse far. Siegfried har redan återvänt. Han har lyckats överlämna Brünnhilde till Gunther utan att hon har märkt att männen med hjälp av förvandlingshjälpen bytt plats. Siegfried kan förenas med Gutrune och Hagen kallar samman vasallerna för att fira dubbelbröllop.

När Gunther för fram Brünnhilde till Gutrune och hennes blivande man och hon får syn på Siegfried grips Brünnhilde av raseri. Hon ser ingen på Siegfrieds hand och förstår att hon har blivit lurad. Hon avslöjar att Siegfried är hennes man och anklagar honom för svek mot Gunther, henne själv, alla. Gunther och Gutrune är helt oförstående.

Siegfried går ed på att brünnhilde talar osanning och lyckas lugna bröllopsföljet. Brünnhilde uppmanar Gunther att ta hämnd på Siegfried för hans bedrägeri och på Hagens fråga berättar hon att Siegfried bara kan dödas om man anfaller honom bakifrån. Alla tre svär hämnd. Gunther och Hagen bestämmer sig för att ta med Siegfried på jakt följande dag och dräpa honom.

AKT III EN VILD SKOGSBRANT VID RHEN

De tre rhendöttrarna väntar på Siegfried, som förlorat sitt byte ur sikte. De lovar att hjälpa honom fånga en björn om han ger dem ringen. Först avvisar han förslaget. När de retar honom för frghet erbjuder han dem ringen för en kärleksstund. Då blir rhendöttrarna allvarliga, avslöjar ringens förbannelse och förutsäger hans död. Siegfried behåller ringen. Han är inte rädd utan en modig hjälte som inte skyr några hot. Rhedöttrarna försvinner.

Hagen, Gunther och övriga i jaktlaget slårläger för att vila. Siegfried övertalas att berätta om sin uppväxt och hur han vann ringen från draken Fafner. Hager ger honom en ny trolldryck som häver glömskedrycken, och får Siegfried att beskriva hur han väcckte Brünnhilde med en kyss. Siegfrieds svek mot Gunther är helt uppenbart och Hagen dödar Siegfried.

Utanför Gibichungahallen vid stranden av Rhen

Männen bär liket i sorgeprocession till Gibichungahallen, ddär Gutrune väntar i oro. Strid utbryter om ringen och Hagen dödar Gunther. Fram träder Brünnhilde, som beslutat att följa Siegfried i döden. Hon tar ringen från Sigfried och sätter den på isn hand. I sitt avsked förklarar hon hur hon kommit till insikt om ringen och kärlekens makt och hur den nuvarande världens undergång skall bereda väg för en ny. När hon kastar ringen i Rhen och bestiger likbålet flammar elden upp över hallen medan floden svämmar över alla breddar.

I fjärran syns Valhall i lågor. Rhendöttrarna dyker efter ringen och Flosshilde fångar den under jubel. Hagen som dyster följt skeendet kastar sig i vattnet efter ringen och dras ned i vågorna. Män ock kvinnor betraktar stumma sin världs undergång…

Ragnarök från Kungliga operan i P 2

METROPOLITAN OPERA

Traditionellt har man översatt Ragnarök antingen som “Makternas Undergång” eller “Gudarnas sista öde”. Dock tillåts alternativa översättningar. Ordet “rök” antyder mer än bara öde, utan mer ett resultat av handlingar, med tankarna riktade till “orsak och verkan”.

Detta skulle antyda att händelserna vid Ragnarök är resultaten av utvecklingen av gudarnas handlingar sedan de skapade världen: Frejs förlust av sitt magiska svärd, Lokes mord på Balder, att gudarna fjättrade Fenris osv. Dessutom kan ordet lika gärna betyda “Gudarnas Ursprung”.

FÖRSPEL

I nattens mörker spinner de tre nornorna Ödets tråd. De avslöjar att gudarnas herre Wotan har skickat sina hjältar att fälla Världsasken och stapla upp virket till ett väldigt bål kring Valhall. När bålet tänds står gudarnas välde inför sitt slut. Men när nornorna försöker ta reda på mer brister tråden. Deras visdom har nått sin gräns och de sjunker ner i jorden.

I gryningen uppenbarar sig Siegfried och Brünnhilde pä Valkyrieklippan, De jublar över sin karlek, men Brünnhilde vet att Siegfried måste dra vidare ut i världen för att utföra de stordåd som väntar honom.Hon har gjort honom osårbar med mäktiga besvärjelser och skänker honom sin häst, Grane. I gengäld ger han henne ringen som han tagit frän draken Fafncr, lyckligt okunnig om guldets förbannelse. Så ger han sig av på floden i en båt.

AKT 1

Vid stranden av Rhen ligger Gibichungarnas mäktiga hall, där syskonen Gunther och Gutrune håller hov tillsammans med sin halvbror Hagen, son till nibelungen sin halvbror Hagen, son till nibelungen Alberich. Hagen vet allt om den ödesdigra ringen och eftertraktar den för egen del. Nu råder han sina halvsyskon att ingå lämpliga giftermål och föreslår den sköna Brünnhilde och den lysande hjälten Siegfried som passande makar.

Gunther undrar hur han ska lyckas ta sig igenom elden som skyddar Brünnhildcs klippa, men Hagen har en lömsk plan. De ska ge Siegfried en trolldryck som får honom att glömma Brünnhilde och förälska sig i Gutrune istället, varefter de ska få hjälten att enlevera Brünnhilde åt sin blivande svåger.

Inom kort hör de Siegfrieds horn och Hagen hälsar hjälten välkommen i land.Den godtrogne Siegfried går rakt i fällan – han dricker av den erbjudna brygden, blir hopplöst förälskad i Gutrune och lovar beredvilligt att hämta Brünnhilde som nu,är helt utplånad ut hans minne. Han föreslår dessutom att han ska använda sin magiska töckhjälm för att anta Gunthers skepnad. besegla sin vänskap och Siegtrifti ger sig av.

På Valkyrieklippan får Brünnhilde besök av Waltraute, en annan valkyria. Waltraute är förskräckt över den katastrof som hotar Valhall och bönfaller Brünnhilde att ge tillbaka ringen till Rhendöttrarna för att häva förbannelsen och rädda gudarna. Men Brünnhilde vägrar, eftersom hon har fått ringen av Siegfried som ett tecken på hans kärlek, och Waltraute ger sig av med oförrättat ärende.

När Brünnhilde hör Siegfrieds horn springer hon honom giädjestrålande till mötes men blir skräckslagen när der är en främling som nalkas henne. I sin magiska förklädnad kräver Siegfried henne som brud åt Gunther och när hon försöker göra göra motstånd sliter han ringen av hennes finger.

AKT II

Om natten häller Hagen vakt utanför Gibichungarnas hall. Som i en dröm kommer Alberich till honom och påminner sonen om hans plikt att vinna tillbaka ringen. Gryningen randas och Gunther nalkas i Siegfrieds båt, där han omärkligt har bytt plats med hjälten under natten. Hagen blåser i sitt horn och kallar allt folket till vapen, men det visar sig vara falskt alarm – vi ska bara fira bröllop, förklarar han. Alla vrålar av skratt över den annars så bistre Hagens skämt och hälsar Gunther välkommen när han stiger i land med den motvilliga Brünnhilde.

När hon plötsligt känner igen Siegfried på stranden blir hon rasande, men eftersom han fortfarande är omtöcknad av, trolldrycken förstår han inte hennes vrede. Hon ser ringen pä hans finger och avslöjar att det är Siegfried som har vunnit henne, samtidigt som han stulit ringen. Gunther blir förödmjukad och Siegfried måste svära en helig ed att han inte har gjort något orätt.

Brünnhilde kräver hämnd. Hagen erbjuder sig att döda Siegfried men Brünnhilde invänder att hon har gjort honom osårbar “- utom i ryggen”, eftersom han aldrig skulle vända ryggen mot fienden. Gunther är tillintetgjord av skam och går motvilligt med på komplotten.

AKT III

Dagen efter bröllopet ger sig männen ut på en jakt. Siegfried kommer bort från de övriga i följet, och vid flodstranden träffar han på de tre Rhendöttrarna. De ber honom om ringen, men när de hotar honom med förbannelsen vägrar han bestämt,eftersom han trotsar allt vad fruktan heter.

Rhendöttrarna förurspår hans snara död och försvinner när Hagen, Gunther och de övriga jägarna kommer till platsen. Hagen ber Siegfried berätta om sin ungdom och ger honom under tiden ett motgift mot den glömskedryck som har fördunklat hans minnen. När Siegfried slutligen erinrar sig sitt första möte med Brünnhilde stöter Hagen sitt spjut i hjältens rygg. för att “hämnas hans mened”. Siegfried dör efter en sista hälsning till sin älskade.

I hallen irrar Gutrune rastlöst omkring och undrar varför Siegfried dröjer så länge. När jaktsällskapet återkommer med hjältens döda kropp anklagar hon sin bror för mordet men Gunther skyller på Hagen. De båda halvbröderna råkar i strid om ringen och Gunther faller. Men när Hagen griper efter ringen höjer den fallne Siegfried hotfullt sin arm och Hagen ryggar förskräckt tillbaka.

Nu anländer Brünnhilde, som har genomskådat allt. På hennes befallning bygger man ett gravbål åt Siegfried pä Rhens strand. Brünnhilde tar ringen från Siegfrieds finger och lovar att återbörda den till Rhendöttrarna. Så tänds bålet, Brünnhilde stiger till häst och rider in i elden. Hallen brinner och störtar samman, floden stiger över sina bräddar. I ett sista desperat försök att få tag i ringen kastar sig Hagen i vågorna, men han dras ner och dränks av Rhendöttrarna som sedan glatt simmar iväg med sin återfunna klenod. I bakgrunden har elden även nått Valhall, som uppslukas av flammorna. Gudarnas välde är över och människornas tidsålder är inne.

Ragnarök med synopsis och libretto 2013

UPPHOVSPERSONER

Musik och text: Richard Wagner

Libretto

Vill du läsa sångtexten till Nibelungens ring? Beställ genom att klicka på bilden

Sångtexterna Nibelungens ring

Läs mer